Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

OGY: Pálffy kiakadt, Hoffmann, Vona és Gúr elégedetlen

Az érettségi eredményekről, az árvízi helyreállításról, a kiemelt beruházásokról szóló törvény hatályon kívül helyezéséről, a közbiztonságról, valamint a nemzeti együttműködésről szóló politikai nyilatkozatról beszéltek a képviselők hétfőn napirend előtt.
Schmitt Pál, az Országgyűlés elnöke a plenáris ülés elején megemlékezett a hétfőn elhunyt Tamás Károly volt független kisgazdapárti képviselőről.

A kormány az érettségi vizsgákról
Hoffmann Rózsa államtitkár arról beszélt, hogy közel 140 ezer fiatal tett érettségi vizsgát ebben az évben és kitért arra, hogy köszönet illeti mindazokat, akik a szervezői, pedagógiai munkában részt vettek.
Felelevenítette, hogy a múlt héten egyes sajtóhírek drasztikus romlásról szóltak az érettségi eredményeket illetően. A statisztikák alapján van néhány tizedes pontnyi romlás egyes tárgyakból, de az érettségi eredmények ma sem rosszabbak, mint ez elmúlt években - mondta, rámutatva: 2006 óta az érettségi átlaga 3,55 és 3,65 között mozog, idén 3,62 volt. Az érettségi követelményeit olyan alacsony szinten állapították meg, hogy a 3,62 százados eredmény nagyon gyenge tudást takar - jelentette ki.
Az államtitkár a philadelphiai hajóbalesetben elhunyt két fiatalról is megemlékezett, akikről az Országgyűlés is megemlékezett néma felállással.
Pósán László (Fidesz) szerint az érettségi színvonala és követelményi rendszere az elmúlt években jelentősen romlott.
Lendvai Ildikó (MSZP) közölte, örül annak, hogy az államtitkár kvázi megvédte a magyar oktatás eredményeit.
Michl József (KDNP) arról beszélt, hogy a könnyen szerzett érettségik időszaka lejárt.
Balczó Zoltán (Jobbik) szerint az érettségi mögött levő tudáson kell változtatni.

Jobbik: a Magyar Nemzeti Gárda tagjai segítenek a tetőkárok helyreállításában
Vona Gábor közölte: Bánrévében az 500 házból 450-et letarolt a jég. Felhívta a figyelmet arra, hogy a Magyar Nemzeti Gárda tagjai a következő napokban segítenek a tetőkárok helyreállításában.
Beszélt arról is, hogy Felsőzsolcán az önkormányzat összeomlott, és komoly problémának nevezte a fosztogatás is ezeken a területeken.
Tállai András államtitkár azt válaszolta: a kormány egy óra alatt döntött arról, hogy tízezer embert vezényel a gátakra, és a Hernád mentén mintegy 30 települést véd meg. Több országgyűlési képviselő maga irányította Borsod megyében az árvízvédelmi munkákat - tette hozzá.
Mint mondta, az árvízvédelmi költség meghaladta a kilenc milliárd forintot, és megkezdődött a károk felmérése is. Közölte, hivatalosan nem keresték meg azzal a rendőrséget, hogy fosztogatások történtek volna.

LMP: helyezzék hatályon kívül a kiemelt beruházásokról szóló törvényt
Schiffer András szerint elhibázott fejlesztéspolitikai szempontból a kiemelt beruházásokról szóló törvény, ezért LMP-s frakciótársával hétfőn törvényjavaslatban kezdeményezte annak hatályon kívül helyezését.
Az a kérdés, hogyan lehet majd a Fidesz-KDNP kormányt elszámoltatni négy év múlva - jelentette ki.
Fónagy János államtitkár azt válaszolta: az elszámoltatás kérdését erős társadalmi igény övezi.

Fidesz: javult a közbiztonság Borsodban
Csöbör Katalin arról beszélt, hogy Borsod-Abaúj Zemplén megyében érezhetően javul a közbiztonság, a rendőrség iránti bizalom helyreállt.
Közölte: a szocialista kormányzás alatt a rendőri állomány állandó létszámhiánnyal küszködött. Hozzátette: a Fidesz-KDNP már a választási kampányában ígéretet tett a rend, a biztonság helyreállítására. Kiemelte, hogy az árvíz sújtotta településeken ott volt a megfelelő számú rendőri erő, és sehol nem történtek fosztogatások, zavargások. Szavai szerint Felsőzsolcán is rendben folyik a rászorulók segélyezése.
Vona Gábor személyes érintettség okán szót kapott és egyebek mellett azt mondta: el kell fogadni azt, hogy nincsenek rendben a dolgok.
Kontrát Károly államtitkár felszólalásában azt kérte, hogy maradjon meg a nemzeti együttműködés a helyreállítás, az újjáépítés szakaszára is. Közölte, hogy mostanra Borsod megye minden településére került rendőr. Hozzátette: a közeljövőben 3.500 fővel növelik a rendőrség létszámát.

