Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

OGY: árvíz, belvíz, Szijjártó, Kósa

Az árvíz miatt kialakult rendkívüli helyzettel foglalkoztak a parlamenti frakciók képviselői napirend előtti felszólalásukban hétfőn a parlamentben. A kormány képviselője a Vásárhelyi-terv folytatását sürgette, a KDNP-s felszólaló hosszú távú vidékfejlesztési programokat szorgalmazott, az MSZP-s szónok pedig közölte, hogy szolidaritási akciót indítottak. A Jobbik szerint kiderült, hogy nem elegendő a honvédség létszáma, míg az LMP szónok a vízgazdálkodás áttekintését sürgette.
Simicskó: folytatni kell a Vásárhelyi tervet!
Az első Orbán-kormány idején indított Vásárhelyi-terv folytatását szorgalmazta az árvíz elleni védekezés kapcsán Simicskó István, a honvédelmi tárca államtitkára hétfőn a parlamentben. Simicskó István közlése szerint az új kormány a szükséges és lehetséges intézkedéseket azonnal meghozta, a védekezéssel összefüggő eddigi honvédségi költségek meghaladják a 103 millió forintot.
A kereszténydemokrata politikus azt mondta, elemi csapás okozta vészhelyzet alakult ki, jelenleg 12 megye 265 településén folynak védekezési munkálatok, a legsúlyosabb a helyzet Borsod megyében, ahol 51 településen 3.560 embernek kellett otthonát elhagynia.
Tájékoztatott arról is, hogy a honvédségi erők 4490 főt vontak be az árvízi védekezésbe, a munkálatokat 345 honvédségi technikai eszköz segíti; jelenleg 3088 kilométer hosszan van védelmi készültség a magyarországi folyókon, az eddigi honvédelmi költségek 103,2 millió forintra rúgnak.
Utalva Magyarország földrajzi elhelyezkedésre, kiemelte, a védekezéshez a jövőben a határokon átnyúló összefogásra van szükség, és folytatni kell a Vásárhelyi-tervet. A kormány mindent megtesz, hogy az árvíz sújtotta emberekről gondoskodjon - hangsúlyozta.

Fidesz: jó az együttműködés a védekezésben érintett szervek között
Becsó Zsolt kiemelte: a folyók áradása miatt több helyen kritikus helyzet alakult ki, a kormány és az érintett védelmi bizottság között megalapozott szakmai együttműködés volt jellemző. Személyes tapasztalata, hogy az érintett szervek között is jó volt az együttműködés.
A média a súlyának megfelelően kezeli a helyzetet - jegyezte meg, s hangsúlyozta: összefogással úrrá tudunk lenni a kialakult helyzeten.

MSZP: pénzügyi alapra van szükség az egyének és vállalkozások megsegítésére
Gúr Nándor olyan pénzügyi alapot szorgalmazott a kormány részéről, amely az egyes személyek és a vállalkozások talpra állását segítheti. Egy ilyen helyzetben át gondolni a jövő időszak teendőit, felmentést kell-e adni egyes közbeszerzési eljárásoknál.
Kitért arra, hogy az MSZP szolidaritási akciót indított, s több, mint egymillió forintot gyűjtöttek össze az árvízkárosultak javára.
Hozzátette: köszönet jár mindenkinek, akik sokat tettek.

KDNP: hosszú távú vidékfejlesztési programokra van szükség!
Nagy Andor szerint hosszú távú vidékfejlesztési programok elindítására van szükség.
A jövőben segítségnyújtást támogatandó KDNP frakció mindent megtesz az adományok áfájának eltörlése érdekében - jelezte.
A kereszténydemokrata politikus azt mondta, hogy az embereket és a kormányt egyaránt próbatétel állítja a kialakult helyzet. Felidézte, hogy az előző Orbán-kormány idején is több alkalommal meg kellett az árvízzel küzdeni.
Akkor sem hagyták, és most sem hagyják cserben azokat, akiket az ár- illetve belvíz sújt - szögezte le.

