Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Olaszliszkai gyilkosság: folytatódott a kártérítési per

Szögi Lajos két lányának meghallgatásával folytatódott az Olaszliszkán meggyilkolt tiszavasvári tanár családja által az emberölés elkövetői ellen indított kártérítési per a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróságon szerdán.

A négytagú család, valamint a velük egy háztartásban élő három nagy- és dédszülő együttesen 57 millió forint, valamint az összetört gépkocsi utáni 400 ezer forintos kár megfizetését kéri a gyilkosság nyolc elkövetőjétől.

A szerdai tárgyaláson - amelyen egyik elkövető sem jelent meg - Kocsis Ottília tanácsvezető bíró először a hatodrendű vádlott beadványát ismertette. Ebben az elítélt tagadta, hogy részt vett volna a bűncselekmény elkövetésében, állítása szerint segítő szándékkal ment oda a földön fekvő, vérző tanárhoz, és csak a pulzusát akarta megmérni.
"Semmi közöm nincs a gyilkossághoz" - írta beadványában a hatodrendű alperes, és hozzátette: be fogja bizonyítani az ártatlanságát.

A bíróság ezután Szögi Lajos középső, 18 éves lányát hallgatta meg, aki vallomásában elmondta, hogy édesapja vezető szerepet töltött be a négygenerációs családban. Mint mondta, a biológia-történelem szakos édesapa sokat segített három lányának a tanulásban, a család központjának volt tekinthető, minden problémára megtalálta a megoldást.
"Halála után senki sem találta a helyét a családban, nehéz volt újrakezdeni az életet" - mondta. Idősebb testvérét pánikrohamok gyötörték, ő maga pedig két évig járt pszichológushoz, alvási problémái is voltak.

Szögi Lajos legidősebb, elsőéves főiskolás lánya vallomásában édesapja problémamegoldó képességét emelte ki, s mint mondta, a tragédia előtt szinte tökéletes családi életet éltek.

Szögi Lajos egykori tanára vallomásában kiegyensúlyozott, toleráns, kedves, családszerető és jó humorú emberként írta le egykori növendékét. "Lajos a jósága miatt halt meg, mert segíteni akart egy másik emberen" - tette hozzá.

A bíróság tanúnak idézte a tanár egykori munkáltatóját, a tiszavasvári általános iskola igazgatóját, aki kollégája és egyben barátja is volt Szögi Lajosnak. "Meghatározó egyéniség volt, minden pedagógustársával jó volt a kapcsolata" - mondta az intézményvezető. Hozzátette, hogy számos kezdeményezés és iskolai program fűződik a nevéhez, emlékét pedig az iskola egyik tanterme és egy róla elnevezett biológiai verseny is őrzi az intézményben.

"Halála nem következett volna be, ha lett volna alkalma szót érteni a támadóival" - zárta vallomását az igazgató.

A tárgyaláson megszólalt a Szögiékkel baráti kapcsolatot ápoló asszony és férje is, akikhez tanár és két lánya a tragédia napján utaztak volna. A középkorú asszony szerint - aki a nyomozati és a bírósági eljárás minden mozzanatát a helyszínen követte - a gyilkosságot végignéző középső lány vállán volt a legnagyobb teher. Elmondta: a bírósági tárgyalás alatt az elkövetők és családtagjaik többször megpróbálták megfélemlíteni a lányt. Előfordult, hogy a folyóson ordítozott vele az egyik elkövető édesanyja - tette hozzá.

Szögi Lajost 2006. október 15-én a Borsod megyei Olaszliszkán, gyermekei szeme láttára verték agyon. A tragédia előzménye az volt, hogy a tanár autója előtt egy kislány a társával átszaladt az úton, majd az árok szélén elesett. Szögi Lajos megállt, hogy megnézze, megsérült-e a gyermek, ekkor azonban a vélt baleset miatt a hozzátartozók kirángatták a járművéből, és halálra verték.

A per következő tárgyalási napja október 20-án lesz, akkor várhatóan ítéletet hoz a megyei bíróság.

Olvasóink írták

 • 16. Álmodozó 2010. július 17. 12:15
  „Száz millió is kevés lenne, de a kártérítést a Magyar Államnak kellene kifizetnie mert ő tehet róla, hogy ilyen elő fordult Magyaroszágon.”
 • 15. mauz 2010. július 14. 21:48
  „"Öld meg a magyart!"

