Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 23°C Még több cikk.

Olcsóbb és egyszerűbb lesz a cégalapítás

Elfogadta a parlament azt a törvénycsomagot, amely olcsóbbá és egyszerűbbé teszi a vállalkozásalapítást. Kisebb jegyzett tőkével alapítható kft., és nem lesz kötelező a közjegyzői hitelesítés az aláírási címpéldányra.
A hatályos szabályok értelmében, még a cégbírósági szakaszt megelőzően fel kell keresni a jogi képviselőt (ügyvédet vagy közjegyzőt) az alapító szerződés tartalmának meghatározásához, illetve annak ellenjegyzéséhez vagy közjegyzőnél közokiratba foglalásához. Ezt követően el kell menni közjegyzőhöz, a képviseletre jogosult aláírási címpéldányának hitelesítése érdekében, a kft.-k és rt.-k pedig bankszámlát is kötelesek nyitni, ahová be kell fizetniük a pénzbeli betéteket és ennek megtörténtéről banki igazolást kell kérniük.

Vagy ügyvéd, vagy közjegyző

A törvénymódosítás lehetővé teszi, hogy a cégalapítás egy helyen és egyszerre történjen, s ezt követően már csak a cégbíróságnál kelljen eljárni a bejegyzés érdekében. Ezért a jövőben vagy közjegyző készíti a társasági szerződést és az aláírási címpéldányt is, vagy ügyvéd fogja készíteni és ellenjegyezni ezeket az okiratokat. A cégbíróság mindkettőt el fogja fogadni, azonban az ügyvéd által ellenjegyzett aláírási címpéldány nem lesz közokirat, hiszen azt közjegyző nem fogja hitelesíteni. Kft. alapításakor nem lesz kötelező a bankszámlanyitás a cégbejegyzéshez, elegendő az ügyvezetőnek nyilatkoznia arról, hogy befizették a pénzbeli betéteket. A nyilatkozatot ügyvédnek kell ellenjegyeznie, vagy közjegyzőnek hitelesítenie.

Csökkenő illeték, jegyzett tőke

A törvénymódosítás arra törekszik, hogy minél többen az egyszerűsített cégeljárást alkalmazzák (elektronikus úton, szerződésmintával kérjék a bejegyzést), ugyanis ehhez az eljáráshoz jóval alacsonyabb illetékfizetési kötelezettséget kapcsol. Ilyen cégalapításkor – cégformától függetlenül – 15 ezer forint illetéket kell majd csak fizetni, míg egyéb esetekben kft.-re és zrt.-re marad a jelenlegi 100 ezer forint, bt.-re és kkt.-re pedig 50 ezer forint. Ráadásul az egyszerűsítetten benyújtott kérelmeknél nem kell majd közzétételi díjjal sem számolni.

Nem kell sietni a szerződésmódosítással

A tavaly július 1-jén hatályba lépett új társasági törvény 2007. szeptember 1-jéig adott haladékot a cégeknek arra, hogy összehangolják szabályozásukat az új törvénnyel, és módosított szerződésüket benyújtsák a cégbíróságra. Az elfogadott törvénymódosítás ezt a határidőt 2008. július 1-jére tolja.

A jegyzett tőke törvényi minimuma is csökken. Az Európai Unióhoz a közelmúltban csatlakozott országok társasági joga ugyanis szinte mindenhol alacsonyabb jegyzett tőke meglétét írja elő, mint a hatályos magyar szabályozás. A törvénymódosítás ezért a korlátolt felelősségű társaság általános tőkeminimumát a jelenlegi 3 millió forintról 500 ezer forintra csökkenti. A zártkörűen működő részvénytársaság tőkeminimuma pedig 20 millióról 5 millió forintra csökken. Nem változik az nyrt. 20 millió forintos alaptőke minimuma. A törvénymódosítás jegyzett tőkére vonatkozó szakaszai már 2007. szeptember 1-jén hatályba lépnek, ettől az időponttól már 500 ezer forintból alapítható kft.

Kötelező elektronikus cégeljárás

2008. július 1-jétől válik általánossá és kötelezővé az elektronikus cégeljárás, egy év felkészülési időt hagyva a technikai feltételek kiépítésének. Ettől az időponttól kezdve azonban már csak elektronikus úton terjeszthetők elő a cégbejegyzési és változásbejegyzési kérelmek, és a cégbíróság is kizárólag elektronikus okirat formájában tartja nyilván a cégre vonatkozó iratokat. Szintén elektronikus formában készül majd a cégbejegyzési kérelem benyújtásakor az a tanúsítvány, amely tartalmazza a bejegyzésre váró cég nevét, székhelyét, cégjegyzékszámát, adószámát és statisztikai számjelét. Ennek megfelelően a cégbíróság is elektronikus úton közli a jogi képviselővel az eljárásban hozott végzéseket, azonban a tanúsítványt, a bejegyző és a bejegyzési kérelmet elutasító végzést írásban is megküldi majd.

Az egyszerűsített cégeljárás feltételei is változnak. Egyrészt bővülnek a szerződésminták, zártkörűen működő részvénytársaságot is lehet szerződésmintával alapítani, másrészt ebben az eljárásban akkor is bejegyzik két munkanap alatt a céget, ha nem élt előzetes névfoglalással. Tekintettel arra, hogy a szerződésmintákat a tárca átdolgozta, és jóval rövidebb határidőt, valamint sokkal kevesebb illetéket rendel az így alapított cégek bejegyzéséhez, a jogalkotói szándék az, hogy minél többen alkalmazzák a szerződésmintákat. A változás-bejegyzési eljárásban is alkalmazható lesz az egyszerűsített eljárás, természetesen csak akkor, ha szerződésmintát használnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szirénázó mentő gázolta halálra

Megkülönböztető jelzéssel haladó mentő elé lépett egy férfi vasárnapra virradó éjjel Kiskőrösön. Tovább olvasom