Jobbik: a civil társadalom összefogása miatt nem lettek nagyobbak a károk
Vona Gábor arról beszélt helyszíni személyes tapasztalataira hivatkozva, hogy ha a civil társadalom nem fogott volna össze, jóval nagyobbak lennének a károk.
Az állam csődöt mondott a katasztrófahelyzetben - mondta, hozzátéve: ez nem a most alakuló kormány felelőssége, de neki kell megtalálni a kiindulópontot. A fosztogatás mindennapos, a károk óriásiak, a fertőzés veszélye is fennáll - tette hozzá a Jobbik elnöke.
Kitért arra is, hogy a honvédség létszáma nem elegendő, a felszerelése nem megfelelő, a nemzetközi missziókban való részvétel szükségessége pedig megkérdőjelezhető.

LMP: alapvetően át kell gondolni a vízgazdálkodást
Jávor Benedek kiemelte: alapvetően át kell gondolni a vízgazdálkodási szemléletet, struktúrát. Nem elég a Vásárhelyi-terv megvalósítását felgyorsítani, a tartalmát is át kell gondolni, ahogy a tájhasználatot is - hangsúlyozta. Aktívan fel kell lépni az éghajlatváltozás ellen - mutatott rá. Reményének adott hangot, hogy a vízgazdálkodás területén változás történik majd.

LMP: felelőtlen kormányzati megnyilatkozások
Scheiring Gábor (LMP) arról beszélt, hogy felelőtlenül nyilatkozott gazdaságpolitikai kérdésekben a fideszes Kósa Lajos és a kormányfő szóvivője, Szijjártó Péter. Szerinte Varga Mihály nyilatkozata csak részben tudott tiszta vizet önteni a pohárba. Nem tudjuk, lesz-e és milyen mértékben adócsökkentés, a hiánycélt hogyan tervezik eközben tartani, s a hiánycsökkentés pontos helye sem megjelölt - sorolta kérdéseit. Jelentős adócsökkentésre, csak a nagy ellátórendszerek átalakításával lehet lehetőség, ők ezt nem tudják támogatni, s remélik a kormány sem ezt tervezi.
Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára válaszában arról beszélt, őket is meglepte, hogy nyolc év szocialista kormányzás után ekkora bizalomvesztés van a piacokon. Azon van a kormány, hogy megoldást találjon, s ennek része a bürokrácia jelentős csökkentése. A kormány akciótervében szerepel még az adók és adónemek csökkentése is. Úgy fogalmazott: ha jól tudja, tíznél több adónem csökkentésére kerülhet sor, de azt kérte, várja meg a keddi bejelentéseket.

Kósa: a baj okozója nem az, aki elmondja az igazságot
Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke szerint nem az a baj okozója, aki elmondja az igazságot, hanem az, aki előidézte. A Fidesz ügyvezető alelnöke hétfőn az Országgyűlésben reagált a szocialista Mesterházy Attila, a gazdaság állapotával kapcsolatos napirend előtti felszólalására. Mesterházy Attila napirend előtti felszólalásában arról beszélt, hogy az elmúlt napokban két katasztrófa sújtotta az országot: az egyik az árvíz, amely két hete tart, a másik pedig Kósa Lajos és Szijjártó Péter volt. Mind a kettő nagyon pusztító volt az ország szempontjából, a két fideszes politikus egy nap alatt tudott bizalomvesztést produkálni, s erre még senki nem volt kettőjükön kívül képes - fogalmazott.
Szerinte gazdasági válságot nem az előző kormány indította el, a mostanit azonban ők idézték elő a felelőtlen nyilatkozataikkal, megkárosítva több ezer magyar családot és vállalatot, és okoztak több milliárdos károkat.
Kósa Lajos úgy fogalmazott: "lehet, hogy ebben bekövetkeznek bakik, nem aratunk tetszést feltétlenül a szocialisták előtt", de egy biztos, a kormánypárt, a kormányfrakció mindent megtesz azért, hogy ezt a helyzetet orvosolja és a nemzetet a legjobb eszközökkel szolgálja ahhoz, hogy Magyarország visszanyerje azt a hitelességét, amelyet semmilyen politikusi nyilatkozat nem tud lerombolni.

Harrach Péter: mintha a bukott diák korrepetálni szeretne
A KDNP frakcióvezetője felszólalásában az elhangzottakra reagálva azt mondta, hogy az elmúlt évek után az illő magatartás a serény hallgatás lenne. Mintha a bukott diák korrepetálni szeretne - fogalmazott.
Hozzátette: az MSZP az elmúlt nyolc évben új politikai kultúrát telepített be, a nyolc év azonban elmúlt, hagyják abba – mondta, s kitért arra, hogy a szocialisták a hatalmat hazugsággal szerezték meg, a zsebüket közpénzből tömték tele.
Az elmúlt nyolc év nem csak egy Zuschlagot és Hagyót termelt ki. A Gyurcsány-korszak sokat ártott az országnak, ezt le kell zárni, s első lépésként elszámoltatásra van szükség, ezt várják a magyar emberek, és ez a mi felelősségünk.

