Kisalföld logö

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 13°C | 27°C Még több cikk.

Október 26-án kezdődik a téli időszámítás

Egy órával tovább pihenhetünk vasárnap, ugyanis hajnali háromkor vissza kell állítani az órákat két órára, ezzel veszi kezdetét a téli időszámítás. A megyei vasúti közlekedésben részt vevő járatok közül a Dacia expressz közlekedésében lesz változás emiatt - a vonatok egy órát várni fognak.
A MÁV-START közleménye

Az óraigazítás hajnalán a nemzetközi vonatok közül a Bécs–Budapest–Bukarest–Budapest–Bécs útvonalon közlekedő Dacia expressz mindkét járatát Magyarországon éri az időszámítás változás. A vonatok Békéscsabán, illetve Lőkösházán várják be a téli időszámítás szerinti indulási idejüket, körülbelül egy órát várakoznak. A Beograd nemzetközi gyorsvonat Belgrád felől érkező budapesti járata Kiskunhalason várakozik a téli időszámítás szerinti indulási időre.

Ami a belföldi vonatokat illeti, hajnalban csak néhány vonat közlekedik. Azokat a kettő és három óra közötti személyvonatokat, amelyek menetrend szerint hajnali három óráig nem érkeznek meg a célállomásukra, a vonatindító állomások már a téli időszámítás szerint indítják.


A MAVIR közleménye

A MAVIR mérési adatai szerint a nyári időszámításnak köszönhetően évente 120-140 gigawattórával fogyaszt kevesebbet a lakosság. A tavaszi átállítás után egy órával később kell bekapcsolni a lámpákat, és nagyjából ugyanakkor kapcsolják ki őket, emiatt ebben az időszakban a fogyasztás mindig kevesebb. Éves szinten naponta megközelítően 1000 háztartás energiafogyasztását takarítják meg.

Az energia-megtakarítás jelentősége az utóbbi években még jobban előtérbe került, mert egyre inkább nő a megvilágítás mind a közterületeken, mind a háztartásokban. Különösen erőteljes ez a hatás az adventi hetekben, amikor "díszkivilágítás kiépítésében vetélkedik az egész ország" - fogalmazott a MAVIR ZRt. közleménye.

Számításaik alapján a tavaszi átállással az 5 milliárd forintos évi megtakarítás egyenlően oszlik el a fogyasztók között, a nyári időszámításról való átállás pedig semmilyen többletköltséggel nem jár.

Magyarországon 1980-ban vezették be a nyári és a téli időszámítást, az energiával való takarékoskodás érdekében. Az átállást szabályozó 1996-os kormányrendelet szerint a nyári időszámítás minden év március utolsó vasárnapján kezdődik és október utolsó vasárnapjáig tart.

Olvasóink írták

 • 5. muaddib Győr 2008. október 25. 18:01
  „Habiby nek van igaza.Hagyni kéne nyáári időszámitáson az egészet és nincs kavar ezzel,más dolgokkal úgyis van böven”
 • 4. maki rézi 2008. október 25. 13:27
  „fejezzék ezt már be értelme semmi!!”
 • 3. szerintem. 2008. október 25. 13:15
  „Nincs ennek semmi értelme,csak egy rossz szokás!”
 • 2. Habiby 2008. október 25. 13:03
  „Képesek ezzel a "nem tétellel" összezavarni az embereket.
  Persze az emberek bioritmusára semmilyen hatással sincs az óraátállítás az okostojás pszichológusok és biológusok szerint, de csak meg kell nézni pl. a baleseti statisztikákat ilyenkor.
  Az ebből eredő hatékonyságromlásról termeléskiesésről senki nem beszél, mert nem is tudják mérni, de 2-3 millió embernél simán elérheti azt az 5 milliárdot.
  Az emberek nem gépek, nem is lehet őket úgy kezelni.
  A másik hogy ilyenkor már az ember sötétben megy munkába és sötétben jön haza. A depresszió nem kerül pénzbe?
  Maradna a nyári időszámítás egész évben.”
 • 1. Sógor 2008. október 25. 12:33
  „Mi az az 5 milliárd? A napokban mondta egy jeles pénzügyi vezetőnk, hogy valami 30-40- milliárdos megtakarítás nem tétel! Akkor most hogy is van ez?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kockáztatják a támogatást az állattartók

Budapest - A kötelező adatbejelentés elmulasztásával a támogatást kockáztatják az állattartók… Tovább olvasom