Kisalföld logö

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

OGY: veszprémi választás, belvíz, stadionépítés

A veszprémi választásokról, a magáncsődről, a belvízről, a MET-ről és a kisvárdai stadionépítésről is szó volt az azonnali kérdések órájában, az Országgyűlés hétfői ülésén.
5. rész
A veszprémi választásokról, a magáncsődről, a belvízről, a MET-ről és a kisvárdai stadionépítésről is szó volt az azonnali kérdések órájában, az Országgyűlés hétfői ülésén.

MSZP: milyen alapon járt el Veszprémben a városi rendőrkapitány?

A szocialista Gőgös Zoltán azt kifogásolta, hogy egy a Fidesz pártigazgatóját, Kubatov Gábort kérdezni kívánó újságírót a városi rendőrkapitány igazolgatta. Milyen alapon? - tette fel a kérdést.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium államtitkára ezt azzal indokolta, hogy a választás zavartalan lebonyolítása érdekében szükséges rendőrségi feladatokat a városi kapitány irányította. Kijelentette: a rendőri jelenlét jogszerű volt, az igazoltatott pedig nem tett panaszt.

Jobbik: még semmi nem történt a magáncsőd bevezetése érdekében

Z. Kárpát Dániel (Jobbik) azt kifogásolta, hogy máig nem született törvényjavaslat a kormányoldal csaknem ötéves ígéretéből, a magáncsőd intézményéből. Sérelmezte a tervezett csődbiztos intézményének bevezetését.

Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára úgy felelt: a kormányzat a szabályozás alapelveit február közepén elfogadta, a jogszabály kidolgozása pedig az igazságügyi tárca feladata, amely várhatóan az első félévben elkészíti azt.

KDNP: hogyan védekezünk a belvíz ellen?

Földi László (KDNP) a belvíz problémáiról szólva közölte: márciusban várhatóan az átlagosnál nagyobb mennyiségű csapadék érkezik. A védekezésre kérdezett rá, és problémaként vetette fel, hogy a csatornahálózat állami, önkormányzati és magántulajdonban van.

Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium államtitkára elmondta, hogy több mint négyszáz ember vesz részt a csaknem 84 ezer hektáron folyó védekezésben. Beszámolt a kárenyhítési támogatásokról, és arról is, hogy a tárca mintegy 2,2 milliárd forintnyi támogatást biztosít a vízelvezetők kiépítéséhez szükséges önerőhöz.

LMP: mennyivel károsítja meg az adófizetőket a MET?

Az LMP-s Szél Bernadett a többi közt arról beszélt, hogy a MET-csoport felemelkedése együtt járt az MVM hanyatlásával, amelyet szerinte a Fidesz-KDNP "kicsontozott". Arra kérdezett rá a Miniszterelnökséget vezető miniszternél: mit intézett a miniszterelnökkel közösen Svájcban? Sorolta azoknak a MET-nél vezető beosztást betöltő embereknek a nevét, akik korábban az MVM-nél dolgoztak, és felvetette: titkos adatokat adhattak át az új munkaadójuknak.

Lázár János válaszát úgy kezdte: bár erejét, képességeit messze meghaladó portfóliót szánt neki a miniszterelnök, energetikai kérdésekkel még nem kellett foglalkoznia. Kijelentette: egy magántulajdonú cég esetében üzleti kérdésekre nem tud válaszolni, az MVM működése pedig ismert.

Kijelentette: sem a múltban, sem a jövőben senkinek az érdekeit nem szolgálja ki a kormány, egyedül a magyar választók érdekeit.

MSZP: 800 millióból épül stadion Kisvárdán

Tukacs István (MSZP) azt kifogásolta, hogy Kisvádra harmadosztályú labdarúgócsapatának 800 millió forintos stadionépítési támogatást "járt ki" Seszták Miklós fejlesztési miniszter. Abban a megyében, ahol az elszegényedés és a leszakadás a legnagyobb probléma, valóban erre kell a pénz? - kérdezte.

