Kisalföld logö

2018. 09. 19. szerda - Vilhelmina 13°C | 27°C Még több cikk.

Ők kaptak idén Prima Primissima Díjat - galériával

A magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport 12 jeles képviselője vehetett át Prima Primissima Díjat péntek este a Művészetek Palotájában.
A díjátadón Csányi Sándor bejelentette: 2013-tól az OTP Bank vállalja a díj szponzorálását, Demján Sándor pedig átveszi a közönségdíj finanszírozását.

Irodalom kategóriában Csukás István író, költő; sport kategóriában Kiss László úszószakedző; népművészet és közművelődés kategóriában a Honvéd Együttes részesült az elismerésben.

A képzőművészet kategória nyertese Kaján Kalász Tibor grafikus, karikaturista; a zeneművészet kategóriáé Fischer Iván karmester, a Budapesti Fesztiválzenekar igazgatója lett. Fischer Iván a díjat felajánlotta a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák szövetségének. Az elismerést is a szövetség elnöke, Ember Csaba vette át a karmester helyett, aki jelenleg Berlinben tartózkodik.

A Prima Primissima Díjat építészet és építőművészet kategóriában Vadász György építész; tudomány kategóriában Kroó Norbert akadémikus, fizikus, kutatóprofesszor; oktatás és köznevelés kategóriában a Weiner Leó Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola; sajtó kategóriában Al Ghaoui Hesna szerkesztő, riporter; színház- és filmművészet kategóriában Tordy Géza színművész, rendező kapta.

Közönségdíjat vehetett át Mága Zoltán hegedűművész.

Az elismerés történetében először életműdíjat is adományoztak, amelyet Kiss Imre, a Művészetek Palotája tavasszal leköszönt első vezérigazgatója kapott.

Mága Zoltán hegedűművész beszél, miután átvette Prima Primissima Közönségdíját a Művészetek Palotájában. MTI fotó: Kovács Tamás
Mága Zoltán hegedűművész beszél, miután átvette Prima Primissima Közönségdíját a Művészetek Palotájában.
MTI fotó: Kovács Tamás

A Prima Primissima Alapítvány évről évre 30 jelöltet jutalmaz 10 kategóriában, ezenkívül minden évben gazdára talál egy közönségdíj is, így összesen 750 ezer eurót osztanak szét ezen az estén - emlékeztetett D. Tóth Krisztina, a Magyar Televízió műsorvezetője, a gála egyik háziasszonya, aki köszöntötte a megjelent közjogi méltóságokat, köztük Orbán Viktor miniszterelnököt, a nagyköveteket, a parlamenti pártok vezetőit, országgyűlési képviselőket, államtitkárokat, az év vállalkozóit és a magyar kultúra, közélet kiválóságait is.

A gála másik háziasszonya, Krizsó Szilvia kiemelte, hogy a díjat 2003-ban hárommilliárd forintból megalapító Demján Sándor nem vett részt sem a jelölés, sem a szavazás folyamatában. A végső döntést a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének kibővített elnöksége, valamint a kuratórium hozta meg titkos szavazással.

A kategóriagyőztesek, azaz a Prima Primissima díjasok fejenként 50 ezer, a többi jelölt, vagyis a Prima díjasok 10-10 ezer eurót kapnak. A közönségdíjasnak járó 50 ezer eurót Csányi Sándor ajánlotta fel magánvagyonából.

Az OTP elnök-vezérigazgatója köszöntőbeszédében emlékeztetett arra, hogy a Prima Primissima Díj közszolgálati célt lát el azzal, hogy a magyar szellemiség, a tudomány, művészet, kultúra, oktatás és sport legjobbjait díjazza, "a kiválók közt is legkiválóbbakat". Csányi Sándor kiemelte, hogy a díj kilencéves története során száz magánszemély és vállalat csatlakozott az elismeréshez, így jött létre a Junior Prima és a Megyei Prima Díj is.

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat. Fotó: MTI (galéria)

"Ez a kezdeményezés azt mutatja, hogy a jó cél érdekében megfelelő fórumot teremtve, az őszinteséget és a jó szándékot bizonyítva lehet az embereket széthúzás helyett összefogásra, közös cselekvésre sarkallni" - hangsúlyozta a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának elnök.

Csányi Sándor bejelentette: mivel Demján Sándor tíz évre szóló vállalása jövőre lejár, 2013-tól az OTP Bank vállalja a Prima Primissima Díj szponzorálását, Demján Sándor pedig átveszi a közönségdíj finanszírozását. "Támogatásunk időtartama nem korlátozott, ezzel is szeretnénk kifejezni, hogy hiába tombol gazdasági és pénzügyi válság a világban, Európában - mindezt megszínesítve Magyarországon egy kis hungarikummal -, mi bízunk magunkban és a jövőben" - hangsúlyozta az OTP elnök-vezérigazgatója.

Olvasóink írták

 • 3. qeu 2011. december 04. 13:33
  „Gratulálok a díjazottaknak!
  Örülök, hogy legalább vannak mecénások akik erre is gondoltak, gondolnak!”
 • 2. Gringo 2011. december 03. 20:35
  „Legalább megtudtuk, hogy ők 12-en biztosan fideszesek. :)”
 • 1. háté 2011. december 02. 22:23
  „Csak úgy a farzsebből kidob az otp 250milliót? - aha, ez is az uzsorából.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Síkos utak: 5 autó csúszott árokba Pest megyében

A lecsapódó köd és pára miatt síkossá válnak az utak, ezért a megyei katasztrófavédelem fokozott… Tovább olvasom