MSZP: vontatottan mérik fel a károkat
Gúr Nándor közölte: az árvízi védekezés kapcsán még a Bajnai-kormány előleg-finanszírozásokat tett, most pedig azt látni, hogy vontatottan mérik fel a károkat. A képviselő egy 2010. évi védekezési és egy 2010. évi helyreállítási eseti bizottság felállítását javasolta.
Tállai András államtitkár azt kérdezte: hol volt a szocialista kormány akkor, amikor nem folytatta a Vásárhelyi-terv megvalósítását? Hol volt a Bajnai-Gyurcsány-kormány akkor, amikor a patakokat, a folyókat ki kellett volna tisztítani? - kérdezte. Közölte: a kormány amit lehetett megtett annak érdekében, hogy a károkat enyhítse, és megkezdődhessen a helyreállítás.
Közölte: 317 olyan ház van, amely lakhatatlanná vált, ezért a kormány 3,2 milliárd forintot bocsát az érintett önkormányzatok rendelkezésére.

KDNP: egy szocialista előterjesztés viccet csinál a parlamentből
Pálffy István KDNP-s képviselő arról beszélt, hogy egy szocialista előterjesztés példátlan módon csinál viccet a parlamentből; szerinte súlyosan megsértik a képviselői esküjüket azok, akik benyújtották a Nemzeti Együttműködés Rendszerét Megtestesítő Személy iránt érzett szeretet, hűség és hála kifejezéséről szóló törvényjavaslatot.
Az Országgyűlés komolyságát minden körülmények között meg kell tartani - mondta.


__________________
Az ármoratórium kompenzálásáról, egy Velencei-tó partjára tervezett beruházásról, a civil fogyasztóvédelemről és az egészségügyi hivatásrendi kamarákról volt szó az interpellációk között hétfőn a parlamentben.

MSZP: kapnak-e kompenzációt az ármoratórium által érintett társaságok?
Lukács Zoltán felidézte, hogy a kormányfő a közelmúltban bejelentette: áremelési moratóriumot hirdet a közszolgáltatásokra. A szocialista politikus szerint nem lehet úgy ármoratóriumot hirdetni, hogy az érintett társaságoknak senki nem mond semmit, s hogy a kintlévőségeiket honnan fogják és milyen módon behajtani. Tervezik-e az ármoratórium ügyében érintett társaságokat kompenzálni - kérdezte a képviselő konkrét példaként a tatabányai erőművet említve.
Fónagy János államtitkár válaszában kiemelte: a kormány arról döntött, hogy a közüzemi szolgáltatásokra vonatkozó árszabályozást az indokolatlan költségek kiszűrése érdekében áttekinti és annak befejezéséig ármoratóriumot hirdet. A tárca megkezdte a földgáz- és a villamosenergia-árszabályozás felülvizsgálatát és átalakítását. A gázipari társaságokkal közösen dolgozták ki azt a megoldást, ami a harmadik negyedévben a növekvő világpiaci árak ellenére úgy biztosítja a gázárak változatlanságát, hogy az a szolgáltatóknak se okozzon veszteséget - mondta.
A képviselő a választ nem fogadta el, a parlament viszont 267 igen és 54 nem szavazattal jóváhagyta.