Rétvári Bence, az Emmi államtitkára felsorolta azokat a támogatásokat, amelyekben az önkormányzatok részesülhetnek. Mint mondta, a sportcélú támogatások ezen felül állnak. Emlékeztetett a szocialista Mesterházy Attila szavaira, aki egykor sportállamtitkárként szintén stadionrekonstrukciót szorgalmazott.

Fidesz: jó döntés volt a mindennapos testnevelés bevezetése

A napirend utáni felszólalások során Bodó Sándor (Fidesz) a szocialista Bangóné Borbély Ildikó korábban elmondott szavaira reagálva azt mondta, a kormány jó utat választott, amikor a mindennapos testnevelés bevezetéséről döntött. Megjegyezte, hogy Bangóné Borbély Ildikó kijelentéseivel ellentétben a térségben nem csak a Hajdú-Bihar megyei Sárrétudvariban, hanem több településen, például Kabán is épül tornaterem.

Jobbik az egészségfejlesztési irodákról

Lukács László György (Jobbik) az egészségfejlesztési irodákról beszélt. Közölte, számukra is fontosak az ezen irodák által képviselt népegészségügyi programok és általuk javítható a területi egészségügyi eltérés és az uniós szinten is "pocsék" egészségügyi mutatók.

MSZP: a kabai gyerekek kevesebbet érnek

Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) azt mondta, hogy amíg Sárrétudvariban kétszázmillió forintért száz százalékos állami támogatással épül tornaterem, addig Kabán 330 millió forintért és ötven százalékos önkormányzati támogatással. Újra leszögezte, hogy a kormánynak a kabai gyerekek kevesebbet érnek, mint a sárrétudvariak.

Tasó László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár úgy fogalmazott, a képviselőn kívül senki nem gondolkodik azon, hogy bármely gyermeket megkülönböztesse.

LMP: előkerült 212 millió könyvtárfejlesztésre

Ikotity István (LMP) azt mondta, hogy pártja közbenjárásával "került meg" az a 212 millió forint, amelyet a Könyvtárellátó Nonprofit Kft.-nek (Kello) a 2013-as feladatai ellátása után iskolai könyvtárfejlesztésre kellett volna fordítania.

A Jobbik magyar elnevezéseket szeretne a nemzetközi közlekedésben

Szávay István (Jobbik) azt mondta, hogy a MÁV, a Volán valamint a GYSEV információs rendszereiben, pályaudvari kijelzőin és kiadott jegyein a külhoni települések magyar elnevezése helyett jellemzően csak azok idegen nyelvű neve található meg.

Tasó László válaszként azt mondta, az elnevezések feltüntetését nemzetközileg szabályozzák.

Ezt követően Latorcai János levezető elnök az ülésnapot bezárta és bejelentette, hogy az Országgyűlés csütörtök reggel kilenc órától folytatja ülését.

4. rész
A Hortobágy melletti veszélyeshulladék-tárolóról, a méhészek helyzetéről és a paksi atomerőmű-beruházás miatt szükséges szakemberekről volt szó a kérdések között hétfőn az Országgyűlésben. Az azonnali kérdések órájában napirenden volt a roma önkormányzat és a turizmus ügye is.

Jobbik: nem történt semmi a hortobágyi veszélyeshulladék-tároló ügyében

Kulcsár Gergely (Jobbik) kérdésében elmondta, 2013 végén derült ki, hogy kétezer tonna veszélyes hulladékot tárolnak nem megfelelő körülmények között a Hortobágyi Nemzeti Park szomszédságban, Balmazújvárosnál. Mint mondta, a kormány akkor azonnali segítséget ígért, de nem történt semmi, a kabinet felelősséget az üzemeltetőre hárította.

V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyi államtitkára közölte, a balmazújváros-lászlóházi veszélyes hulladék bértároló telep ügyében feljelentést tettek környezetszennyezés miatt. Ismertetése szerint a felügyelőség összegyűjtötte a hordókból kiszóródott hulladékot, a sérült hordókat átcsomagolták, megoldották a telep őrzését, rendszeresen tart helyszíni szemléket. Hozzátette: a felügyelőség intézkedéseinek köszönhetően a szennyezés nem jutott ki a telepről, ezt bizonyítják a február 2-ai laborvizsgálatok eredményei.