  "Üsd el a cigányt?"

  Ez lenne a válasz?”
 • 14. k29680 2010. július 14. 18:16
  „13. hozzászólás csokipudingakedvencem 2010.07.14. 17:26
  Egy kicsit szeretnék módosítani a leírt mondatodon....

  Döbbenet, hogy ilyen ma megtörténhet Magyarországon.

  Döbbenet,hogy ilyen ma CSAK Magyarországon történhet meg.”
 • 13. csokipudingakedvencem 2010. július 14. 17:26
  „Döbbenet, hogy ilyen ma megtörténhet Magyarországon.”
 • 12. Merneptah 2010. július 14. 16:57
  „Száz magyart is megölt volna Szögi Lajos gyilkosa
  2008-05-28.

  Tanúk meghallgatásával folytatódott a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Olaszliszkán 2006. október közepén történt lincselés tárgyalása szerdán Miskolcon, a megyei bíróságon. A különös kegyetlenséggel (cigányhorda által) elkövetett emberölés bűntettével részben társtettesként, részben felbujtóként nyolc ..... vádolnak.

  A tanúk nagy része pofátlanul azt hazudta, nem látott semmit a tragédiából és azt sem tudja, kik vettek részt benne. Egyikük azonban úgy nyilatkozott, hogy látta a balesetet. Mint mondta, a 11 éves olaszliszkai kislány figyelmetlen volt, a kocsi elé szaladt, amely elsodorta őt. Ezt követően támadtak a jármű vezetőjére. A történtek után pedig az elsőrendű vádlott azt kiabálta: "Ha kell, száz embert is megölök!" A tárgyaláson a .... cigány persze tagadta az említett kijelentést. <moderálva...>”
 • 11. Merneptah 2010. július 14. 16:56
  „Szögi Lajos lánya: nézték a lincselést, mint a moziban, meg akartak erőszakolni, "ha nem tetszik"
  2008-06-04.

  A tanár úr kislánya úgy emlékezett, a lincselés közben folyamatosan gyűlt a tömeg. Férfiak, nők, még gyerekek is voltak a helyszínen. Közülük senki nem segített sem neki, sem édesapjának. "Mint egy mozifilmet, úgy nézték" - fűzte hozzá.

  Újabb tanúkat hallgatott meg a Borsod Megyei Bíróság a 2006 októberében történt olaszliszkai lincselés ügyében szerdán; a bírói testület előtt egy már korábban meghallgatott tanú ismét vallomást tett, aki ezúttal öt cigányt is megnevezett, illetve az áldozat, Szögi Lajos tiszavasvári tanár középső lánya is felidézte a történteket. A lány szerint mint egy mozifilmet, úgy nézte apja agyonverését a csürhe.

  A Czibrik Attila vezette bírói tanács elsőként azt a tanút hallgatta meg, aki bár korábban vallomást tett, ismét a testület elé állt. Úgy fogalmazott, előző vallomásában nem mondta el a valóságot, félt, de úgy érezte, ezt nem halogathatja tovább. Megnevezte azokat az cigányállatokat, akiket a tragédia helyszínén látott és részt vettek a mészárlásban.

  "Öld meg a magyart!" - ordítozták

  Öt jelenleg is előzetes letartóztatásban lévő vádlottat említett, akik a segíteni akaró áldozatot kirángatták az autóból, majd rugdosták. Nem tudja pontosan, meddig tartott mindez, mert amikor meglátta, hogy vérzik a földön fekvő férfi, bement a portájára.

  Szögi Lajos 16 éves lánya zaklatottan idézte fel a 2006 októberében történt eseményeket. Mint mondta, amikor észlelték, hogy elsodorták a kislányt, édesapja azonnal megállt, megpróbált kiszállni az autóból (tanulság: így álljunk meg és segítsünk cigánynak - a szerk.), de nem tudott, mert két magyargyűlölő az autónak ugrott. Miután kirángatták apját a volán mögül, ütötték-verték, rugdosták. Ő a kocsiban húgával a hátsó ülésen ült a történtek alatt. Nyugtatni próbálta testvérét, és segítségért is kiabált, de egy ifjú roma azzal fenyegette meg őket azt mondta, "ha nem tetszik, megerőszakolják, megverik őket". Nyilván azért, mert megélhetési problémái voltak és nem talált megfelelő munkahelyet.

