Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 9°C Még több cikk.

Oktatástörténeti gyűjtőpályázat

A tarisznyától a fotókon, a palavesszőn, palatáblán, az osztálynaplón át, egészen a diákévek emlékeiig különböző oktatástörténeti dokumentumokat, tárgyi emlékeket várnak a Csornai Múzeumban.
A Csornai Múzeum és a Csornai Múzeumért Kulturális Alapítvány oktatástörténeti gyűjtőpályázatot hirdet Mária Terézia nagy jelentőségű oktatási reformintézkedése, a Ratio Educationis 1777-ben történt kiadásának 230. évfordulója alkalmából.
– A Ratio Educationis volt hazánkban az oktatásügy első egységes és átfogó állami szabályozása – mondta V. Szalontay Judit múzeumigazgató. – Ez és a későbbi rendeletek, törvények – például Eötvös József 1868-as népiskolai törvénye – egyre több lehetőséget nyitottak az oktatás színvonalának emelésére, az alsóbb néprétegek beiskolázására, az írástudatlanság visszaszorítására. A rábaközi régióhoz tartozó települések oktatástörténeti dokumentumainak, az iskolák tárgyi emlékeinek, szemléltetőeszközeinek, bútorainak, tanszereinek és visszaemlékezéseknek, a még fellelhető hiánypótló darabjainak összegyűjtésére vállalkoztunk múzeumunk oktatástörténeti gyűjteménye számára. Az összegyűjtött anyagot kiállításon mutatjuk be. Minden olyan emléket várunk, amely a Rábaköz oktatási-nevelési intézményeivel kapcsolatba hozható. A gyűjtőterület kiemelten Csorna és a kistérség, de szívesen fogadunk máshonnan érkező pályázati anyagokat is. Egyaránt várjuk az 1868 előtti, az 1868–1918, az 1918–1945, valamint az 1945–1990 közötti időszak emlékeit.
V. Szalontay Judit hozzátette: a pályázatot magánszemélyek és intézmények részére is három témakörben hirdetik meg. Első témakör az iskolatörténeti dokumentumok, a második iskolatörténeti tárgyi emlékek – többek között palatábla, palavessző, földgömb, golyós számológép. Harmadik témakör visszaemlékezések az egykori iskolára és a deákévekre –- saját emlékek, vagy rokonok, ismerősök elmondása alapján –, valamint pedagógusok visszaemlékezései pályájukra. A rögzítés módja lehet írott vagy gépelt, nyomtatott, továbbá magnófelvétel vagy számítógépes dokumentum.
További információ Balázs Tibor történésztől kérhető. Cím: Csornai Múzeum, 9300 Csorna, Szent István tér 34. Telefon: 96/261-527. E-mail: csorna@gymsmuzeum.hu. A pályázat beadásának határideje: július 31. Eredményhirdetés: szeptember 15-én, a kulturális örökség napján a Csornai Múzeumban lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csodálatos buzdítás

Nehéz szavakat találni annak a húsztagú győri szurkolótábornak a dicséretére, amelyik a… Tovább olvasom