Az államtitkár elmondta, az FM elkészítette és a kormány elé terjeszti a hulladéklerakó, illetve a hátrahagyott károk ütemezett rendezését biztosító tervet.

Jobbik: konkrét lépéseket várnak a méhészek

Magyar Zoltán (Jobbik) szerint az elmúlt hat év kifejezetten rossz volt a méhészek számára, akik konkrét lépéseket várnak a kormánytól. Elmondta, rendezni kellene a méhegészségügyi felelősök helyzetét, tisztázni kellene a jegyzők szerepét, új támogatási rendszerekre lenne szükség. Az oktatási rendszer tarthatatlan és nincs marketing - sorolta a problémákat.

Nagy István, az FM parlamenti államtitkára közölte: valóban nehéz időket élnek meg a méhészek, de mint mondta, a méhészetből megélni nem, csak meggazdagodni lehet. Ez utóbbit úgy magyarázta, hogy a méhészek zömmel kereset-kiegészítésként végzik ezt a foglalkozást.

Az államtitkár szerint az ágazatot segíti a magyar méhészeti nemzeti program, illetve az, hogy tavalyhoz képest idén 15 százalékkal nagyobb, összesen 4,7 millió eurós támogatás áll a méhészek rendelkezésére.

MSZP: milyen képzések indulnak a paksi beruházással összefüggésben?

Heringes Anita (MSZP) emlékeztetett: egy tavaly decemberi kormányhatározat arról rendelkezik, hogy külön kutatás-fejlesztési célprogramra van szükség ahhoz, hogy paksi atomerőmű-beruházáshoz megfelelő számú műszaki, tudományos szakértelemmel rendelkező szakember legyen.

A többi között azt kérdezte, milyen képzéseket indítanak, milyen szakon, hány fővel és mikor. Terveznek-e ösztöndíjprogramot? Pakson tervezik-e a főiskolai szak újraindítását? - sorolta.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter röviden úgy válaszolt: a képviselő minden kérdésével nyitott ajtót dönget, és minden kérdésére az a válasz: igen, tervezzük.

Az Országgyűlés plenáris ülése február 23-án

Azonnali kérdések és válaszok órája

MSZP: hol van a pénz, amit az ORÖ kapott?

Teleki László (MSZP) a közpénzek átláthatóságának fontosságát hangsúlyozva azt kérdezte, hol van az a több százmillió forintos támogatás, amelyet az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) kapott.
S
zerinte ez a kérdés nemcsak a fideszes Farkas Flórián korábbi ORÖ-elnökre, hanem a kormányra is vonatkozik, mert a kabinetnek felelőssége van abban, hogy a Farkas Flórián vezette Lungo Dromon kívül nem szólít meg más roma civileket.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára válaszában azt mondta: a kormány nem válogat a szervezetek között, a kabinet nemzetiségi önkormányzatokkal működik együtt, ebben az esetben a partnere az ORÖ, amely törvényesen működik.

Jobbik: mi a véleménye Szijjártónak a luxusmedence-adóról?

Novák Előd (Jobbik) arról kérdezte Szijjártó Pétert - immár harmadszor -, mi a véleménye "a gazdagok kormányának érintett tagjaként" a luxusmedence-adóról, amelyet még ellenzékben követelt Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök villája előtt.

A jobbikos politikus azt mondta, azért tette fel harmadszorra is a kérdést, mert eddig nem kapott rá érdemi választ.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt válaszolta: már kétszer megválaszolta ezt a kérdést, és nem tehet arról, ha valaki kétszer nem képes tudomásul venni a választ.

Az LMP a kormányhivatalokba átkerültek béréért aggódik

Szél Bernadett (LMP) arra hívta fel a figyelmet, hogy az önkormányzatoktól a kormányhivatalokba átkerült dolgozóknak egy most futó salátatörvény miatt április 1-jétől brutálisan csökkenne a fizetésük. Hozzátette, egy olyan csoportról van szó, amelynek tagjai nyolc éve befagyasztott illetményalap szerint dolgoznak.

A magyarok több bércsökkenést nem viselnek el - jelentette ki.