Jobbik: elnagyolt volt a Fidesz-KDNP választási programja
Hegedűs Tamás (Jobbik) szerint a Fidesz-KDNP választási programja későn jött és elnagyolt volt. Hozzátette: a Fidesz-KDNP pártvezetői a közelmúltban is olyan nyilatkozatokat adtak, amik egymással is éles ellentétben álltak. Véleménye szerint a megszólalások alapján nehéz megmondani, hol a gazdaságpolitika irányításának központja.
Közölte: a Fidesz ügyvezető alelnöke, Kósa Lajos múlt héten egy konferencián olyan sötét képet festett az ország jövőjéről, hogy abba "beleremegtek" a piacok, és a forint árfolyama zuhanni kezdett. Az erre a nyilatkozatra reagáló miniszterelnöki szóvivő, Szijjártó Péter először "bagatellizálni" próbálta a megszólalás súlyát, majd rátett még egy lapáttal - tette hozzá.
A jobbikos képviselő szerint a sajtó és a szakmai közvélemény máris "temetni kezdte" a kormányzati gazdasági programot.
Hegedűs Tamás közölte: a magánnyugdíj pénztárak államosítása éppúgy a levegőben lóg, mint az áfa-módosítási ötlet. Hozzátette: az egységesen 16 százalékos általános forgalmi adó költségvetési kihatása kétséges, a gazdasági növekedést pedig nem serkentené.
Közölte azt is: a jelenlegi kormány felelősségéről beszélve "nem feledkezhetünk meg arról, hogy a probléma gyökerei az előző, szocialista-liberális kormányokhoz nyúlnak vissza".
Cséfalvay Zoltán államtitkár azt válaszolta: a kormány megfontolt és higgadt gazdaságpolitikai lépéssorozattal fog kedden előállni.

Fidesz: a Fidesz-KDNP kormány vállalja a felelősséget
Lázár János (Fidesz) arról beszélt, hogy Magyarországnak olyan kormánya van, amelyik a felelősséget vállalja.
Mivel a szocialista padsorokból állandó bekiabálások szakították meg a fideszes frakcióvezető felszólalását, Lázár János arra kérte az ellenzéki képviselőket, hogy kellő tisztelettel hallgassák végig a kormánypárti felszólalásokat, és ne viselkedjenek szélsőségesen.
Kiemelte, az emberek azért küldték a parlamentbe a fideszes és KDNP-s képviselőket, hogy tegyenek rendet, és tisztázzák azt, hogy mi történt az elmúlt nyolc évben. Minden Fideszre leadott szavazatban ott van, hogy az emberek várják az elszámoltatást - jelentette ki.
Lázár János szerint tisztázni kell, hogy mi történt 2006. október 23-án, és azt is, hogyan épülhetnek olyan autópályák, amelyek alól a víz kimossa a földet.

Alkotmányügyi bizottsági állásfoglalás
A napirendi felszólalások után ismertették az alkotmányügyi bizottság állásfoglalását, mely szerint az Országgyűlés bizottságai - kizáró jogszabályi rendelkezés hiányában - külön országgyűlési döntés nélkül is jogosultak vizsgálati tevékenységet folytatni. Ezért nincs akadálya annak, hogy az Országgyűlés állandó bizottsága létrehozzon vizsgálati feladatkörrel rendelkező albizottságot.

MSZP az árvíz elleni védekezésről
Káli Sándor (MSZP) az árvíz elleni védekezéssel kapcsolatban azt kérte, hogy a vis major keretekből történő kifizetéseket a kormány gyorsítsa fel. Egyúttal kérte a közbeszerzési eljárások felgyorsítását is, mert véleménye szerint bizonyos esetekben az ezek alóli mentességre van szükség.
Kontrát Károly belügyi államtitkár közölte, hogy a kormány kiemelt feladatának tekinti az árvíz elleni védekezést. Ennek érdekében a kormány megemelte 1,6 milliárd forintra a vis major alapot. Ígéretet tett arra, hogy felgyorsítják a kifizetéseket.
Kijelentette, hogy hosszabban elnyúló védekezésre lesz szükség, amelynek a feltételeit a kormány biztosítja.
Káli Sándor kérte, hogy a katasztrófa elleni védekezés irányítását a jövőben alakítsák át. A választ elfogadta.

