Kisalföld logö

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 20°C | 33°C Még több cikk.

Olcsóbb gyümölcsfa, drágább dísznövény

Az első lobhullató fagyok után rövidesen megkezdődik az őszi faültetési szezon. A szakemberek szerint fontos, hogy a lomb lehullása után ültessük el a növényt, ilyenkor ugyanis alvó, nyugalmi állapotba kerül a fa. A gyümölcs- és a díszfák árai között öt-tízszeres különbség is lehet.
Hamarosan megkezdődik az őszi faültetési szezon, a szakemberek azonban azt tanácsolják, szemben az örökzöldekkel, hogy érdemes vele az első néhány „fagyos” napot megvárni. A gyümölcsfákat akkor javasolják elültetni, amikorra már maguktól lehullatták leveleiket.
– Amikor a növény lehullatja lombját, alvó, majd mélyalvó stádiumba kerül, azaz leáll a vegetáció, minimálisra csökkennek a biológiai folyamatok. Azért tanácsos ilyenkor elvégezni az ültetést, mert ekkor van az átültetendő csemetének jó eredőképessége – tudtuk meg Németh Istvántól, az egyik faiskola vezetőjétől. – Amíg a növénynek zöld levele van, addig a gyökere is növekedésben van, a lombon át pedig elpárologtatja a nedvességét. Lombhullás után egyébként egészen a tavaszi rügyfakadásig folyamatosan lehet ültetni fagymentes időben (akár decemberben vagy januárban is), amikor a talaj felásható.
Mint megtudtuk, az elmúlt években a haszonkertekbe jobbára a gyümölcsfákat vásárolták, ezek közül idén a sárgabarack és gesztenye a sláger. – Minden évnek megvan a maga kedvence, ami általában abban az évben legjobb termést hozó, vagy legjobb áron értékesült gyümölcs – folytatta Németh István, aki azt is elmondta, az idén még keresett az őszibarack és a szilva is, sőt, sok év „hanyagolás” után újra nő az érdeklődés az almafacsemeték iránt. – Dísznövények közül a sövény különböző típusai, azaz a fagyal, a tuják és a vegyes lombhullató bokrok is népszerűek. Díszfák közül sokan nagyobb növényt keresnek, erről azonban tudni kell, hogy nagyobb gondoskodást igényel, mivel idősebb korban nehezebben akklimatizálódik az új helyen. Míg egy hatvan centis tuja az első három év alatt akár közel egyméteresre is fejlődhet, a másfél-két méteresen elültetett növény ennek töredékére képes ezen idő alatt.
Az árakban nagy különbség mutatkozik a gyümölcsfák és a dísznövények között, míg egy-egy szilva- vagy barackfácskát ezer forintig megvásárolhatunk, a dísznövények többségükben ennél az árnál kezdődnek, ám lehetnek négyszer-ötször, de esetenként tíz-húszszor drágábbak is. Egy korosabb, szép díszfáért akár negyven-hatvanezret is kérhetnek.
Az őszi ültetés előnye a tavaszival szemben többek közt, hogy nem kell gyakran locsolni, mert vélhetően jön a téli csapadék és a fagy, ami a gyökérhez ülepíti a talajt, kora tavasszal azonnal startolni tud. Ellentétben a tavaszi, több gondoskodást igénylő ültetéssel, amikor rendszeresen és nagy mennyiségű vízzel kell öntöznünk ahhoz, hogy a különösen kötött, darabosabb, gyorsan melegedő talajt beiszapolással kezeljük, a levegőzárványokat kiszorítva a hajszálgyökerek mellől, hogy azok a penészesedés, kiszáradás helyett növekedésnek tudjanak indulni. A tavaszi ültetésű növényeket, ha kellő ideig nem öntözzük, a mi vidékünkön gyakran száraz, forró június teszi próbára, mert addig akár önerejükből, a tartalékaikból is elvegetálnak.
Lombhullató szabadgyökerű növények esetében fontos még az ültetés után az erősebb visszametszés, a kiszedett megkurtított gyökerekkel arányosan, mert a kiemeléssel megkurtított, kevesebb gyökér ugyancsak kevesebb koronarügy minőségi táplálására képes.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Novemberi letölthető sudoku!

Folytatódik Sárdi Tibornak, az "Ész Ász Top 100" játék győztesének új logikai játéka a sudoku.… Tovább olvasom