Reagálásában Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte: 1821 embernek nő majd a fizetése 5 százalékkal, 215 dolgozónak pedig csökken, utóbbiak többségét az államkincstártól veszik át.

Emlékeztetett egyúttal arra is, hogy a kormány döntése értelmében 2016 közepén elindul a közszolgálati életpályamodell.

Fidesz: hogyan fejlődhet tovább a turizmus?

Riz Gábor (Fidesz) arról beszélt, hogy a tavalyi adatok alapján kijelenthető: Magyarország kiemelkedően teljesített a turizmus területén. A politikus a magyar turizmus továbbfejlődésének lehetséges területeit firtatta.

Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára válaszában arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarország gazdasági növekedése tavaly kimagasló volt, ami egy összetett teljesítmény eredménye, és ebben nagy szerepe volt a turizmusnak is.

3. rész
A kórházfejlesztésekről, a kormányfő előző heti varsói látogatásáról, a szlovéniai légtérvédelemről, a házasság hetéről és a kiskorúak szakképzésben való foglalkoztatásáról volt szó a kérdések között hétfőn az Országgyűlésben.

Fidesz: milyen további kórházfejlesztések várhatók?

Bene Ildikó (Fidesz) a hatvani Albert Schweitzer kórház megújításáról beszélt. Kiemelte: ez a régió legfejlettebb intézménye, 4,1 milliárd forintot meghaladó támogatásban részesült az elmúlt három évben. Azt kérdezte, hogy milyen további lépéseket tervez a kormány a hazai kórházak fejlesztésére.

Szabó Zsolt fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár rámutatott: a hatvani kórház jó példa arra, hogy a kormány elkötelezett az egészségügyi intézmények fejlesztése mellett. Kifejtette: KEOP-forrásból még idén további 6 milliárdos összegben energetikai fejlesztések várhatók az Emmi fenntartásában lévő intézményeknél, s 2020-ig mintegy 16 milliárd forintot szánnak e területre.

MSZP: kudarcba fulladt a kormányfő varsói látogatása

A szocialista Kiss László szerint látványos kudarcba fulladt a kormányfő varsói látogatása. Utalt arra, hogy Jaroslaw Kaczynski nem volt hajlandó találkozni Orbán Viktorral, és bár a Miniszterelnökség szerint nem is volt ilyen kezdeményezés, a lengyel párt közleménye szerint volt ilyen szándék, és az a magyar kormányfő környezetéből érkezett. Kudarcnak nevezte a lengyel kormányfővel való találkozót is. Ki nem mond igazat, kezdeményeztek találkozót? Mit tesznek, hogy helyrehozzák az orosz-magyar kapcsolatok miatt elmérgesedett lengyel-magyar viszonyt? - kérdezte.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kiemelte: a közép-európai és visegrádi együttműködés prioritást élvez a külpolitikában, de négy szuverén államról van szó, és bizonyos kérdésekhez máshoz közelítenek. Ez azonban nem teheti kérdésessé, hogy Magyarország és Lengyelország között szövetségesi kapcsolat áll fenn - rögzítette. Utalt arra, hogy Orbán Viktor átvette a lengyel országos gazdasági kamara kitüntetését, amelyet többek között Lech Walesa, Jerzy Buzek és Benedek pápa is megkapott. A varsói programon volt találkozó a kormányfővel, de egyetlen ellenzéki politikussal sem volt ilyen kezdeményezés - mondta.

Fidesz: magyar Gripenek a szlovén légtér védelmében

Vass Imre arról beszélt, hogy a magyar Gripenek védik a szlovén légteret is. Milyen nyilvános információk vannak az együttműködésről? - kérdezte a kormánypárti politikus.

Vargha Tamás, a honvédelmi tárca államtitkára kiemelte: hazai bázisról látják el a repülők a feladatot, amelyet az olasz légierővel közösen spanyol légitámaszpontról érkező utasításra hajtanak végre. A nap 24 órájában riaszthatók a szlovén légtér védelmére is a pilóták, akik az első elfogást már végre is hajtották. A küldetéssel Magyarország biztonsága is tovább erősödik - jelezte.

MSZP: lesz együttélés hete is?

