Kisalföld logö

2018. 10. 23. kedd - Gyöngyi 7°C | 13°C Még több cikk.

Október a látás hónapja

Ingyenes látásvizsgálatban és szakmai tanácsadásban vehetnek részt a látás hónapjában.

A Magyar Optikus Ipartestület és a Magyar Látszerész Szövetség ez év októberét a látás hónapjának szentelte. A két szakmai szervezet, a tagjai által – akik szakmájukat tisztelve szívükön viselik a magyarországi látáskultúrát – egy társadalmi célú, országos összefogást kívánt létrehozni. Fülöp Nándor, a program nyugat-dunántúli koordinátora elmondta: az akció keretében októberben költség nélküli, térítésmentes látásvizsgálatban, szakmai tanácsadásban részesítik azt, aki a kampányban részt vevő üzleteket felkeresi. A látás hónapja akcióhoz csatlakoztak a Fülöp Optika győri és mosonmagyaróvári üzletei is. Ezáltal a lakosság látáskultúráját kívánják fejleszteni, éles látás iránti igényét felkelteni. Ez mindannyiunk közügye, mert megfelelő látásélességgel biztonságosabban közlekedhetünk, kényelmesebben végezhetjük a munkánkat és teljesebb életet élhetünk. Az Egészségügyi Minisztérium a kezdeményezést felkarolva tervezi bevenni népegészségügyi programjába. Az Országos Baleset-megelőzési Bizottság külön partnerének ismerte el a kampányt, így különösen nagy támogatottságot élvez a látás hónapja.

Amennyiben úgy érzi, hogy látása nem kielégítő, bármilyen problémája akad a látásával, vagy csak egyszerűen kíváncsi, hogy milyen a látásélessége, térjen be az akcióban részt vevő üzletek egyikébe.

A rendszeres szemvizsgálat fontossága

Az egészséges szem fontosabb a tisztán látásnál. Amikor egy optometrista a szemet vizsgálja, a tiszta és kényelmes látás mellett az egészségi állapotot is ellenőrzi. A látási problémák megbeszélése után az optometrista tesztek sorozatával leméri, hogy szükség van-e szemüvegre, kontaktlencsére, és ha igen, akkor milyen erősre. Azt is ellenőrzi, hogy normális-e a kétszemes együttműködés, és a közelre fókuszálási képesség. A szem elülső részén van a szaruhártya, a kötőhártya, az írisz, a lencse és a szemhéj. Ezeket keskeny fényű mikroszkóppal (réslámpa, biomikroszkóp) vizsgálja. A szem belsejében helyezkedik el a lencse, a látóideghártya és az azt tápláló hajszálerek. Ezeket oftalmoszkóppal (szemtükörrel) vizsgálja. E szövetek látványából ki lehet deríteni a szem betegségeit, a kataraktát, a glaukómát és egyéb általános betegségeket, mint például magas vérnyomás, diabétesz. Előfordul, hogy gyógyszerek mellékhatása zavarja a látást. A szemen belüli nyomás, a látómező és a színlátás vizsgálata is elvégezhető. Ha az optometrista szembetegségnek vagy általános problémának a nyomát találja, szemorvost vagy más gyakorló orvost javasol.

A szembetegségek okozta változások lassúak, akár évekbe telnek, és gyakran tünetmentesek. A rendszeres ellenőrzés kimutatja és még kezdődő állapotban analizálja a problémákat. Így azok jobb eredménnyel kezelhetők. Az optometristának mondjuk el a homályos látást, a fejfájást, az égő, szúró szemeket vagy a kettős látást. Beszéljük meg munkavégzésünk látásbeli követelményeit. Segít, ha elmondjuk, hogy milyen távolságra van a számítógép képernyője, az íróasztal, a munkaeszköz. Említsük meg hobbijainkat, vagy amit sportolunk, ha az speciális szemüveg viselését jelentheti. Ezek az információk segítik az optikust, hogy a lehető legjobb védelmet adja szemünk számára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Foton: történelmi mérkőzés előtt

Kosárlabda

Története első bajnoki mérkőzését játssza holnap a Rába Quelle-Foton… Tovább olvasom