Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Olasz Sándor: Mégiscsak vannak boldog pillanatok

Olasz Sándor irodalomtörténész, a Tiszatáj főszerkesztője Ottlik Géza Iskola a határon című regényéről beszél.
Olasz Sándor
Lapunk is elindította a Somogyi-könyvtár segítségével a maga Nagy Könyv-játékát: az izgalmasnak ígérkező szellemi kalandtúrában ismert Csongrád megyei közéleti személyiségek, tudósok, művészek, üzletemberek, sportolók és újságírók vallanak legkedvesebb könyvükről. Olasz Sándor irodalomtörténész, a Tiszatáj főszerkesztője Ottlik Géza Iskola a határon című regényéről beszél.

„Kosztolányi írja, hogy vannak kiolvashatatlan könyvek. Minél többször olvassuk, annál titokzatosabbak. Különösen érvényes ez Ottlik Géza Iskola a határon című regényére. A lét alapérzése, sűrűsége és dinamikája van ebben a regényben. Látszólag hagyományos, iskolai miliőben játszódó regény, melyben ketten emlékeznek és küszködnek a fölidézés/fölidézhetetlenség gondjaival. Az is megtalálja a magáét ebben a könyvben, aki szokványos eseményepika és történetmondás után vágyakozik. Ám kívánatos a sokszor (tudatosan) egyhangúvá stilizált események mögé nézni. Ami a főhősökkel (Medvével és Bébével) meg a rengeteg mellékszereplővel (van egyáltalán itt fontossági sorrend?) történik, az egy nagy beavatás történet, mely kissé kilóg a modernség illúzióvesztést, széthullást, személyiség eltűnést sugalló művei közül.

Végső soron az ember helyéről, helyzetéről, sorsáról, szabadságáról és annak béklyóiról van szó. Végső soron a stabil pontok elvesztéséről és új fogódzók megszerzéséről. A vereségek és kudarcok személyiséget erősítő szerepéről és még sok másról. Például arról, hogy mégis csak vannak boldog pillanatok. Amikor a második rész végén hullni kezd a hó, az olvasó is valami különös mámor részese. Erre a lehetőségre neki is számítania kell…"

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Turistaközpont lesz a Habsburg-házból

Turisztikai és kulturális látogatóközponttá alakítják át a mosonmagyaróvári piarista oktatási… Tovább olvasom