Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

Október 23. - Schmitt: az anyaország határain túl élő magyarságnak is joga az anyanyelvéhez

A magyarságnak a kisebbségben, az anyaország határain túl is joga van a saját életéhez, joga van a nyelvéhez, hagyományaihoz, kultúrájához - mondta Schmitt Pál köztársasági elnök szombaton Budapesten, mielőtt gratulált a Kisebbségekért Díj Külhoni Magyarságért Tagozatát elnyerő kitüntetetteknek.

Az államfő a Sándor-palotában tartott ünnepségen kiemelte: a Kisebbségekért Díj régi célja, hogy elismerje azoknak az embernek a munkáját, akik a kisebbségi sorsban felvállalják egy-egy közösség összefogását, szervezik a magyarok életét, ápolják lelküket, munkálkodnak a közösségért - legyen az a munka egy kollégium vezetése, művelődéstörténeti kutatás a szeretett városban, egy kulturális szervezet működtetése, vagy egy falu életének szervezése, templomának csinosítása.

Schmitt Pál hangsúlyozta: az egy nemzethez tartozás alapja nyilvánvaló: közös nyelv, kultúra, történelem és hagyomány. Ám az erős azonosságtudathoz, az asszimilálódás elleni küzdelemhez ezeket az értékeket egyedi léthelyzetekben kell kapaszkodóként megélni - mondta. A köztársasági elnök Márton Áron püspök szavait idézte, mikor azt mondta: "amint az egyénnek joga van az élethez, a családalapításhoz, ugyanúgy joga van a nemzetiségnek, hogy a maga sajátos életét szabadon élje".

A kitüntetettekhez szólva azt mondta: akik most itt vagyunk, mind együtt hisszük, együtt valljuk a püspökkel, hogy a kisebbségben, az anyaország határain túl, a magyarságnak ott is joga van a saját életéhez. Joga van a nyelvéhez, hagyományaihoz, kultúrájához, és legfőképpen joga van ahhoz, hogy jövője legyen - jelentette ki. Schmitt Pál szerint a nemzeti ünnep, október 23-a méltó keretet nyújt ahhoz, hogy az összetartozásunkat ünnepeljük.

A díjat Répás Zsuzsanna, a nemzetpolitikai helyettes államtitkár adta át Mácza Mihálynak a Komáromért és a felvidéki város magyarságáért végzett több évtizedes, kiemelkedő jelentőségű tevékenységéért, Sari Józsefnek a kárpátaljai magyarság ügyének áldozatos szolgálatáért, Kalapis Sztojánnak a bánsági magyar szórványban végzett áldozatos és eredményes munkájáért, valamint a Cseh és Morvaországi Magyarok Szövetségének a csehországi magyarok összefogása, az anyanyelv, a nemzeti hagyományok ápolása és a magyar nemzeti öntudat megtartása, fejlesztése területén végzett húszéves tevékenységéért.

A díjat a szervezet elnöke, Rákóczi Anna vette át. Minden kitüntetettnek gratulált az államfő is.

Olvasóink írták

 • 3. CsabaKiraly 2010. október 23. 23:04
  „En ugy vagyok ezzel, hogy aki kulfoldon el, oda emigralt az ne nagyon verje a mellet, hogy "mekkora magyar" hanem legyen "magyar" szivben, ne feledje el a magyar nyelvet, es tanitsa gyermekeit magyarra.
  Tobb esetben tapasztaltam, hogy par evi kinn tartozkodas utan akadozva beszeltek magyarul es azt mondtak "elfelejtettek". Tudom ezt a cirkuszt azert csinaltak, hogy feltunjenek, mert szerintem lehetetlen anyanyelvedet elfelejteni. Jomagam 56-ban mentem el, azota az USA-ban elek es mindez ido alatt 4-5 alkalommal voltam "otthon". Amiota internet van alkalom nyilt magyar irodalomhoz, meghalgathatom a Kossuth radiot es tobb magyar ujsagot olvasok. S ha figyelmbe veszuk. hogy egy 16 eves-szokincsevel hagytam el hazamat az az erzesem nem rossz teljesitmeny ez a "nyelv-ismeret". Holnaputan ujra megyek, es szeretnek egy ETO-meccset latni es "high-five"-ot csinalni Gorbevel. :-) Ki is mondta, hogy "nyelveben el egy nemzet"?”
 • 2. fortuna54 2010. október 23. 16:33
  „1-es.Mind külföldön éllö magyar,teljes mértékben eggyetértek veled.Pontosan igy látom én is,és az itt éllö magyarok,nagyobb része is.Nem kell nekünk más,csak fogadják el,hogy mi is magyarok vagyunk,és maradunk.”
 • 1. bősárkányi 2010. október 23. 13:36
  „"A magyarságnak a kisebbségben, az anyaország határain túl is joga van a saját életéhez, joga van a nyelvéhez, hagyományaihoz, kultúrájához "

  Ez annyira mondvacsinált zajkeltés!
  Miért ne élhetne a leírtak szerint?
  Bárhol élhet így a leírtak szerint!
  Viszont az adott ország törvényeihez kell alkalmazkodnia ahol így akar élni, ha nem megfelelő neki, akkor költözzön Magyaro-ra!
  Szerintem Magyaro nagy szeretettel várja. A politikusok hangja szerint.
  De! Senki ne akarjon más országból Magyaro-t csinálni!
  Magyaro csak 1 van. Minden magyar aki más országban él, az magyarként él külföldön.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Fidesz az új köztemetőben koszorúzott

Megkoszorúzta a Fidesz az új köztemetőben az október 23-i forradalom központi emlékművét szombat… Tovább olvasom