Bangóné Borbély Ildikó azt firtatta, a házasság hete után lesz-e együttélés hete is. Arra hívta fel a figyelmet, hogy van olyan térség, ahol kétharmada a gyermekeknek házasságon kívül születik. Akik élettársként otthont teremtenek, miért nem számítanak? - kérdezte a szocialista politikus.

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár kiemelte: a program nyolc éves egyházi és civil kezdeményezés, amit a kormány felkarolt, mert támogatandó értéknek tartják a házasságot. Senki magánéletébe nem kívánnak beleszólni - mondta és utalt arra, hogy az alaptörvény nem tesz különbséget a házasság és az együttélési formában történő gyermeknevelés mellett. Bármilyen lehetősége megvan a képviselőnek arra, hogy kezdeményezze az együttélés hetét - jegyezte meg.

Jobbik: milyen lépéseket terveznek a szakképzésben a kiskorúak éhbérért való dolgoztatása ellen?

A jobbikos Farkas Gergely arra hívta fel a figyelmet, hogy a szakképzésben tanuló kiskorú gyermekek vasárnap és ünnepnapokon és szünidőben is éhbérért dolgoznak a gyakorlati képzőhelyeken. A felnőttekkel azonos munkát végeztetnek velük havi 16-18 ezer forintos juttatásért - mondta és azt kérdezte, hogyan hagyhatták, hogy ilyen esetek megtörténjenek, és milyen lépéseket terveznek ezen visszaélések felszámolására.

Az illetékes államtitkár, Czomba Sándor kiemelte: a tanulók akkor tudják az adott szakmát elsajátítani, ha éles körülmények között, nem iskolai tanműhelyben, hanem vállalati helyen gyakorolnak. Idézte a szakképzési törvényt, majd azt mondta: bizonyos feltételekkel lehetőség van a tanulók hétvégi, ünnepnapokon való gyakorlati képzésére. Ezt életszerűnek nevezte, és a vendéglátást hozta példaként. A törvény szerint lehetőleg a következő gyakorlati napon ugyanilyen időben kell szabadidőt biztosítani - jelezte, s azt kérte, hogy konkrétan mondja meg hol volt probléma.

MSZP: kaptak tavaly jutalmat az állami cégek vezetői?

Velez Árpád (MSZP) emlékeztetett arra, hogy 2013 végén több milliós jutalmat, prémiumot kaptak állami vállalatok vezetői annak ellenére, hogy a miniszterelnök azt mondta, közpénzből működtetett állami cégeknél senki sem kereshet 2 millió forintnál többet. Az ellenzéki politikus azt tudakolta, tavaly fizettek-e jutalmakat az állami cégek vezetőinek.

Tasó László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára elmondta, az érintett vezetők a miniszter kérésére 2014-ben visszafizették a jutalmakat. Tavaly az állami cégvezetők nem kaptak jutalmat, prémiumot - közölte.

2. rész
A veszprémi időközi választást értékelte az MSZP és a Fidesz a parlamentben hétfőn, napirend előtt. A kérdések során szó volt a Pannon Volán dolgozóinak sorsáról és a téli kilakoltatási moratóriumról.

MSZP: szimbolikus jelentősége van a veszprémi választásnak

Tóbiás József, az MSZP frakcióvezetője fordulópontnak nevezte a vasárnapi veszprémi választást, szavai szerint a pártok által támogatott civil, független Kész Zoltán az "új korszak" első hírnöke. Megjegyezte: a győzelemhez kellett az MSZP hozzáállása, hogy kész volt támogatni a civil jelöltet, mert a változás előidézését fontosabbnak tartotta, mint pártpolitikai érdekeit. Kiemelte, hogy Veszprémben a baloldaliak mind elmentek szavazni, s az is kiderült, hogy nem a Jobbik a kormányváltók reménye. Azt is hangoztatta, hogy a Fidesz és a Jobbik "egy tőről fakad". Az ellenzéki politikus egyúttal a fenyegetések kivizsgálására kérte a belügyminisztert.