Jobbik: koncepciótlan beruházások sora születik
Kepli Lajos arról beszélt, hogy bár a sukorói beruházás meghiúsult "a gátlástalanul terjeszkedő nemzetközi nagytőke offshore lovagjai tovább vívják nemtelen eszközökkel" beruházási harcukat. A jobbikos képviselő felszólalásában a Velencei-tó kapuja elnevezésű beruházást tette szóvá, a megalomániás, tájidegen komplexummal szerinte az ottélők és vendégek legszebb szabad strandjukat veszítenék el. Kitért arra, hogy Balatonalmádiban hosszú ideje tiltakoznak a szentkirályszabadjai repülőtér megépülése ellen. Ma a koncepciótlan elképzelések a jellemzőek - fogalmazott, s azt kérdezte, mit kíván tenni a kormány, kívánatosak-e az ilyen beruházások. Követelte "az idegen befektetők ámokfutásának megakadályozását".
Ángyán József államtitkár azt mondta, hogy a helyzetértékelés pontos, a Gyurcsány-kormánynak alapmódszere volt az offshore lovagok előnyben részesítése. Azt mondta, örül, hogy ezek a kérdések a parlament elé kerültek. Az első és legfontosabb, hogy "visszaszerezzék az államot attól a rablóbandától, aki kirabolta az országot", ehhez a jogi környezetet át kell alakítani - mondta. Az egyes esetek részletes kivizsgálása és a szükséges jogi lépések mellett ezt is megteszik - ígérte. A képviselő a választ elfogadta.

Fidesz: a civil fogyasztóvédelem állami forrásainak felülvizsgálatára van szükség
Zsigó Róbert a fogyasztóvédelmi civil szervezetek támogatásáról érdeklődött. Mint mondta, csupán állami eszközökkel aligha valósulhat meg hatékony fogyasztóvédelem. Nagyon fontos, hogy ezen társadalmi szervezetek működéséhez milyen szabály szerint és milyen formában járul hozzá az állam - mutatott rá a fideszes politikus. Azt kérdezte, vizsgálják-e miként volt lehetséges a pályázati pénzek többirányú elosztogatása? Így sem a hatékonyság, sem az átláthatóság nem valósulhatott meg.
Cséfalvay Zoltán államtitkár kiemelte: a legjobb fogyasztóvédelem a verseny, minél nagyobb a verseny, annál védettebb a fogyasztó, s ezért a legfontosabb a verseny erősítése - hangsúlyozta. Hozzátette: a fogyasztóvédelemben a civil szektornak nagyon fontos szerepe van. Megerősítette jelentős felülvizsgálatra van szükség. A képviselő a választ elfogadta.

KDNP: állítsák vissza az egészségügyi hivatásrendi kamarák funkcióit!
Puskás Tivadar az egészségügyi hivatásrendi kamarák hasznos funkcióinak visszaállítása mellett érvelt. Szerinte az egész rendszer mára betegellenessé vált, abban az ellátott és ellátó is rosszul érzi magát. A KDNP-s politikus felidézte, hogy "a rombolás első lépése" a 2006-ban a kamarák funkcióit megkurtító javaslat volt, amellyel a korábbi átlátható rendszert összekuszálták. Mint mondta, bízik abban, hogy a kötelező kamarai tagság és az etikai ítélkezés korábbi rendszerének visszaállítása szándékában áll a kabinetnek.
Halász János államtitkár válaszában kiemelte: az új kormány partnernek tekinti kamarákat, elkötelezettje az egységes és hatékony etikai ítélkezésnek. A szándékok közösek a kötelező kamarai tagság visszaállítására, de ebben egyeztetésekre van szükség. Kitért arra, hogy az egészségügyet az elmúlt nyolc évben mostohaágazatként kezelték, a hivatásrendi kamarákat is jelentősen meggyengítették - jegyezte meg. A reformnak nevezett kísérlet azonban megbukott - mondta. A képviselő a választ elfogadta.

LMP: elszámoltatható-e az elszámoltató?
Ertsey Katalin azt mondta, a Fidesz és Jobbik egymásra licitáltak a kampányban az elszámoltatás területén. Szerinte Papcsák Ferenc kormánybiztos vagyonbevallása valótlanságokat tartalmaz, fővárosi képviselői tiszteletdíja, és egy felügyelőbizottsági tagságért járó díja hiányzik belőle. Azt kérdezte, hogy az elszámoltatható államért mit szándékozik tenni, meneszti-e a kormánybiztost.
Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes válaszában kiemelte: nem tiszte egyes képviselők vagyonbevállalásainak részleteit interpretálni, megvannak a megfelelő eszközök, ha valaki kételkedik egy vagyonbevallásban. Papcsák Ferenc hónapokkal ezelőtt lemondott felügyelőbizottsági tagságáról, ezért nem is kellett az ebből származó összeget bevallania. Abban igaza van a felszólalónak, hogy a fővárosi képviselő tiszteletdíját nem tüntette fel, ezt július 8-án pótolta. A képviselő a választ nem fogadta el, a parlament viszont 225 igen, 91 nem és 2 tartózkodás mellett jóváhagyta.

