Kisalföld logö

2018. 07. 17. kedd - Endre, Elek 18°C | 28°C Még több cikk.

Olcsóbb a hazai élelmiszer

Győr-Moson-Sopron - Jó hírünk van: a magyar élelmiszert ugyanolyan feltételekkel összehasonlítva lényegesen kedvezőbb áron kapjuk meg átlagban, mint a külföldit. Az egyik nagyáruházban összesen 23 tételt adtunk össze, csak olyan termékeket, amelyeknek volt úgymond külföldi párja.

A különbség: 36 százalék a magyar betevő javára. A miniszterelnök a válságkezelő program kapcsán beszélt arról, hogy ösztönözni kell a vásárlókat a magyar termékek preferálására. Körképünkből kiderült, a józan ész is erre ösztönöz a legtöbb élelmiszer esetében, bár valószínűleg meg sem nézik a legtöbben, hogy milyen származású árucikket tesznek a kosarukba.

Sokszor egyébként nem is könnyű eldönteni, hiszen a zöldség, gyümölcs, a hús, a kenyér kivételével a legtöbb termék adalékokat tartalmaz: a „gerince" magyar, származási helye Magyarország, de a termék összetételének mondjuk 40 százaléka már külföldi. Ilyen mélységekbe persze nyilván nem ássa bele magát az átlagvásárló, aki számára a nemzetközi összefonódás talán a Kaiser szalámiban ölt testet a legszemléletesebben. Erre a csomagolásra ugyanis a nemzeti ünnep tiszteletére kokárdát ragasztott a forgalmazó. S ha emlékezetünkbe idézzük, hogy kinek a képe szerepel a fólián, visszapártol hozzánk a válságtól megtépázott humorérzékünk. Ferenc Józsefről van szó természetesen: ez ám a globalizáció!

Íme a mérleg: Balra magyar, jobbra ugyanolyan külföldi termékek láthatók, az árkülönbség 36 százalék.
Íme a mérleg: Balra magyar, jobbra ugyanolyan külföldi termékek láthatók, az árkülönbség 36 százalék.

Összehasonlító számvetésünk során nem estünk abba a hibába, hogy más-más kiszerelésű cikkeket rakjunk egymás mellé, így aminek nem volt idegen származású párja – mint például a zalai szaláminak vagy a Tibi csokinak –, azt a kosárba se tettük. De találtunk ugyanabban az áruházban kínai fokhagymát (félkilósat) 418 forintért és magyart (ugyanakkora tételben) 354-ért. Sajnos magyar krumpli jelenleg nincs az üzletben, de az biztos, hogy az utolsó készletnél 640 forint volt a hazai és 850 a holland burgonya tízkilós csomagolásban. Ugyanígy párba szedhetők az egyes sajtok is: 800 forint az óvári trappista kilója, 970 az Ammerland trappistáé, 1700 az ementáli, ha Pannónia és 1920 forint, ha Cheesland. Ugyanez a helyzet a többi tejterméknél is, lásd például a 200 grammos teavajat: a nádudvari 440, az ír vaj 670 forintba kerül. Nézzük, hogy áll ma a mérleg konzervfronton: a 340 grammos, magyar csemegekukorica 115, a 34 dekás francia 190 ugyanabban az üzletben. A 810 grammos savanyú káposztából 230 forintért vehetünk hazait, míg 270-ért importot. S amiben egyébként a legjobbak vagyunk, az az ásványvíz, ezért nem is könnyű feladat párt találni az itthon készült palackok mellé. De legyen hát a Szentkirályi víz külhoni megfelelője, a francia Evian, az előbbinek 720, az utóbbinak 2510 forint a kartonja, mindegyikből a másfél literest vettük alapul természetesen. Ha pedig az Apenta 520 forintos kartonja mellé rakjuk az osztrák Vöslauerét, akkor látjuk, hogy a miénk 410 forinttal olcsóbb. És most jöjjön a mérleg, vagyis adjuk össze a példának vett 23 tételt. Magunk is meglepődtünk: a magyar kosár tartalmának 13.490 forint volt a végső ára, míg a külföldiének 20.970. A különbség 36 százalék.


A vásárlók zöme a minőségre és az árra egyaránt figyel, de az általunk megkérdezettek mind azt állították, hogy a magyar árut részesítik előnyben. Prém Elek, ez a magyar termelők közös sorsát nyögő, ménfőcsanaki nyugdíjas például állítja: még a ketchupnál is megnézi a származási helyet.

Prém Elek
Prém Elek

– Pártoljuk azt, amink van! Emlékszem, kilencszáznegyven és negyvenöt között aranyat ért az osztrákoknak a magyar zöldség és a gyümölcs. Nem szeretném, hogy ez megforduljon. Én megesküszöm, hogy a magyar zöldségnek, gyümölcsnek nincs párja. Ugye, hogy igazam van? Más az íze, a zamata a hazai paradicsomnak – vallja Prém Elek, hozzátesszük, mi a paradicsommal nem törődtünk a mérleg elkészítésekor, mivel nincsen belőle most hazai.

Úgy látszik egyébként, ez közkedvelt beszédtéma, mivel a győri Galli Csaba is azonnal a paprikára tereli a szót, mint mondja: „a külföldinek nincsen íze".

Galli Csaba
Galli Csaba

– Egyetértek azzal, hogy forszírozni kell a magyar termékek vásárlását, ahogy ezt más államok is teszik, negligálva a külföldi árut. Magyarország valaha Európa éléskamrája volt – fűzi hozzá Galli Csaba.

