Kisalföld logö

2018. 11. 17. szombat - Hortenzia, Gergő -1°C | 7°C Még több cikk.

Olajvita: a minisztérium szerint Magyarország felkészült

Magyarország felkészült az energiaszállítások esetleges megszakadására - közölte a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium (KHEM).

Az orosz hatóságok a "Korai Előrejelző Rendszeren" keresztül tájékoztatták az Európai Bizottságot arról, hogy 2010. január 1-től leállhat az orosz kőolaj Ukrajnán keresztüli szállítása az Európai Unióba.

A KHEM tájékoztatása szerint a hírt hétfőn napon a Mol üzleti partnere a Transneft is megerősítette. A szállítás leállítása Magyarországon kívül Szlovákiát és Csehországot érintheti közvetlenül is.

A tárca hangsúlyozta, hogy az unió, valamint a Nemzetközi Energiaügynökség elvárásaival összhangban – a rendelkezésre álló készletek szintje jelenleg meghaladja az ország 90 napi átlagos fogyasztását, s utaltak arra is: az Ukrajna felől érkező Barátság vezetéken történő olajszállítások leállása esetén Magyarország Horvátország felől, az Adria vezetéken keresztül is ellátható.

Ezt, és a rendelkezésre álló készleteket figyelembe véve az orosz-ukrán viszony esetleges kiéleződése esetén sem kell fennakadásokra számítani Magyarország kőolajellátásában - olvasható a KHEM közleményében.

A Mol ugyancsak hétfőn kiadott közleményében kifejezte, hogy szintén felkészült a helyzet kezelésére. A cég közleménye szerint az Ukrajna felől érkező Barátság vezeték esetleges leállását követően az Adria vezeték megfordítása és folyamatos üzemű importba állítása az elsődleges feladat, és ez mintegy 25-30 napot vesz igénybe.

A KHEM közleménye szerint a Transneft arról adott tájékoztatást: az orosz-ukrán vita oka, hogy a szállítást végző Ukrtransnafta nevű cég módosítani kívánja a kőolajszállítások után a Transneft által fizetendő tranzitdíjakat.

A kormány kiemelt figyelmet fordít az ország energiaellátásának biztosítására, folyamatosan figyelemmel kíséri a kialakult helyzetet, valamint a szükséges és szokásos diplomáciai lépéseket megtette - hangsúlyozza a szaktárca.

Magyarország kezdeményezte, hogy január elején a visegrádi négyek - Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország - Budapesten tartsanak magas szintű energetikai találkozót, ahol felmérik a kőolajszállítások esetleges leállítása kapcsán leginkább érintett tagállamok helyzetét, meghatározzák a szükséges intézkedéseket, és közös álláspontot alakítanak ki.

A KHEM kitér arra is, hogy Magyarország felkészült egy esetleges gázellátási krízishelyzetre is, mivel - a törvényi előírásoknak megfelelően - 2009. december közepén befejeződött az 1200 millió köbméteres földgáz biztonsági készlet kialakítása.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszigorították a Ferihegyi repülőtér biztonsági intézkedéseit

Megszigorították a Ferihegyi nemzetközi repülőtér biztonsági intézkedéseit; a szigorítást a… Tovább olvasom