L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára a kormánypártok és a kormány nevében gratulált Kész Zoltánnak és köszönetet mondott a Fidesz-KDNP szavazóinak, aktivistáinak is. Hangsúlyozta: a veszprémi választáson bebizonyosodott, hogy az ellenzék alaptalanul kritizálta a választójogi reformot, ezért azt kérte: kövessék meg őket. Kitért arra is, hogy a kormány továbbra is mindent megtesz a Veszprémben és környékén élők boldogulása, fejlődése érdekében. Az államtitkár azt is felvetette: nem a szocialisták és nem Gyurcsány Ferenc nyerte meg a választást. A kormány stabil többséggel, alázattal végzi tovább munkáját - ígérte.

Fidesz: mélyebben kell értelmezni a választást

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezető-helyettese szintén gratulált a veszprémi győztesnek és megköszönte a Fidesz-KDNP szimpatizánsok szavazatait. Elmondta, hogy az MSZP-DK-Együtt-Liberálisok-MoMa független jelöltjét annyian támogatták, mint áprilisban, míg az LMP szavazóinak felét, a Jobbik 40 százalékát, a Fidesz 50 százalékát veszítette el.

Értékelése szerint a baloldal a kétharmad megmaradásáról szóló üzenettel mozgósítani tudta saját szimpatizánsait, míg más pártok nem tudták megfogalmazni, hogy mi a tét. A választás megmutatta, hogy a kétharmados kormánypárt nem tudja egy időközi választás tétjét "élet-halál kérdéssé változtatni" - fogalmazott a kormánypárti politikus, aki ugyanakkor megjegyezte: csak akkor lehet következtetéseket levonni, ha az időközi önkormányzati választásokat is megnézik, s például Abaújszántón először nyert a Fidesz 69 százalékkal, Szatymazon pedig több mint 50 százalékkal győzött jelöltjük.

Kósa Lajos Kész Zoltánra utalva azt is felvetette: az MSZP a továbbiakban csak olyan jelöltet támogat, aki nem hisz az általános választójogban, a segélyezésben és az esélyegyenlőségben és az egészségügy privatizálása mellett van? Ózdról szólva pedig azt mondta: abból, hogy a teljes MSZP átszavazott a Jobbikra, nem következik a Jobbik és a Fidesz együttműködése.

Kérdések - MSZP: mi lesz a Pannon Volán dolgozóinak sorsa?

Szakács László a Pannon Volán dolgozóinak jövője iránt érdeklődött. A szocialista politikus kiemelte: tavaly még azt állították, csak a menedzsmentnél lesznek elbocsátások, a mostani bértárgyalásokon ezzel szemben azt látják, a szakszervezet által követelt 6,5 százalékos béremelés helyett nulla százalékot támogat a tulajdonos. Ez sztrájkkal fenyegeti az ottaniakat - mutatott rá.

Tasó László államtitkár azt mondta: megalapozatlanok a rémhírek, a vállalat beolvadt a Dél-dunántúli Közlekedési Zrt.-be, és a munkavállalók jogutódlással átkerültek ide. A lépésre a méretgazdaságosság miatt volt szükség - mutatott rá, hozzátéve: 2,8 százalékos béremelés volt tavaly, ami minden bérelemre vonatkozott, és kaptak a dolgozók 30 ezer forintos egyszeri juttatást is. Most a tárca vezetője tárgyal a szakszervezetekkel, február 28-ig kell megállapodni, szerinte ez meg fog történni.

LMP: márciusban lejár a téli kilakoltatási moratórium

Schmuck Erzsébet arra hívta fel a figyelmet, hogy március 1-jén lejár a téli kilakoltatási moratórium. Sokszor nem nagy összegű tartozásokról van szó, de mégis egyre többször az önkormányzatok elhelyezés nélkül lakoltatják ki a bérlőket - mondta az LMP-s képviselő, rámutatva: ez embertelen és költséges az államnak. Szorgalmazta az állami szerepvállalást, a családi csődvédelem bevezetését. Mit tesz a kormány emberek százainak kilakoltatását elkerülendő, és mikor lesz szociális bérlakás-politika? - sorolta kérdéseit.