_________________
Az interpellációkkal, illetve az azonnali kérdésekkel folytatódott a parlament hétfői ülése. A képviselők többek között a misszióvezetőkről, az árvízkárosultak és a mezőgazdák megsegítéséről kérdezték a minisztereket.

MSZP: csökken-e a jövedéki adó?
Kovács Tibor interpellációjában felidézte: a kormány azt ígérte programjában, hogy a kis- és középvállalkozások érdekében erőteljesen fellépnek. Kiemelte: napjainkban a hazai üzemanyagárak képzése alapvetően piaci alapon történik, de egyes erőteljes gazdasági társaságok, vagy akár a kormány is befolyásolhatja az árakat. Hogyan értékelik a tartósan magas üzemanyagárak hazai fuvarozók versenyképességére gyakorolt hatását, és tervezik-e, hogy a hazai végfelhasználói üzemanyagárakba beavatkoznak, csökken-e a jövedéki adó? - kérdezte.
Cséfalvay Zoltán államtitkár válaszában kiemelte: a kormány eltökélt abban, hogy mindenfajta monopóliummal szemben fellép. Hozzátette: a fuvarozók versenyképességét elsősorban az adószint befolyásolja. A gázolaj jövedéki adó tartalmát tekintve pedig Magyarország előnyben van kicsit. A gázolaj áfa-tartalmának Bajnai-kormány általi 25 százalékos emelése növeli igazán annak árát - jegyezte meg. Kitért arra, hogy a miniszternek a végfelhasználói árakba közvetlen beavatkozásra nincs módja, míg a jövedéki adó csökkentését szakértők vizsgálják.
A képviselő a választ nem fogadta el, a parlament viszont 224 igen, 83 nem és 5 tartózkodás mellett jóváhagyta.

MSZP: mi lesz a soron kívül berendelt misszióvezetőkkel?
Kovács László arról beszélt, hogy 15 misszióvezetőt értesített a külügyi tárca a közelmúltban a visszahívásról. Tíz esetében a berendelés módja és határideje szerinte sérti a jogállami normákat, a rövid határidő pedig eltér a diplomáciai szokásoktól. Mi lesz a sorsa a soron kívül berendelt és nyugállományra még nem jogosult kormánytisztviselőknek? Az év hátralévő részében még hány döntés várható? - sorolta kérdéseit a szocialista politikus.
Németh Zsolt államtitkár válaszában utalva arra, hogy a politikus korábban hasonló tartalmú interpellációt mondott el, felsorolta azokat akiket a szocialista kormány a minisztériumban leváltott 2002-ben. Kovács Lászlónak semmilyen erkölcsi alapja nincs számon kérni bármilyen felmentést - mondta, s szavait taps fogadta. "2002-ben valóban politikai tisztogatás történt és ön volt a politikai terminátor" - fogalmazott. Közölte, hogy az elkövetkező időszakban további személyi döntések várhatók, konkrét nevet nem említett, mert először az érintettekkel kívánják közölni.
A képviselő a választ nem fogadta el, a parlament viszont 273 igen és 45 nem és 8 tartózkodással elfogadta.

MSZP: akar-e a kormány azoknak segíteni, akiknek súlyos kárai keletkeztek?
Varga László szocialista képviselő azt kérdezte a belügyminisztertől, hogy a kormány akar-e segíteni azokon a borsodi árvízkárosultakon, akiknek ugyan nem dőlt össze a házuk, de jelentős anyagi káruk keletkezett. Elmondása szerint tarthatatlan, hogy ebben a kormány nem segít az embereknek.
Tállai András államtitkár úgy válaszolt, hogy a július 8-i kormányülésen meghatározták a felújítás menetrendjét, e szerint elsőbbséget élveznek azok, akiknek összedőlt a házuk, náluk már megkezdték a károk felmérését, de az még nem fejeződött be. Hozzátette, érthetetlen az a követelés, hogy a kormány először ne azokkal foglalkozzon, akiknek nincs fedél a fejük felett.

Jobbik: jelentős károk érték a gabonatermelőket
Magyar Zoltán (Jobbik) az azonnali kérdések órájában arra hívta fel a figyelmet, hogy a gabonatermesztőket jelentős károk érték, mivel az időjárás miatt alacsony lesz a hektáronkénti termésátlag, a felvásárlási árak alacsonyak, sőt az áfacsalók is jelentős károkat okoznak. A képviselő arról kérdezte a vidékfejlesztési minisztert, hogy mit kívánnak tenni a probléma megoldásáért.
Czerván György államtitkár elmondta, módosították a kárenyhítési alap szabályozását, felülről nyitottá tették és több bankkal, illetve biztosítóval tárgyalásokat kezdtek a kárenyhítésről, valamint kezdeményezték Brüsszelben a területalapú támogatások előlegfizetésének előre hozását.
Magyar Zoltán viszontválaszában úgy fogalmazott: a magyar termelők számára csak az élelmiszerek önrendelkezésének bevezetése jelenthet megoldást.

