Kisalföld logö

2018. 08. 17. péntek - Jácint 17°C | 28°C Még több cikk.

Ökológiai kutatás közös vizeken

Közös kutatások közös vizeken – így lehetne összefoglalni azt a nagyszabású, az unió által is támogatott kutatómunkát, melyben osztrák és magyar vízügyes, környezetvédelmi szakemberek dolgoztak. Az eredményeket most szimpóziumon értékelték.
Bécs városa vízi kutatásokhoz keresett partnert, s aligha véletlenül, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóságban találta azt meg. Az ilyen formában aztán közös program nyert az unió CBC-pályázatán, a magyar részről mintegy 50 millió forintba kerülő munka négyötödét az unió fedezte.

A 18 hónapig tartó kutatásban osztrák részről két tartomány – Bécs és Alsó-Ausztria, két egyetem, egy magánintézet vett részt, míg magyar oldalról a pályázat előkészítésében részt vett a Magyar Tudományos Akadémia Duna-kutató Állomása és a Fertő–Hanság Nemzeti Park igazgatósága. A munka dandárja az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság munkatársaira hárult. A nagy, közös munkát értékelendő, szimpóziumot tartottak Győrben, melyen osztrák és magyar szakemberek vettek részt és a témába vágó előadásokat tartottak.

Az esemény alkalmából rendezett sajtótájékoztatón Janák Emil, a rendező házigazda igazgatóság vezetője elmondta, a magyarországi vizek kilencven százaléka külországokból érkezik hozzánk. Nyugati szomszédunk felvízi országnak számít, már csak ezért is célszerű volt az osztrák szakemberekkel közösen dolgozni a vizeinkért, így a Dunáért. Célszerű továbbá egységes elvek alapján dolgozni a vízgazdálkodásban, hogy amit a vizekért tesznek, abba beépüljön az ökológia. Osztrák és magyar szakemberek egyként hasznosnak értékelték a pályázatot és abban a közös munkát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 11.27.

Véleményét a 30/3030-449 számra küldheti el (normál díjas). Írja meg, mit gondol… Tovább olvasom