  A tanár úr kislánya úgy emlékezett, a dühöngés közben folyamatosan gyűlt a tömeg. Férfiak, nők, még gyerekek is voltak a helyszínen. Közülük senki nem segített sem neki, sem édesapjának. "Mint egy mozifilmet, úgy nézték" - fűzte hozzá.

  A kocsiból akkor szállt ki, amikor a magyargyilkosok belefáradtak az áldozaton való ugrálásba, és elindult segítségért, és biztonságba akarta helyezni a húgát. Megállított az úton egy autót, ennek vezetője telefonjáról tudta értesíteni az édesanyját. Arról is beszélt: egy helybéli gyerektől tudta meg, hogy apja meghalt. "Mondok neked egy titkot, az édesapádat zsákban vitték el" - mondta a purdé.

  A Czibrik Attila vezette bírói tanács úgy döntött, a legkisebb, a tragédia idején még hatéves lányt is meghallgatják, mert vallomásától máshonnan nem pótolható bizonyíték várható. A különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettével részben társtettesként, részben felbujtóként mindössze nyolc akasztófáravalót vádolnak.”
 • 10. Merneptah 2010. július 14. 16:54
  „Fiatal nőt készült lincselni a cigányhorda Kalocsán is
  2008-02-01.

  Ismét a már ismert módon reagáltak le a folyamatosan mindenféle fasiszta kitalációkkal megvádolt, ám valójában őzikeszelíd romák egy közúti balesetet. Az elgázolt cigány könnyebb sérüléseket szenvedett, de kórházba kellett vinni. A gázoló, miután a hozzátartozók rátámadtak, nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

  Tanulság: ha véletlenül elgázolunk egy barnább bőrű élőlényt, feltétlenül álljunk meg és nézzük meg, mit tehetünk érte és rokonaiért, ne hajtsunk tovább a bőrünket mentve, előtte pedig semmiképpen ne próbáljuk ki, milyen gyorsan tudunk megtenni néhány métert autóval előre-hátra ugyanazon az útszakaszon.

  Csak a rendőrök gyors kiérkezése miatt nem sérült meg komolyabban egy fiatal nő, akit egy gázolás után megtámadtak az elütött cigány rokonai Kalocsán.

  A 22 éves nő autójával egy háromszögtáblával védett kereszteződésben ütött el egy 58 éves, lopott kerékpáron közlekedő cigánynét a Petőfi utcában, péntek délután négy óra előtt. A nőt a mentők enyhébb gerinc- és lábsérülésekkel vittek kórházba.

  A baleset után körbevették a fiatal autóst az elütött roma rokonai, akik különféle fenyegetésekkel illették, sőt, a cigány lánya bántalmazta is.

  A komolyabb támadásnak a rendőrök gyors kiérkezése vetett véget, de az autós így is 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.”
 • 9. Merneptah 2010. július 14. 16:53
  „A kislány apja még a házba is befutott, ahonnan egy baltával tért vissza, hogy levágja a fejét. Id?közben a környéken lakók a helyszínen összegy?ltek, de csak egy férfi volt, aki megpróbálta megakadályozni a bántalmazást.

  A történtek után a kocsiból kiszállt a tiszavasvári tanár nagyobbik gyermeke és odament akkor még él? apjához, majd kérte az ott összegy?lteket, hogy hívjanak ment?t, de segítséget senkit?l nem kapott. Ekkor húgával Vámosújfalu irányába kezdett futni, ahol egy gépkocsivezet? felvette a gyerekeket, és ? hívott ment?t a helyszínre. "

  micsoda semmirevaló csürhe, remélem 15 év alatt egyik sem ússza meg. de félek h. majd kimosdatják őket és a minimumot kapják, azt is harmadolják és 5 év múlva jobb esetben megint csak élősködnek a nyakunkon :((”
 • 8. Merneptah 2010. július 14. 16:51
  „Tényleg, ez már volt? A roma.hu egyik fórumos kommentje az olaszliszkai gyilkossággal kapcsolatban:

  dúda 2007 már 01 cs, 18:39

  Regisztrált tag #789
  Regisztrált: 2007 már 01 cs, 18:16
  Lakhely: esztergom
  Üzenetek 1

