Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 2°C Még több cikk.

Ökotúra Maroslelére

Kitűnően sikerült ökotúrán vett részt az SZTE Ságvári Endre általános iskolájának egyik osztálya Tarcsay Tamásné tanárnő vezetésével, Maroslelén. Az összesen negyven kilométeres kerékpártúrába madármegfigyelés éppúgy belefért, mint lelei nevezetességekkel való ismerkedés.
– Bárki számára ajánlható a lelei túra – mondja Tarcsay Tamásné tanárnő; a csoportot a budapesti gazdasági főiskolán végzett, az ökoturizmus iránt nagyon érdeklődő Péter fia, s Kasza Ferenc, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Beretzk Péter Munkacsoportjának vezetője is elkísérte mint szakmai vezető. A Dóm térről indultak, végig a kerékpárúton haladva jutottak el a tápéi kompig, a Maros-torkolat és a jachtkikötő tőszomszédságában.

A kompra való várakozás közben tőkés récék, dankasirályok, barna rétihéja megfigyelésére egyaránt lehetőség nyílt. A 9 órai komppal keltek át a Tiszán, ott, a sertéstelepnél jobbra kanyarodva, a töltéssel párhuzamos, kisforgalmú betonúton haladva tovább. Itt, a Tisza–Maros szögben, a vetyeháti kiserdő (2002-ben vágták ki a nevezetes, kétszázötven-háromszáz éves, vetyeháti óriási fehérnyárfát), egy tanyai iskola emlékkertje jelenti a látnivalót.

– Két-háromszázas, délre vonuló bíbiccsapatot láthattunk, itt-ott emberkerülésükről híres fekete gólyák, a magyar természetvédelem sikeres működésének következtében egyre több helyen előforduló kis- és nagykócsagok, nehezen észrevehető szürke gémek társaságában. Barna rétihéját itt is megfigyeltünk, könnyedén végiglibegve a növényzet fölött – mondja a tanárnő. Tizenegyre Maroslelére ért a csoport, itt fogadta őket Zsámboky Erika, az ÁMK intézményvezetője és kis csapata. A gyerekek órákig fociztak, félidőben csuhébabát készítettek, lelei kislányok vezetésével. Nem maradt el a falumúzeum megtekintése sem, a gyerekek kipróbálhatták a citerát. S már el is jött a visszaindulás ideje. – Fél háromkor indulva, a fél ötös komppal átkelve a Tiszán, fél hatra már a Dóm téren voltunk – fejezi be a túraismertetőt a tanárnő. Minden iskolának ajánlható a nem is túl hosszú, nem is túl rövid, az általános iskolás korcsoport számára minden szempontból megfelelő, látványosságokban gazdag lelei túra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csordás Csaba

a kupaspecialista?

Az FC Sopron kiütéses győzelmet aratott Zalaegerszegen. A Magyar Kupa nyolcaddöntőjének első… Tovább olvasom