Rétvári Bence, az Emmi államtitkára azt mondta: az önkormányzatok egyes segélyeknél bizonyos önrészektől mentesülnek, azt az állam átvállalja, így ez az összeg a képviselő-testületek kasszájában marad. Az önkormányzatok számára a szabad adó kivetése szintén plusz bevételi forrást jelenthet. Azok az önkormányzatok, amelyeknek az adóerő-képessége nem akkora, külön alaphoz pályázhatnak, több mint 30 milliárd forintra. További lehetőség 5 milliárdos kerettel az "önhikis" alap a belügyi tárcánál - jelezte az államtitkár.

1. rész
A kurdisztáni  katonai stabilitáshoz való esetleges magyar hozzájárulásról beszélt  Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a parlamentben  hétfőn, napirend előtt. Szó volt az MMA ingatlanvásárlásáról és a  rászorultak segítéséről is.

Szijjártó: Magyarország hozzájárulhat a kurdisztáni katonai  stabilitáshoz  

Az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet és a terrorizmus  elleni nemzetközi koalíciós erőfeszítések sikeréhez való magyar  hozzájárulás növelését szorgalmazta Szijjártó Péter külgazdasági és  külügyminiszter napirend előtt. Szerinte reális lehetőség arra  adódna, hogy Magyarország a kurdisztáni katonai stabilitáshoz  járuljon hozzá. Jelezte, Kurdisztánban a szövetségesek  képzőbázisokat tartanak fenn, ezek folyamatos védelméről gondoskodni  kell.  

Szijjártó Péter azt mondta: az esetleges magyar  szerepvállalásról - a parlamenti pártokkal folytatott konzultáció  után - olyan döntést kell hozni, amely összhangban van az ország  költségvetési teherbíró képességével, kockázatvállalási  potenciáljával és védelmi képességeivel.  

A tárcavezető hangsúlyozta: az IÁ globális biztonságra vonatkozó  fenyegetése világos.  

A felszólalásra reagálva Vejkey Imre közölte, a KDNP támogatja a  külügyminiszter által elmondottakat, és felkéri a minisztériumot  arra, hogy minden erejét vesse latba, hogy a gyűlölet és kirekesztés  ártatlanok millióinak életét ne fenyegesse.  

A jobbikos Gyöngyösi Márton hangsúlyozta, pártja támogatja a  kormányt azokban a törekvéseiben, amelyek a világban a béke  megteremtését szolgálják. Hozzátette, jó lenne felhagyni azzal a  külpolitikával, amit Magyarország az elmúlt két évtizedben követett,  miszerint a Nyugat diktátumait követi szolgalelkűen.   

Mesterházy Attila (MSZP) a külügyminiszter lemondását követelte,  mert véleménye szerint káosz és elszigeteltség jellemzi a magyar  külpolitikát. Szerinte a keleti nyitás látványosan megbukott,  külpolitikai fordulatra van szükség.  

Schiffer András (LMP) ötpárti egyeztetést szorgalmazott egy  terrorizmus elleni stratégia kialakítása érdekében, és azt mondta, a  kormány hagyja abba a hecckampányt a bevándorlás ügyében.  

Németh Zsolt (Fidesz) közölte, elengedhetetlen, hogy az IÁ  elleni katonai erőfeszítésekből Magyarország kivegye a részét.  Hozzátette: várják a kormányzat előterjesztését.  

LMP: az MMA számoljon el az ingatlanvásárlással!  

Az LMP-s Ikotity István azt kifogásolta, hogy a Magyar Művészeti  Akadémia (MMA) 2 milliárd forintért vásárolt székházat korábbi  bérleménye helyett, az ingatlan területe pedig sokkal nagyobb, mint  amit korábban használt. Furcsának tartotta, hogy pontosan annyiba  került a székház, mint amennyi forrást erre a célra kapott az  államtól. Felvetette, hogy miért kellett az MMA-nak egy drága,  lepusztult ingatlant vennie, volt-e más alternatíva, kikkel  tárgyaltak, milyen többletfeladatok vannak, amelyek nagyobb  alapterületet igényelnek.  