  de jól tették istenem még a majmait is agyon csaphatták volna !!!!!!!!!!!!!!!!! nesztek

  http://www.roma.hu/forum_viewtopic.php?36.511.0

  Még szerencse, hogy csak a magyarok rasszisták, a cigányok nem...”
 • 7. Merneptah 2010. július 14. 16:47
  „#4Viperetta:
  A tavalyi olaszliszkai lincselés kapcsán napvilágot látott vádirat szerint brutális kegyetlenséggel végeztek - gyermekei szeme láttára - a felbőszült rokonok azzal a tanárral, aki véletlenül autójával elsodort egy, az úton átszaladó kislányt. Az egyik gyanúsított baltával akarta levágni a tanár fejét.

  Az orvosszakértői vélemény szerint legalább 40 rúgás és ütés érte a brutálisan agyonvert tiszavasvári tanár fejét. A nemrégiben elkészült vádirat szerint a felbőszült rokonok az utcán percekig rugdosták, ököllel és valamilyen tárggyal folyamatosan ütötték a már földön fekvő férfi fejét.

  Az egyik elkövető például a már földön fekvő sértettet nekifutásból fejbe rúgta, illetve a balesetben érintett kislány apja beszaladt a házba, kihozott egy baltát és közben azt kiabálta, hogy levágja a sértett fejét -nyilatkozta Martossy György, a Borsod Megyei Főügyészség szóvivője. A vádirat szerint a felbőszült rokonok a szerencsétlen tanár autójában ülő gyermekeit is megfenyegették. A két kislányt meg akarták erőszakolni. Ezt azonban már a közbelépők megakadályozták.

  A tiszavasvári tanárra tavaly októberben azután támadtak rá Olaszliszkán, miután autójával véletlenül elsodort egy, az úton átszaladó kislányt. A gyerek sérülések nélkül megúszta a balesetet, a kislány rokonai ennek ellenére agyonverték a férfit. Az ügyben 8 embert vettek előzetes letartóztatásba. Köztük két fiatalkorú férfit és egy nőt is. Mindannyiukat különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel vádolja az ügyészség.

  (FH)”
 • 6. Merneptah 2010. július 14. 16:20
  „#1,2,3who,kmh245,Edward:"Kedves szent teheneink jó híre" felénk is eljutott.....

  Liszka, liszka, Olaszliszka, ott lakik a sok..... <moderálva>”
 • 5. Filtec 2010. július 14. 16:13
  „ 
   
   
  Re:#3

  No
   
   
   
   ”
 • 4. viperetta335 2010. július 14. 16:12
  „Háborúban történhetett meg ilyesmi,nem egy demokráciában a 21.században!Ilyesmit ma az afrikai polgárháborúkban csinálnak,amikor biztosak a büntetlenségben.Ennél szörnyűbb tett nemigen létezik.Két kislány szeme láttára agyonveri az apjukat egy csürhe.Egyik pillanatban még beszélgetnek,következő pillanatban mint egy rémálomban...Semmiféle pénzben nem kifejezhető ez.Nyilvánvalóan nem tudnak fizetni.De fizessen az állam az imádott c.i.g.á.n.y.a.i.é.r.t!”
 • 3. who 2010. július 14. 15:45
  „Ezzel a szomorú esettel kapcsolatban csak annyit kérdezek:
  Emberek ezek egyáltalán?”
 • 2. kmh245 2010. július 14. 15:03
  „2006. október 15 - Ma 2010.07.14
  És még nincs vége...
  Welcome Magyarország
  No Comment”
 • 1. Edward 2010. július 14. 13:55
  „Na akkor ezek után megint lehet védeni a szegény cigókat!Csak a pulzusát akarta megnézni,azért a biróságon megkérném,hogy mutassa meg hogyan is akarta ezt csinálni.Ezek a mocskok megusszák a sitkót,mert úgyis azzal fognak védekezni,hogy rasszista az egész biróság,rendőrség meg mindenki.Aki harcot vet az harcot arat!!!
  Isten nyugosztalja a Tanár urat.
  Szebb jövőt a családnak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sólyom László még a héten kiírhatja az önkormányzati választást

Még a héten kiírhatja a köztársasági elnök az önkormányzati választás időpontját: október 3., 10. vagy 17. jöhet szóba. Tovább olvasom