Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Olcsóbb telefont és internetet vár a nép

A hazai háztartások több mint 80 százaléka a vezetékes telefontarifák csökkenését, míg minden második háztartásfő az otthoni internetezés költségeinek mérséklését várja az új Informatikai és Hírközlési Minisztérium tevékenységétől - derül ki a BellResearch által készített, az IHM ismertségével és társadalmi szerepvállalásával foglalkozó legfrissebb telefonos közvélemény-kutatásból.

A távközlési verseny felélénkítésén keresztül, illetve ártámogatás útján megvalósuló megtakarítás mellett a megkérdezettek közel harmada úgy gondolja, hogy családja informatikai oktatásra szorul, amelyben a minisztérium segítségét várná.

A magyarországi háztartások közül minden második (57 százalék) értesült az Informatikai és Hírközlési Minisztérium létrehozásáról. A budapesti családok mintegy kétharmadához (67 százalék), míg a vidéki háztartások mindössze 54 százalékához jutott el az informatika és távközlés adminisztrációjának minisztériumi szintre emelésének híre.

A vidékiek fontosabbnak tartják

A BellResearch felmérése szerint az új minisztérium szerepvállalását az ország jövőjére nézve a családfők 71 százaléka fontos kérdésnek tartja (5 fokú skálán 4-es vagy 5-ös osztályzatot adott), és mindössze a háztartások 7 százaléka tekintette elhanyagolhatónak (5 fokú skálán 1-es vagy 2-es osztályzatot adott). A vidéken élők nagyobb arányban tartják kiemelten fontosnak a minisztérium jövőbeni működését (72 százalék), mint a fővárosban élők (67 százalék), vagyis az elmaradottabb térségek felzárkózásukban fokozott állami szerepvállalásra számítanak.

Az Informatikai Minisztérium idén májusban alakult, ezért a minisztérium feladat- és hatásköre még kevésbé lehet ismert a közvélemény számára, mindazonáltal a BellResearch felmérése szerint a háztartások számára az informatika és távközlés területén az olcsóbb vezetékes telefonálás a leginkább kardinális kérdés: ötből négy család (83 százalék) a vezetékes telefontarifák csökkenését várja a minisztériumtól. A 40 év feletti korosztályokba tartozó háztartásfők nagyobb arányban jelezték az olcsóbb vezetékes telefonálás igényét, mint a fiatalabbak, de a nehéz anyagi helyzetben lévő családokban is gyakrabban jelölték meg ugyanezt problémaként.

Ingyen internetet akarnak

A háztartások fele szeretné elérni, hogy az internetcsatlakozás költségei csökkenjenek vagy teljesen megszűnjenek, ezen belül a már személyi számítógéppel rendelkező háztartások háromnegyede (77 százaléka) várná el, hogy a minisztérium tegyen még többet az internetes költségek mérséklése érdekében - mutatnak rá a BellResearch elemzői. A háztartások közül minden harmadik (32 százalék) fontosnak tartaná, ha a kormányzat segítené őket a térítésmentesen vagy kedvezményesen magvalósuló PC-vásárlásban, azonban hasonló arányt képviselnek azok, akik az informatikai oktatás terén szeretnének fokozott állami szerepvállalást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meg kell menteni Győr Tabánját

„Sokan megbánták már, hogy lebontották a Tabánt, Győrben ezt nem kellene megérni”… Tovább olvasom