Prohászka Mihályné
Prohászka Mihályné

Prohászka Mihályné főként a zöldségnél, gyümölcsnél nézi a származási helyet, s ami terem éppen Magyarországon, abból a hazait rakja a zacskóba, nem a törököt, az olaszt vagy a spanyolt. Ugyanígy a tejtermékeknél is a magyarra esküszik, de egyébként az árat és a minőséget nézi. Legyünk rá büszkék: a két szempont nem áll egymással ellentétben.

Olvasóink írták

 • 12. fortuna54 2009. március 17. 18:32
  „Talán labdaszedök-re gondoltál? Én a magyar borokra,unikum stb.”
 • 11. pampus 2009. március 16. 20:33
  „Hát valóban exportál Magyarország jó pénzért focistákat! De lehet, hogy szikibe kurvákat is! Egyik al ábával keresi a kenyerét a másik a közével. Csupán az a különbség, hogy az egyik legális a másik illegális.”
 • 10. fortuna54 2009. március 16. 19:31
  „Nem csak az élelmiszerek eszporjára gondoltam. Gondolom mást is eszpórtál m.ország”
 • 9. knifemaster 2009. március 16. 10:32
  „6.
  Mire gondolsz?
  Én amiről tudok az pick szalámi meg a libamáj,amit még innen visznek ki,de az ott kint is a drága kategóriába tartozik,nem mindennapi betevő falat.
  Nem halnánk bele,ha nem kellene külföldre.
  Ellenben a multik érdekes árképzésével ,( a külföldi terméket ólcsóbban adja sokszor mint ugyanazon hazait,ugyanakkora beszerzési ár mellett),a magyar termelők tudatos ellehetetlenítésével(ne érje meg termeszteni).”
 • 8. lolita 2009. március 16. 08:44
  „Tapasztalatom az hogy a hazai zöldsegnek nincs parja a gyümlcsök nagyresze mind külföldröl jönnek ez igaz de izben mar nem az igaziak.Eper amit nemreg vasaroltam kint hat ize sincs csak szep nagyok igaz a szine is szep piros, de amit en gyerekkoromba ettem olyat mar nem talalni.A bananrol nem is beszelek az sem a regi es ezert a majom sem megy fel a fara.De ne panaszkodjunk örüljünk hogy van es kaphato.A kenyerröl anyit hogy sok fajata van ki mit szeret lehet valogatni nem kell kritizalni,de ezt is azthiszem a jo vilag teszi amiböl nagyon sok jut a szemetbe!”
 • 7. pampus 2009. március 16. 07:02
  „A magyar földön termelt értékek évszázadokon keresztül ellátta e népet és senki sem éhezett! Aki emlékszik az tisztában is van azzal, hogy csupán valamelyik katasztrófa miatt szorult a magyar a külföld segítségére. Ma meg a nagytőke az ami ész nélkül termeltet, sőt túltermeltet. Ehhez járul hozzá a kereskedelmi maffia amely manipulálja az árakat!
  Ha normális vezetése lenne ennek az országnak akkor nem lenne ennyire katasztrofális a helyzete senkinek.
  Főleg nem kellene a kül és belföldi spekulátoroktól függeni!”
 • 6. fortuna54 2009. március 15. 19:52
  „És mi lenne,ha a külföld nem venné a magyar árukat?Nemtudom miröl beszélnek,a piacokon nem sok jót lehet
  látni.Mindenhol van jó,és rosz áru is. A minöséget meg kell fizetni mindenhol.”
 • 5. mecsoka 2009. március 15. 16:38
  „Lehet bennem van a hiba, de én még nem nagyon ettem ehetetlen kenyeret... se 150.-ért, se 200.-ért, se 240.-ért, se 350.-ért...”
 • 4. pampus 2009. március 15. 13:34
  „A fehér csont, (azaz a disznó comb és lapocka csontok) a TESCO-ban 100,-Ft/kg, a hazai üzletláncnál 20,-Ft/kg. de vannak kisebb hazai húsboltok, ahol egykét ládával ingyen is adnak a csontozási alkalmanként.”
 • 3. albatrosz 2009. március 15. 13:16
  „Mi az olcsóbb? Egy kiló ehető kenyér240 ft-ért, vagy egy kiló ehetettlen 200-ért?”
 • 2. mecsoka 2009. március 15. 09:40
  „Zöldséget, gyümölcsöt mindenképpen megéri magyart venni, az íze és minősége miatt. DE a többivel nem feltétlenül értek egyet. Mi van azokkal akiknek nincs lehetőségük a METRO-ban vásárolni? A Tesco-ban az óvári trappista 1284.-/kg vagy ha nagyobb kiszerelésben veszi a külföldi ketchupot, máris több száz forintot spórolt a magyarhoz képest... és ez csak két példa. Szerintem a mai gazdasági helyzetben senkinek nem róható fel, ha minden forintra odafigyel, és ha ennek érdekében külföldi termnéket kell vennie, akkor azt vesz. A lényeg, hogy a hónap utolsó napján is legyen pénze ételre...”
 • 1. rebetli 2009. március 15. 08:55
  „Mégis ha jobb,ha olcsóbb és megfelelő a kínálat, mennyiségileg is.Mi a francnak a külföldi?Ezt tudja Prohászka
  Mihályné is és az ország vezetése. Ez az összehasonlítgatás, felesleges munka!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Uniós bújócska a játszótereken

Győr-Moson-Sopron - A minisztériumban sem tudják pontosan, hány játszóteret mulasztottak el… Tovább olvasom