LMP: fontos-e a kormánynak az átláthatóság?
Szabó Rebeka (LMP) azt kérdezte, hogy a jogalkotási rohamtempóban a kormány figyel-e arra, hogy megmaradjon az átláthatóság és bevonják-e a szakmai, illetve civil szervezeteket a döntéshozatalba.
Rétvári Bence államtitkár válasza szerint fontosak a civilek véleményei, ezért is hirdették meg a nemzeti együttműködés programját. Elmondta azt is, hogy a szakmai szervezetektől több módosító indítvány is származott.
Az LMP-s képviselő úgy válaszolt, a nemzeti együttműködésnél valósabb és konkrétabb lépéseket akar látni, ami garantálja a szakmai szervezetekkel való együttműködést.

______________________
A közhivatalok működéséről, a melegfelvonulásról, a panelprogramról is szó volt a parlament hétfői ülésén az azonnali kérdések órájában.

Fidesz: változik-e a közhivatalok működése?
Heintz Tamás (Fidesz) felszólalásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a közhivatalok - így a Magyar Államkincstár is - több szarvashibát is elkövetett. Ezt alátámasztva a képviselő elmondta, egy családtól, amelynek gyermeke meghalt kétszer is kérték a gyermek halotti bizonyítványát és végül az apát nyilvánították halottá.
Rétvári Bence államtitkár úgy válaszolt, ez is azt példázza, hogy a rendszer nem jól működik, vannak olyan munkavállalók, akik nem jól dolgoznak. Őket lehetne az új közigazgatási törvény értelmében elmozdítani.

MSZP: kártalanítják-e a dél-békési károsultakat?
Varga Zoltán (MSZP) azt kérdezte a belügyminisztertől, hogy kártalanítják-e a dél-békési jégverés károsultjait. Elmondta, az épületek fele megrongálódott, joggal várják el az ott élők, hogy a kormány segítséget nyújtson.
Tállai András államtitkár közölte, az érintettek már a vis maior kerethez fordultak, a Belügyminisztérium megkezdte ezen kérések feldolgozását.
Jobbik: mennyibe került a melegfelvonulás?
Szilágyi György jobbikos képviselő azt kérdezte, mennyibe került a szombati melegfelvonulás biztosítása. Azt mondta, a résztvevők saját maguknak vonultak és az "öncélú magamutogatást" az adófizetőknek kellett állnia.
Kontrát Károly úgy válaszolt: a biztosításban 1.500 rendőr vett részt, a biztosítás teljes költsége pedig 27 millió forint volt. A rendezvényt a rendőrség sikeresen biztosította.

LMP: elfogadható-e a szégyenlista?
Schreiring Gábor (LMP) felidézte, Lázár János, Hódmezővásárhely polgármestere "szégyenlistát" készített azokról, akik nem veszik át az önkormányzat természetbeni juttatásait, illetve nem élnek a közmunka lehetőségével. A képviselő szerint megdöbbentő, hogy "szégyenpaddal" akarják a problémát megoldani.
Rétvári Bence államtitkár válasza szerint ha valakinek ilyen juttatást adnak és nem veszik át, azok nevét ki lehet függeszteni, ez a rosszallás egyik módja.
Az LMP-s képviselő válaszában arra kérte a kormányt, hogy olyan utat válasszanak, ami segíti az együttműködést.

Fidesz: eljárnak-e az Oktatási Hivatal egyik tanácsadó cégével szemben?
Pánczél Károly (Fidesz) elmondta, az Oktatási Hivatalban másfél éven át dolgozott két tanácsadó 122 millió forintért, de valójában a munkát a hivatal dolgozói végezték. Azt kérdezte a minisztertől, hogy akarnak-e vizsgálatot kezdeményezni az ügyben.
Halász János államtitkár úgy válaszolt, korábban Hiller István is indított vizsgálatot, ami megállapítások nélkül ért véget, ezért Hoffmann Rózsa újabb vizsgálatot indított.

