Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 14°C | 24°C Még több cikk.

Okmányhitelesítés: a klasszikus kamarai szolgáltatás

Ebben az évben több mint 1400 származási okmány került kamaránknál szakmai ellenőrzésre.

A termelő cégek külkapcsolatainak lebonyolításához szükséges – kamaránk által kibocsátott – származási okmányok hitelesítésével, az ezzel kapcsolatos folyamatos tanácsadással igyekszünk elősegíteni cégeink jobb külpiaci érvényesülését.

Ebben az évben eddig több mint 1400 származási okmány került kamaránknál szakmai ellenőrzésre, hitelesítésre. Miért is van szükség az Original származási bizonyítványra, hiszen vámkedvezmény (preferencia) nem kötődik hozzá? A dömpingellenes és antiszubvenciós vámok érdekében, a védőintézkedések és mennyiségi korlátozások miatt, a külkereskedelmi statisztikákhoz kell.

Több évtizede hatékonyan

A vámtörvény végrehajtására kiadott rendelet a gazdasági kamarák közül a kereskedelmi és iparkamarák hatáskörébe utalja nem preferenciális (vámkedvezmény nem kötődik hozzá) származási bizonyítványok hitelesítését, a közösségi agrárpolitika hatálya alá tartozó mezőgazdasági termékek kivételével. A kereskedelmi és iparkamara már több évtizede végzi hatékonyan ezt a szolgáltatást. 2006. március elsejétől – helyi kezdeményezésre – a mosonmagyaróvári regionális irodában is igénybe vehetővé válik ez a szolgáltatás. A környéken működő cégeknek nem kell ezért Győrbe utazniuk. Kamaránk ezzel is igyekszik partnerségét, szolgáltató jellegét hangsúlyozni.

Egyszerű, gyors, olcsó

A másik jelentős okmányhitelesítési feladat az ATA Carnet vámokmány hitelesítése. Az ATA-okmány óriási előnye, hogy a rövid ideig, visszahozatali szándékkal külföldre kiszállított árukhoz nem kell külön ideiglenes kiviteli, továbbítási, ideiglenes behozatali, újrakiviteli és újrabehozatali okmányokat tölteni, töltetni vámügyintéző cégekkel. Nincs szükség a kint tartózkodás időtartama alatt külön kezességre a vámteher fedezetére, ugyanis mindezt az ATA Carnet vámokmány magában foglalja. A kitöltéséhez nincsen szükség szakértelemre, felhasználása, kezelése egyszerű. Így nemcsak pénz, idő is megtakarítható vele. Az igazolvány kiállítására a kereskedelmi és iparkamarák jogosultak.

Kereshet minket!

Ha külföldön kiállítást szervez, vagy kiállításon, konferencián vesz részt, esetleg csak rövid időre szeretne külföldre kiszállítani, akkor a kiszállítás tervezett időpontja előtt egy-két nappal be kell fáradnia a területi kereskedelmi és iparkamarába. Esetünkben Győrbe, a Szent István út 10/A-ba, a 116-os irodába, 8 és 12 óra között. Itt kézhez kapja a kitöltendő okmányt, amit vagy egyből a kamara munkatársának segítségével kitölt, vagy elviszi, és kitöltve visszahozza. Ezt követően a kamara munkatársa az okmányt leellenőrzi, elvégzi a hitelesítést. Ez 20–30 percet vesz igénybe. Ha az ünnepek miatt külföldi vásárokon, kiállításokon szeretne részt venni, és az ATA egyszerűsített vámokmány mellett dönt, kérjük, keressen fel minket!

Okmányhitelesítés minden munkanapon 8-tól délig. Származási bizonyítványok kiállítása, ATA Carnet-ügyintézés, hagyományos kamarai feladatok, amelyeket elsősorban az áruknak a határon történő átjuttatásában, a közbeszerzésben és a pályázatokban érintett vállalkozások vehetnek igénybe. További információt Pongrácz Balázs a 96/520-213-as telefonon ad.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Peric távozott

Közös megegyezéssel szerződést bontott a Győri ETO FC és a horvát nemzetiségű Darko Peric. Úgy… Tovább olvasom