Kisalföld logö

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 13°C | 23°C Még több cikk.

Október 30-án hirdetik ki a kgfb-díjakat

Díjliberalizáció lesz, de a biztosítási időszak alatt változatlan marad a díj.
A biztosítók idén is október 30-án teszik közzé kgfb-díjtarifáikat két országos napilapban, ennek alapján dönthetnek az autósok arról, hogy továbbra is meglévő biztosítójuknál maradnak, vagy váltanak – hívja fel rá a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

2012. október 8-án az Országgyűlés elfogadta a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási törvény módosításáról szóló javaslatot. Ebben a legfontosabb változás, hogy a biztosítók 2013. január 1-jétól szabadon, évente több alkalommal is módosíthatják kgfb-díjtarifáikat: így az új díjak meghirdetésére a jövőben már nemcsak évente egyszer, október végén lesz lehetőségük. A módosítást azonban legalább 60 nappal a hatályba lépés előtt közzé kell tenniük.

A tapasztalatok szerint sok a félreértés, ezért ismét szükséges hangsúlyozni: bár a biztosítók a jövő évtől kezdve évente többször is hirdethetnek kgfb-díjat, az ügyfelek a biztosítást továbbra is csupán évente egy alkalommal, az adott biztosítási szerződés évfordulóján tudják felmondani (és a díj nem változik az adott biztosítási időszakban). Erre 2010 előtt mindenkinek egységesen, január 1-jével volt lehetősége. Az azóta vásárolt gépjárművek esetében az évforduló a szerződés megkötésének időpontja, vagyis gyakorlatilag az autó megvásárlásának napja. Jelenleg már mintegy 600 ezer autós kgfb-szerződése nem esik egybe az év végével.

2012. október 30-án két országos napilapban, a Napi Gazdaságban és a Magyar Hírlapban teszik közzé a biztosító társaságok a 2013. január 1-jétől érvényes díjtarifákat. Jövő évtől a biztosítóknak nem kell meghirdetniük a nyomtatott sajtóban a díjtarifákat, elegendő lesz elektronikusan - saját honlapjukon, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF), valamint a Magyar Biztosítók Szövetségének honlapján – közzétenni azokat.

Az ügyfeleket érintő további újdonság, hogy 2012. január 1-jétől kötelezővé válik a kártörténeti rendszer azonosító számának használata. Ennek alapján a jövőben egyszerűbbé válhat a kártörténeti adatok lekérése, illetve a szerződések azonosítása. Több társaság esetében ez a szám már szerepel a hamarosan kézbesítendő ügyfélértesítőkön.

A Magyar Biztosítók Szövetségének adatai szerint 2012. június 30-án 4,268 millió kgfb-szerződés volt érvényben, ebből mintegy 3,2 millió személygépkocsi, több mint egy millió pedig haszongépjármű.

Olvasóink írták

 • 5. machers 2012. október 24. 19:35
  „1.attila0325 2012.10.24. 13:10
  Rosszul értetted. A szerződést egy évre kötöd. Az évközbeni díjváltozások a szerződésedet nem érintik. Neked csak az egy év múlva esedékes díjat - az évforduló előtt - kell nézned. akkor dönthetsz a maradásról, vagy a váltásról.”
 • 4. miracle 2012. október 24. 16:33
  „attila0325
  És miért baj neked, hogy nem tudsz átváltani egy drágább ajánlatra ??”
 • 3. Mankapunka 2012. október 24. 16:08
  „Kíváncsi leszek a mostani versenyre.”
 • 2. latakacs 2012. október 24. 15:45
  „Árakat nem, csak díjat emelhetnek, de ha valaki megkötötte a szerződését, akkor neki már nem fog emelkedni az. Aki évközben köti meg a szerződését, lehet, hogy rosszabbul jár, de az is lehet, hogy csökkenni fog neki a díja, mint aki 01.01-el kötötte meg azt.”
 • 1. attila0325 2012. október 24. 13:10
  „Ezek szerint kihirdetnek egy - viszonylag "alacsony" - díjat, én megkötöm a szerződést, amit egy évig fizetnem kell, de közben ők -akár többször is- úgy emelik az árakat, ahogy akarják, mert már úgysem tudok a másik biztosítóhoz átmenni. Ha jól értettem, ez a lényeg. Gratulálok!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három kamion ütközött az M0-áson

Hatalmas a torlódás az M5-ös autópálya felé vezető oldalon. Tovább olvasom