Jobbik: ellehetetlenítik az EMI-tábort?
Lenhardt Balázs (Jobbik) elmondása szerint a Magyarkanizsán tartott Egyesült Magyar Ifjúság (EMI) által is szervezett találkozóra érkezőket zaklatták a rendőrök, a Kárpátia nevű együttest pedig visszafordították a határon.
Németh Zsolt államtitkár elmondta: egyeztetett a szabadkai főkonzulátussal, aki arról tájékoztatta: nincs lehetőség az vámhatóság által indított eljárás megszüntetésre. A Kárpátia visszafordításával kapcsolatban közölte, a szervek megengedhetetlen módon jártak el.

MSZP: miért törölte el a kormány a vezetői bérplafont?
Józsa István a kérdések között azt tudakolta, lesz-e bércsökkentés az állami vagyonkezelés területén. Várható-e, hogy az állami cégeknél dolgozók kevesebb fizetést kapnak? - kérdezte. Azt is kérdezte, miért törölte el a kormány a vezetői bérplafont.
Fónagy János államtitkár azt válaszolta: nem törölte el a kormány a bérplafont, a méltánytalanul magas végkielégítéseket sújtották 98 százalékos adóval. Az átfogó bértömeg csökkentés az egyes vállalatok esetében még egyeztetés alatt áll - jelentette ki, majd hozzátette: tömeges elbocsátásokat nem tervez a kormány.

A Fidesz a dunai gátról kérdezett

Molnár Attila azt kérdezte, mikor épülhet meg Komárom és Almásfüzitő térségében a dunai gát.
Ángyán József államtitkár azt válaszolta: az előző ciklusban nem fordítottak megfelelő figyelmet és pénzt az árvízi védekezésre. A komárom-almásfüzitői védvonal kiépítésének munkálatai 2011-ben megkezdődhetnek - közölte.

Az MSZP a fiatalkorúak elzárásáról kérdezett
Sós Tamás azt mondta, hogy a fiatalkorúak elzárása nem hatásos módszer. Egy napi börtön tízezer forintjába kerül az adófizetőknek - tette hozzá. Kiemelte: a kormány egyik törvényjavaslata szerint már szabálysértésnél elzárható lenne az iskolás gyerek.
Kontrát Károly államtitkár válaszában úgy fogalmazott: jelenleg is lehetséges szabadságvesztésre ítélni a fiatalkorú bűnelkövetőt. Közölte: egy fogvatartott 2243 forintjába kerül az adófizetőknek, nem pedig tízezer forintba.
Felhívta a figyelmet arra, hogy gyakran fiatalkorúakkal követtettek el bűncselekményeket felnőttek.

A Fidesz a panelprogramról érdeklődött
Schmidt Csaba a panelprogram kapcsán kért szót. Közölte: a Gyurcsány-kormány megígérte, de nem fizette ki a támogatásokat.
Cséfalvay Zoltán államtitkár azt válaszolta: az új kormány felelőssége áttekinteni az adóssághalmazt, amit az előző kormány hagyott hátra a panelprogram kapcsán.
A Fidesz-KDNP-kormány ki szeretné bővíteni a program érvényességi körét, emellett stabil finanszírozást szeretnének megteremteni hozzá - mondta.

______________________
Az Országgyűlés hétfőn módosította az idei költségvetést, így hatmilliárd forinttal mérséklődött az ez évre tervezett államháztartási hiány: a pártok költségvetési támogatásága 15 százalékkal csökken, és be kell fizetniük a büdzsébe kormányhivataloknak, valamint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének. A képviselők döntöttek az Alkotmánybíróság tagjait jelölő eseti bizottság felállításáról és megválasztották e testület tagjait, illetve úgy határoztak: az önkormányzatok másfél éves haladékot kapnak az esélyegyenlőségi programkészítésére.

Kihirdethetik a légiközlekedési megállapodás módosítását
Az Országgyűlés a határozathozatalok kezdetén elfogadta az Amerikai Egyesült Államok, valamint az Európai Közösség és tagállamai közötti légiközlekedési megállapodás módosításáról szóló jegyzőkönyv kihirdetéséről szóló indítványt. A javaslatra kizárólag az LMP képviselői mondtak nemet.