Fidesz a honvédségről
Kocsis Máté (Fidesz) a honvédelmi miniszterhez fordult. Azt mondta, hogy az előző négyéves kormányzati ciklusban a honvédség egy személyi és anyagi tartalék nélküli, szerkezetében célszerűtlenül és ésszerűtlenül működő szervezetté vált.
Kijelentette, napjaikra kiderült, hogy a honvédség vagyonát elkótyavetyélték, a testületet morális válságba züllesztették.
Megkérdezte a honvédelmi államtitkárt, hogyan kívánja a korrupciógyanús ügyeket kivizsgálni és helyreállítani a honvédség morális tartását.
Simicskó István válaszában első és legfontosabb dolguknak nevezte az előző honvédelmi vezetés örökségének feltárását, illetve a honvédség attól való megszabadítását. Azt mondta, hogy a szocialista vezetés a sikerpropaganda ellenére a honvédség felélte tartalékait, személyi és anyagi értelemben egyaránt.
A képviselő a választ elfogadta.

Jobbik a földspekuláció ellen
Varga Géza (Jobbik) a vidékfejlesztési miniszterhez fordult amiatt, mert véleménye szerint kül- és belföldi befektetők spekulációs céllal vásárolnak termőföldet Magyarországon. Azt kérdezte, hogyan kívánja a kormány megakadályozni a földspekulációt.
Ángyán József kijelentette, hogy a kormány a természeti javak, így a termőföld feletti önrendelkezés megtartását a szuverenitás kulcselemének tartja.
Emlékeztetett arra, hogy a kormányprogram rögzíti, hogy a termőföld spekulatív eszközökkel való felvásárlása ellen minden alkotmányos és az európai normákkal összhangban lévő eszközt fel fognak használni.
A választ a képviselő nem fogadta el, a parlament viszont 262 igen, 43 nem szavazattal és egy tartózkodás mellett elfogadta.

KDNP a korrupció ellen
Básthy Tamás (KDNP) kijelentette, hogy a korrupció komoly rombolást okoz a honvédségen belül. Feltette a kérdést, milyen következményei lesznek ezeknek az ügyeknek és személyi következményei lesznek-e.
Simicskó István úgy fogalmazott, hogy osztozik a képviselő aggodalmaiban. Kiemelte, Hende Csaba miniszter hivatalba lépése után gyorsan meghozta a döntéseit, mert rendkívül fontos, hogy olyan vezetők kerüljenek a honvédség élére, akiknek a fejében rend van.
A képviselő a választ elfogadta.
A nyugdíjkorrekciós program folytatásáról érdeklődött Kiss Péter
Kiss Péter (MSZP) interpellációjában azt a kérdést intézte a nemzeti erőforrás miniszteréhez, hogy a jelenlegi kormánytöbbség folytatni kívánja-e a korábbi nyugdíjkorrekciós programot.
A szocialista politikus rámutatott: az MSZP az elmúlt években összesen mintegy 2,5 millió nyugdíjas számára tette lehetővé, hogy "egy picit kiszámíthatóbb, biztonságosabb körülmények között élhessen", míg a Fidesz eddigi vállalásai csak az inflációnak megfelelő nyugdíjemelésről szólnak.
Soltész Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkára válaszában kissé nevetségesnek és megkésettnek nevezte Kiss Péter interpellációját. A KDNP-s politikus egyebek mellett arra hivatkozott, hogy az előző kormány az idei évre tolta át a 2009-es nyugdíjkorrekciós törvény teljesítését, miközben minden rokkantnyugdíjastól évente 60 ezer forintot vettek el.
Kiss Péter nem fogadta el az államtitkár válaszát, az országgyűlési képviselők többsége ugyanakkor 223 igen, 53 nem szavazattal és 40 tartózkodással elfogadta.