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi)  parlamenti államtitkára válaszában kifejtette: az MMA autonóm  köztestület, maga választhatja ki székházát. Hozzátette: az akadémia  számos közfeladatot lát el, és sem az állam, sem a fővárosi vagy  kerületi önkormányzatok nem rendelkeztek a számára megfelelő  létesítménnyel. Kitért arra is, hogy az ártárgyaláson az MMA 400  ezer eurós árcsökkenést ért el, az ingatlanvásárlással pedig egy  kultikus Andrássy úti épület került állami tulajdonba.  

KDNP: a kormány megvédi a rászorultakat  

A KDNP-s Szászfalvi László szerint az MSZP az elmúlt hónapokban  kampányt folytat azért, hogy szegényellenesnek állítsa be a  kormánypártokat, gyűlöletkeltésre, pártpolitikai célokra használja a  témát, miközben kormányzása idején nem tett semmit a rászorulókért.  A politikus kijelentette: az elmúlt négy évben több intézkedés is  segítette a rászorultakat, például családi adókedvezményekkel,  életpályamodellek bevezetésével, a rezsicsökkentéssel, a  közfoglalkoztatási programokkal. Ennek eredménye, hogy  negyedmillióval csökkent a veszélyeztettek száma, megállt a  gyermekszegénység növekedése - tette hozzá Szászfalvi László, aki  közös felelősségnek nevezte a probléma felszámolását.  

Rétvári Bence leszögezte: foglalkoztatáspolitikai intézkedések  nélkül nem lehet a szegénységet visszaszorítani, a kormány pedig  élen jár a munkahelyteremtésben. Mint mondta, 400 ezerrel többen  dolgoznak, nagyobb ütemben emelik a minimálbért, mint a baloldali  kormányok tették. A kormány elsőként az ételcsomagprogramot  fogadtatta el a 2014 és 2020 közötti projektek közül, ez több  tízmilliárdos keretet jelent - fűzte hozzá az államtitkár.  

Jobbik: visszásságok vannak a Híd a munka világába programban  

A jobbikos Mirkóczki Ádám szerint sok 100 millió forint közpénz  tűnik el a Híd a munka világába programban, s ebben felelőssége van  az Országos Roma Önkormányzatnak (ORÖ), a Lungo Dromnak és Farkas  Flóriánnak. Álláspontja szerint a kormány a kisebbségi szavazatokért  bármi eltűr. Kifogásolta a projekt vezetőinek, munkatársainak  javadalmazását, "gyanús pénzköltések tömkelegét".  

Az ellenzéki politikus szerint most 600 millió forint sorsa  vitatott, de kérdés, hogy az 5 milliárd forint összértékű projekt  többi részével mi van. Egyúttal bírálta, hogy a kormánytagok  egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tesznek a kérdésben.  

Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára szerint az  ellenzéki képviselő csak a válaszok egyik részénél volt jelen, nincs  ellentmondás a kormányzati kommunikációban. Kiemelte: az ORÖ  meghívta a képviselőket, hogy helyben nézzék meg a projektet, így  erre kérte Mirkóczki Ádámot is, aki szerinte sokféle vádat  megfogalmazott, de a számai tévesek. Az államtitkár kiállt a  képzések hasznossága mellett.  
Előzmények:
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter napirend előtti felszólalásával kezdődik az Országgyűlés mai, szokásosnál rövidebb ülése.

A parlament pénteken kezdett háromnapos ülésbe, amely csütörtökön ér véget.

A mai ülésnap a külügyminiszter legfeljebb ötperces felszólalásával indul, amelyre a frakciók két percben válaszolhatnak.

Az interpellációkra előző héten kerített sort a Ház, így a mai ülésen - a napirenden kívüli felszólalások mellett - kizárólag a kérdések, valamint az azonnali kérdések hangozhatnak el. Szavazás, illetve javaslatok tárgyalása nem szerepel a napirenden.

A parlament mostani ülése csütörtökön érhet véget, amikor az LMP kezdeményezésére tartanak - négyórás időkerettel kiírt - vitát az Európai Unió és az Egyesült Államok között tervezett szabadkereskedelmi egyezményről.

 

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Február 25-ig kell bevallani a vállalkozói szja-t

Az egyéni vállalkozóknak és az áfa fizetésre kötelezett őstermelőknek, magánszemélyeknek valamint… Tovább olvasom