Az önkormányzatok másfél éves haladékot kapnak az esélyegyenlőségi programkészítésére
Másfél éves haladékot ad az önkormányzatoknak esélyegyenlőségi programjaik elkészítésére az Országgyűlés által elfogadott jogszabály.
A hatályos törvény szerint 2010. július 1-től az önkormányzat hazai, vagy uniós pályázaton érvényesen csak akkor pályázhat, ha rendelkezik esélyegyenlőségi programmal. Ezt a határidőt tolták ki 2011. december 31-re.
A módosítást a Ház 314 igen, 50 ellenében fogadta el. Négy frakció támogatta az indítványt, az MSZP politikusai nemmel szavaztak.
A képviselők arról is döntöttek, hogy a törvény sürgős kihirdetését kérik a köztársasági elnöktől.

Csökken a pártok költségvetési támogatása
Az idei költségvetés módosításával összesen hatmilliárd forinttal mérséklődött az ez évre tervezett államháztartási hiány. Csökken a választásokon legalább egy százalékos eredményt elért pártok idei költségvetési támogatásának fennmaradó része és be kell fizetniük a büdzsébe kormányhivataloknak, valamint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF).
A jogszabály 15 százalékkal csökkenti az országgyűlési választásokon legalább egy százalékot elért pártok állami támogatását, a kormányhivatalok és a PSZÁF számára pedig összesen mintegy 15,8 milliárd forint befizetését írja elő.
Az Országgyűlés 346 igen, 15 nem szavazattal, 1 tartózkodás mellett fogadta el a költségvetési törvény módosítását. Négy frakció támogatta az indítványt, nemmel szavaztak az LMP képviselői, a szocialista Kovács Tibor tartózkodott.
A Ház arról is döntött, hogy a törvény sürgős kihirdetését kéri a köztársasági elnöktől.

Létrejöhet az Alkotmánybíróság tagjait jelölő eseti bizottság
Tizenöt tagú eseti bizottság jelölhet tagot az Alkotmánybíróságba (Ab) az Országgyűlés által elfogadott országgyűlési határozat értelmében. Alkotmánybíró-jelöltté az válik, aki legalább nyolc bizottsági tag támogatását bírja a tíz kormánypárti képviselővel működő testületben.
Az Alkotmánybíróság tagjait jelölő eseti bizottságba a Fidesz nyolc, a KDNP, az MSZP és a Jobbik kettő-kettő, az LMP pedig egy tagot ajánlhat.
A Ház 257 igen, 62 nem szavazat és 44 tartózkodás mellett fogadta el a javaslatot. Igennel szavaztak a kormánypárti képviselők, nemmel a jobbikos és LMP-s politikusok. A szocialista frakció tagjai - négy nemmel szavazó politikus kivételével - tartózkodtak.
A képviselők megválasztották a testület tagjait is. Az eseti bizottság elnöke a fideszes Balsai István, alelnöke Schiffer András (LMP) lett.
A bizottság tagjává választották a fideszes Bohács Zsoltot, Cser-Palkovics Andrást, Horváth Zsoltot, Kerényi Jánost, Mátrai Mártát, Szakács Imrét és Vitányi Istvánt, a kereszténydemokrata Rubovszky Györgyöt és Salamon Lászlót, a szocialista Ipkovich Györgyöt és Simon Gábort, illetve a jobbikos Gaudi-Nagy Tamást és Gyüre Csabát.

Szócsata a mentelmi ügyek tárgyalása közben
Az Országgyűlés úgy döntött: fenntartja két fideszes politikus, Meggyes Tamás és Szekó József mentelmi jogát. Mindkét politikus ellen rágalmazás miatt tettek feljelentést. Meggyes Tamás kiadását a Jobbik és az LMP, Szekó Józsefét csak a Jobbik támogatta.
A Meggyes Tamás mentelmi jogáról történő szavazás után a fideszes L. Simon László ügyrendi felszólalásában elmondta: a voksolást megelőzően a jobbikos Novák Előd jól hallhatón azt kiabálta: "lógjon!"
A Jobbik képviselője ezt nem tagadta. Mint mondta, a mentelmi jog felfüggesztésével kapcsolatban tette a megjegyzését, ezért kiabálta, hogy "függesztődjék fel, azaz lógjon". Hozzátette, hogy a bekiabálás "klasszikus parlamenti műfaj", és pártja nem bünteti "a radikalizmust, a szókimondást, a humornak ezt a formáját".
Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője azt javasolta: az ügyre a házbizottság ülésén térjenek vissza.

Bizottsági tagcserék
A Ház jóváhagyta, hogy a fogyasztóvédelmi bizottságban a fideszes Tóth Józsefet Vitányi István váltsa. Tóth József egyúttal a nemzetbiztonsági bizottság tagja lett.