Az Út a Munkához program folytatását kérte Gúr Nándor
A szocialista Gúr Nándor interpellációjában az Út a Munkához program folytatását kérte a nemzeti erőforrás minisztertől.
Az MSZP-s politikus szerint a leghátrányosabb helyzetű térségekben élő emberek tavaly átlagosan fél éves munkalehetőséghez juthattak a program segítségével. Gúr Nándor elengedhetetlennek nevezte annak folytatását.
Cséfalvay Zoltán nemzetgazdasági államtitkár válaszában úgy fogalmazott kérdéses, hogy célszerű-e folytatni a programot, mivel annak céljával ugyan egyet ért, de annak eszközeit rossznak tartja.
Az Út a munkához program a jelenlegi formájában "zsákutca", mivel csak a statisztikai adatokat javítja a tényleges foglalkoztatás helyett - fűzte hozzá.
Gúr Nándor nem fogadta el a választ, az Országgyűlés ellenben 221 igen, 43 nem szavazattal, 52 tartózkodás mellett igen.

Olvasóink írták

 • 10. adalfold 2010. június 08. 19:29
  „moderálva off”
 • 9. Reális 2010. június 08. 14:26
  „Szomorú volt látni a miskolci sportcsarnokban heverésző, látszólag életerős,egészséges roma férfiakat!Miközben magyarok,gárdisták,rendőrök,stb. vállvetve dolgoztak!”
 • 8. fióka 2010. június 08. 12:16
  „a media nagyobb hatalom mint az atombomba es sajnos nem jo kezekben”
 • 7. fióka 2010. június 08. 12:15
  „häläs köszönet a jobbik-nak es a gärdänak az ärvizben nyujtotta segitsegükert es teljes mertekben elitelendö a mediätol,hogy sehol egyetlen szot nem ejtenek roluk a magyar honvedseg csak jelenthetnek nekik mert fele anyi gärdista kidolgozta a szemüket,de sokkal többen voltak mint a honvedseg.”
 • 6. Primax 2010. június 07. 22:36
  „" Magyarország közelébe sem volt az államcsődnek, sőt igazából a költségvetés számai sem hibádztak, hitelességi hiányt viszont pillanatokon belül sikerült összekalapálnia a kormánynak - kommentálta a múlt hét végi eseményeket egy gazdasági szakértő az atv.hu-nak. Úgy becsüli, hogyha nem változik a helyzet, másfél hónap alatt 350 milliárdba kerülhet a kormány akciója." ( atv.hu -ma )
  Köszönjük, Emese.......”
 • 5. arrabonem 2010. június 07. 22:07
  „4. raffay2
  pedig ez fontos:
  1. - Ha nincsenek a gáton - hiteltelen az egész.
  2. - Ha vannak - az korrekt.
  3. - Ha vannak és ezt a média titkolja <moderálva>
  4. - Ha nincsenek és ezt a média titkolja - falazás.
  ezeken az "apróságokon" sok múlik.”
 • 4. raffy2 2010. június 07. 21:39
  „aki ma hallgatta Vona Gábort a parlamentben,az a szavaiból megérthette,hogy a gárdisták is a gátakon dolgoznak,csak ezt mindenki elhallgatja.Mindenki mindenkinek megköszöni a segítséget,de a Magyar Gárda nevét nem ejtik ki a szájukon.ezt a kisalföldbe is megírtam sms-ben,de valamiért ez az üzenetem nem jelent meg.(és még jónéhány sms-em.)”
 • 3. doremi01 2010. június 07. 18:29
  „Jaj Totyis. Mindjárt jön valaki és közli, hogy ők voltak az elsők akik a gáton dolgoztak. Senki más csak ők, ők, ők”
 • 2. Totyis 2010. június 07. 17:56
  „Tisztelt Jobbik! Hol van a Magyar Gárda? Most felvonulhatna a gátak mentén is!”
 • 1. TBK 2010. június 07. 17:13
  „Az lehet hogy a politikus szerint minden rendben a védekezésben, de itt másról írnak

  http://www.origo.hu/itthon/20100607-arviz-sajo-miskolc-szervezetlensegre-panaszkodnak-az-elcsigazott-rendorok.html”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Apad a Bódva Edelényben, árad a Duna Budapesten

Apad a Bódva a Borsod megyei Szendrőben és Edelényben is, közben Budapesten a Duna tetőzését várják; a fővárosban lakóövezetek nincsenek veszélyben. Tovább olvasom