Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

Ökogazdák és a főapát

Korszerű lelkipásztori területnek érzi Várszegi Asztrik főapát, ha a biogazdákkal foglalkozik. Vélhetően ezért is vállalta el, hogy egyházi tisztségei egy világival, a biogazdák terméktanácsának tiszteletbeli elnökségével gyarapodjanak.
Várszegi Asztrik főapát
Hazánk egyik legjelentősebb szellemi és lelki központjának vezetőjét kérték fel a biogazdák, hogy segítse megtisztelő jelenlétével az ügyüket. A pannonhalmi főapát meglepően tájékozott ezen a területen, és mint elmondta, szerinte az a legnagyobb probléma, hogy még mindig túl drágák a biotermékek. Egyébként szerinte Magyarországon még gyerekcipőben jár e gazdálkodási ág, akárcsak az egészséget kímélő kultúra tanítása, amit bencés feladatnak is tekint.
Az ökogazdálkodásnak azonban kevés a puszta odafigyelés – tartja Hámori Sándor, a Vetőmag Terméktanács bió-

vetőmag-szekciójának tagja. Pénz is kell hozzá, de érdemes áldozni rá, mert az uniós csatlakozás után sikeres piaci alternatívát jelenthet a biotermesztés.
Többféle szekció és egyesület foglalkozott eddig is az ökogazdálkodás ösztönzésével, ám nemrégiben a hazai biogazdák erőik egyesítése, érdekeik érvényesítése végett úgy döntöttek, terméktanácsukat is hivatalosan akarják működtetni. A pár száz tagú szervezet hazánk legnagyobb múltú szellemi, lelki központjának vezetőjét, Várszegi Asztrik pannonhalmi főapátot kérte fel tiszteletbeli elnöknek.
A szellemi támogatást jelentő biotermék-tanácsi poszt elfogadásának indokaként a főapát több tényezőt is megemlített. A modern élet válságát látva úgy véli, a keresztény tanítás szerinti életvédelemnek fontos gyakorlati területe az élelmezés. Emellett az ökogazdálkodást folytató nyugati kolostorok mintája is motiválta és a gyógynövénykertészetet régóta működtető pannonhalmi apátság is ebben a szellemben akarja rekonstruálni gazdálkodását.
Várszegi Asztrik, aki több, a „ bio bűvöletében ” élő, dolgozó gazdát is megismert, úgy érzi, a velük való foglalkozás korszerű lelkipásztori terület, ezért az egyház sem maradhat el e téren. Jelenleg szerinte az ökotermelőknek főképpen az értékesítés jelent problémát, a fogyasztók lehetőségeit pedig a biotermékek magas ára korlátozza. Az ökogazdálkodás jelentőségének felismerése hazánkban még gyerekcipőben jár véleménye alapján, ezért fontos az ismeretterjesztés, az egészséget kímélő kultúra tanítását pedig szintén bencés feladatnak tekinti.
– Az ökogazdálkodás nemcsak fokozott odafigyelést igényel, pénz is kell hozzá, ezért manapság csak néhány „ megszállott ” híve van – szögezte le a győri Hámori Sándor, aki a Vetőmag Terméktanács biovetőmag szekciójának tagja. Meggyőződése, hogy a biotermesztés sikeres piaci alternatívát jelenthet a magyar gazdáknak hazánk uniós csatlakozása után. Úgy véli, az ökogazdálkodás felkiáltójele arra figyelmeztet, mi is tehetünk arról, hogy hova jutottunk, emellett alkalmat teremt arra, hogy újra a hagyományos módszerekhez forduljunk. Pintér József, a helyi biogazdálkodók rendezvényeinek szervezésével foglalkozó gazda szintén üdvözli a Bioterméktanács hivatalos elismerésének kezdeményezését. Valószínűleg belép ebbe a biotermelőket képviselő szervezetbe, hiszen Sokorópátkán a megszerzett minősítés szerint idén már biozöldségeket, bioalmát termel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bizonytalanság bölcs guruja

Prof. dr. Popper Péter pszichológus, egyetemi tanár, mogorva ember. A diákjai csak a Bizonytalanság… Tovább olvasom