Olvasóink írták

 • 10. reális 2010. július 13. 14:15
  „Pálffy, sajnos nem most akadt ki!”
 • 9. Jerry 2010. július 13. 06:42
  „egy szocialista előterjesztés viccet csinál a parlamentből ,a több száz fideszes meg kész kabarét.Pl a kormány nyilatkozatát ki kel függeszteni politika mentesen mindenhova,ahol sok ember jár.Ilyen pl az alkotmánybíróság, ott sokan megfordulnak.A mai magyar ember naponta jár az alkotmánybíróságra,ott intézi alkotmányos tyúkpereit. A metróra sem ártott volna kitenni,hogy az arra járó mszp-sek is olvashassák.Persze a választási törvény fideszes módosítása is teljes komolyságról tanúskodik. Nekem az tetszik a legjobban,maikor szavazás előtt a vezér elbődül,hogy IGEEEN.vagy NEEEM ,hogy a jó pénzért ott üldögélő párt katona képviselő tudja, hogy mi az ő egyéni véleménye, és melyik feliratú gombot kell megnyomnia a választó polgárai érdekében.”
 • 8. HR_XAR 2010. július 12. 21:10
  „Nem lesz itt jobb semmi, és nem csak arra a 8 évre kellene mindent fogni”
 • 7. sutyi100 2010. július 12. 21:01
  „Ennyi jólképzett politikus régen volt az ódon falak közt!És milyen szupergyorsak,ha saját emberükről van szó!Nemszámít a lebőgés cinikusan vállat rándítanak!

  Emberek!!Hát igazán ezt akartátok?”
 • 6. háté 2010. július 12. 20:09
  „Azért az nem semmi, hogy a Borkai-hoz igazítják a választási törvényt!
  Szégyen,-ilyen semmitmondó polgármestere még nem volt Győrnek.

  Ő és a többi álláshalmozó, az adófizetők vérét szívja!---a dolgukat meg másokkal végeztetik-el.”
 • 5. k29680 2010. július 12. 19:34
  „Na igen...Csak jobb lehet...Egy frászt.....
  Ha megköveznek is akkor is leírom....
  A mszp nyolc éve alatt nem merték azt megtenni a rendőrök amit a julius 3-4 i hétvégén.aki követte az eseményeket tudja miről beszélek...aki nem annak úgy is mindegy...”
 • 4. háté 2010. július 12. 19:34
  „Pálffy István KDNP-s képviselő ---komoly problémákkal küszködik, fura egy kormánypárt jött össze.
  -- a "megtért bárány" kioktat abból, amit nem ért!”
 • 3. sont 2010. július 12. 18:59
  „HR_XAR Az elmúlt 8 évből próbáltunk tanulni de nem volt mit. Talán most jobb lesz. Annál a 8 évnél biztosan hidd el!”
 • 2. gabika86 2010. július 12. 16:41
  „Az országgyűlés meggyalázása akkor kezdődött, amikor a pálffy képviselő lett.
  De kit és mit szeretne képviselni a hirtelen kereszténydemokratává felkent birka?”
 • 1. HR_XAR 2010. július 12. 16:21
  „A komolyság ott kezdődik, ha a vekkert már nem húzzák föl és lejár végre....

  Az érettségi több dologból áll:
  - diákokból, akik nem csak a lábukat lógatják és alusszák végig a 4 évet
  - tanárokból, akik normálisan, értelmesen és érhetően leadják az anyagokat.

  Sok múlik azon, hogy a tanár tud-e magyarázni és a diák hajlandó-e tanulni. Nem az oktatási rendszerrel van alapjáraton a baj, még ha esetleg szar is, hanem az emberi tényezők agyával, a tanárral és a diákkal.

  A folyók kitisztítását meg bármelyik kormánynak fel lehetne róni, mivel mindegyik ciklusban voltak ilyen jellegű katasztrófák, de a vekker se tett érte úgy a saját első ciklusában, mint az összes többi. Fölösleges a burkolt mocskolódás.

  A kiegészítés ahhoz a fecnihez meg jogos. Az országgyűlés ott vesztette el a komolyságát, amikor az uszító dumál békéről. Sültbolond mondanivaló nélkül. Duddits”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feleannyi autót helyeztek forgalmba idén, mint egy éve

Idén az első félévben 53,1 százalékkal csökkent a Magyarországon forgalomba helyezett… Tovább olvasom