Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 11°C | 24°C Még több cikk.

Oktatásátszervezés mikrotársulásban

A jánossomorjai és környéki tanintézmények gyökeres változtatások előtt állnak: az újrónafői tagiskola bezárja kapuit, és tanulói szeptembertől Jánossomorjára buszoznak. A helyi Karner Ádám Speciális Tagiskola növendékei pedig a mosonszentpéteri tagiskolában kezdik a következő tanévet.
Jánossomorja, Újrónafő és Várbalog mikrotérségi társulása közt kétéves múltra tekint vissza. Az Aranykapu Körzeti Napköziotthonos Óvodájuk három tagintézményében jelenleg kétszáztíz (ebből száznyolcvan Jánossomorján) kisgyerek oktatását vállalják. Reményeik szerint a jövő tanévtől ez a létszám tízzel bővülne. A jánossomorjai tagintézményben a normatívák a fenntartáshoz szükséges összeg csupán 47 százalékát fedezik, a többit az önkormányzat állja. A több mint hetvenhétmillió forintból 40,7 milliót – tájékoztatta a Kisalföldet Kurunczi Károly, Jánossomorja polgármestere. Az óvoda huszonhárom alkalmazottat foglalkoztat, ebből 15 óvónő.

Februári és márciusi

döntések


A normatívákra vonatkozó törvényi változás az önkormányzat költségvetését is érzékenyen érinti. Az újrónafői iskola sorsáról már korábban döntött az illetékes önkormányzat. Amint Kurunczi Károly hangsúlyozta, a körülbelül negyven diák elhelyezése a jánossomorjai tanintézményekben (feltehetően a mosonszentpéteri tagiskolában) nem jelent gondot. Az iskolabuszrendszer jól működik, hiszen már ebben a tanévben is közel húsz tanuló járt át a városba tanulni. Az újrónafői szülőknek, gyerekeknek nemrég nyílt napot tartottak Jánossomorján, melyen bemutatták a tanintézményt.
A Karner Ádám Speciális Iskola tanulóinak létszáma is aggasztó: az 1–8. osztályban harminc diák szorul fejlesztésre. A törvényi előírásoknak úgy tudnak megfelelni, ha a speciális iskolát is beolvasztják a körzeti tanintézménybe. A város képviselő-testülete erről még e hónapban dönt. Márciusban az iskola épületének további sorsáról is határoznak majd. Az iskola jánossomorjai tagintézményeiben három pedagógus állása szabadul fel szeptembertől.

Kilencmillió

uszodafenntartásra


Három éve százmillió forintból épült meg a város sportuszodája, melyet elsősorban a város diákjai vesznek igénybe. A 3–8. osztályosok számára délelőttönként kötelező az úszásoktatás, a vízi sportot kedvelő gyerekeket délután szakkörök keretében fejlesztik tovább.
A közönség számára az uszoda délután 4 és este 8 óra között tart nyitva, a kedvező ár ellenére (400 forint a napidíj, míg egy bérlet 3600 forintba kerül) kevesen élnek ezzel a lehetőséggel, naponta alig húszan látogatnak el ide.
– Jó pár évnek kell eltelnie ahhoz, hogy az úszás a városban elnyerje méltó rangját – fejtette ki Kurunczi Károly, aki szerint erre az érdektelenségre az a magyarázat, hogy a településen korábban nem volt szabad vízfelület. Tavaly a belépőkből másfél millió forint gyűlt össze, az uszoda fenntartása viszont sokkal költségesebb. Idén kilencmillió forintot fordít a város az uszodára. A tervek szerint

augusztus folyamán végzik majd el a 25 méter hosszú, 11,5 méter széles medence, a tisztítóberendezés karbantartási munkálatait és a vízcserét is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sándor Pál: Rendezni boldogság

Két évtized után tért vissza a rendezői székbe Sándor Pál. Az ok egyszerű: egy reggel arra ébredt,… Tovább olvasom