Kisalföld logö

2018. 07. 23. hétfő - Lenke 18°C | 27°C Még több cikk.

Ókori kozmetikumaink

Kiderült, hogy az ókori római szépségek által használt kozmetikumok meglehetősen hasonlítottak a maiakhoz.
Nofertiti szobra
Legalábbis ezt látszik bizonyítani egy kenőcsös doboz, amelyre Londonban bukkantak rá egy ókori - Kr. u. 2. századi - templom feltárásakor. 

A Bristoli Egyetem kutatói által a Nature című folyóirat csütörtökön megjelenő számában publikált tanulmány szerint az akkori római divathölgyek "fehér bőrükre voltak büszkék", és a Londiniumnak   elnevezett kenőcsöt alapozóként használták. 

Richard Evershed és kutatótársai megállapították, hogy a fehér krém állati (szarvasmarha vagy disznó-) zsiradékból készült, keményítőt és ónoxidot tartalmaz és kissé szemcsés az állaga. 

A brit tudósok ugyanezeknek az alkotóelemeknek a felhasználásával maguk is krémet kevertek és azt találták, hogy az a bőrükbe dörzsölve porszerű nyomokat hagy - a keményítő alapú mai kozmetikumokhoz hasonlóan. 

Az előkelő római hölgyek a fehér bőrt tartották nagyra, és ezt a tónust ólomacetát segítségével érték el. A Cornwallban nagy mennyiségben található ónnal készült keverék jól pótolta ezt a vegyületet - állapítják meg a tanulmány szerzői -, már csak azért is, mivel az ólommal ellentétben nincs mérgező mellékhatása. 

A kenőcsös dobozra sértetlenül találtak rá, rajta volt a fedele és tele volt a krémmel. Ebből a korból ez az egyetlen épen megtalált ilyen doboz. Átmérője 60, mélysége pedig 52 milliméter. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lékóné Szofi nem hisz a jóslatokban

Véget ért a sakkvilágbajnoki döntő, egy emberként szurkolt az ország Lékó Péternek, aki 25 évesen szerette volna Kramnyiktól megszerezni a világbajnoki címet. Tudjuk, mit történt és mégsem vagyunk
szomorúak. Így van ezzel a sakknagymester felesége, Szofi Petroszjan is, aki meglepő természetességgel és optimizmussal beszélt a közelmúltról és a jövőről. Tovább olvasom