Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Olcsóbban autózunk, drágábban buszozunk, vonatozunk

A Mol csökkentette 8 forinttal a 95-ös benzin és 6 forinttal a gázolaj literenkénti árát, miközben átlagosan 5 százalékkal emelkedtek a helyközi közösségi közlekedés tarifái az áfaemelés miatt szerdától.
A Mol egy hete csökkentette 7-7 forinttal a 95-ös benzin és a gázolaj árát. A mostani mérsékléssel a gázolaj átlagára 272 forintra, a benziné pedig 288 forintra esik. A kutaknál 10-25 forintos különbségek is lehetnek.

Az elemzők azt várják, hogy a világpiaci kereslet mérséklődése miatt a nyári utazási szezonban is inkább csökkennek vagy stagnálnak az árak, semmint számottevően növekednek.

Drágul a tömegközlekedés

A Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium (KHEM) korábbi közlése szerint a tarifarendezés elmaradása esetén a július 1-jétől 25 százalékra emelkedett áfa miatt jelentős bevételkiesés jelentkezne a közlekedési szolgáltatóknál, ennek elkerülését szolgálja a helyközi közlekedés díjainak módosítása.

A szükségszerű kerekítések miatt az utasok kisebb vagy nagyobb mértékben módosuló árakkal is találkozhatnak a jegypénztáraknál. Egy 50 kilométeres, teljesárú havi bérlet ára például 30.000 forintról 31.900 forintra nőtt július 15-től, míg egy teljesárú menetjegy ugyanerre a távolságra 45 forinttal drágult, 795 forintra.

A vasúti és autóbusszal végzett helyközi személyszállításban 2007 májusától működik egységes díjövezeti struktúra, tarifa- és kedvezményrendszer. Az azóta eltelt két évben - az egy- és kétforintos érmék kivonása miatti, 2008 tavaszi technikai korrekciót kivéve - nem változtak a tarifák.

Konkrét időpontra érvényes

A MÁV-START és a GYSEV tájékoztatása szerint az érvényességi időn belül felhasználhatók a július 15-ig elővételben, konkrét időpontra megváltott vasúti menetjegyek, pótjegyek, helyjegyek, bérletek.

Az érvényesség első napjának meghatározása nélkül elővételben kiadott menetjegyek 2009. július 15-étől csak a régi és az új ár közötti díjkülönbözet megfizetése után használhatóak fel, vagy kezelési költség felszámítása nélkül 2009. október 15-ig visszaválthatók.

Olvasóink írták

 • 6. gjozsi88 2009. július 19. 12:11
  „eva623!
  Beleszólhatsz a béremelésedbe! Ha a reélszférába dolgozol, menj oda a főnöködhöz és mond meg, hogy ennyiért nem dolgozol, várd meg mit mond!
  Ha közszférában dolgozol, akkor meg, mint kiderült ott magasabbak az átlag jövedelmek, mint a reálszférában!
  -Ha az elöbbibe emelnék a béreket, annak infláció gerjesztő hatása van,drágább lesz, mert a bérköltség növekedése rárakódik az előállított termékre, vagy eladhatatlan lesz, mert van olcsóbb import!
  -Ha az utóbbiba tartozol, akkor a költségvetést terhelnéd meg és még kevesebb jutna a tömegközlekedés állami támogatására, mert az nyilvánvaló, hogy csak a jegybevételből nem fenntartható, az állam adóbevétele egyébb okokból enélkül is csökkenő!”
 • 5. gjozsi88 2009. július 19. 12:03
  „4-re!
  Figyelmedbe ajánlanám, hogy a helyijáratok tarifáit a helyi önkormányzatok, jelenleg zömében jobboldaliak, határozzák meg! Ne kezdj ész nélkül szocizni!
  A vasutasok béremelését támogatod, az alig használt szárnyvonalak fenntartásával egyetértesz, ugyanakkor nem érted miért drágul a tömegközlekedés!!!???
  Vagy nem látod át, vagy neked mindegy, csak lehessen szidni a szocikat!”
 • 4. TeknőcErnő 2009. július 16. 09:02
  „Ez is egy tőrölmetszett baloldali, igazi szocialista dolog. Ugyanis nyilván a rohadt burzsujok utaznak a tömegközlekedéssel, jól megvágjuk őket, a szegény támogatni való autósoknak meg segítünk. Húzzunk bele! Igen, igen...

  Ne feledjétek barátaim, nincsen többé kopasz fej, csak seggig érő homlok!”
 • 3. eva623 2009. július 15. 18:07
  „Olcsóbban autózunk, drágábban buszozunk, vonatozunk .
  Nem ezekkel kellene szórakozni hogy most megemeljék az árát,vagy pedig csökkentsék,hanem a fizetést kéne növelni szerintem ez lenne a logikus. De a nép nem szólhat bele semmibe sem.”
 • 2. bugriskin 2009. július 15. 13:27
  „Már megint elszégyellték magukat a mélyen lenyúlás miatt? Ezért vesznek vissza az árból, vagy azért mert csökkent a forgalmuk?”
 • 1. Goldmund 2009. július 15. 11:57
  „A gázolaj árcsökkentés hatását azért nem lehet a jegyárakban érvényesíteni, mert a nagyfőnököknek abból termelődik az év végi jutalom.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az EP alelnökének választották Schmitt Pált

Az Európai Parlament egyik alelnökének választották Schmitt Pált a testület keddi első plenáris… Tovább olvasom