Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 1°C Még több cikk.

OGY - Egy ellenzéki törvényjavaslatot sem fogadott el az új parlament

Egy ellenzéki törvényjavaslatot sem fogadott el a Fidesz-KDNP többségű új parlament az elmúlt két hónapban; csupán egy LMP-s indítványt vettek tárgysorozatba és mindössze 14, az ellenzék által jegyzett módosító indítvány fogadott be a kormányoldal.
Az új parlament május 14-i alakuló ülése óta - az országgyűlési statisztikák szerint - benyújtott száz törvényjavaslatból összesen 26-ot jegyez a három ellenzéki párt, ezek közül azonban egyet sem fogadott el a Fidesz-KDNP-többség. A Jobbik 12, az MSZP és az LMP 7-7 javaslattal kísérletezett, és csak egy LMP-s, a kampányfinanszírozásról szóló törvényjavaslat tárgysorozatba vételét támogatta a Ház.

Ez utóbbi is június 14-én történt, azóta az előterjesztés arra vár, hogy az illetékes bizottság megállapítsa általános vitára való alkalmasságát. Az LMP javaslatai között egyebek között szerepel olyan, amellyel megtiltaná egyes közjogi tisztségviselők újraválasztását, illetve hatályon kívül helyezné a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások megvalósításának gyorsításáról és egyszerűsítéséről szóló törvényt; szankcionálná, ha a politikai vezető hivatali ideje alatt elmulasztja a vagyonnyilatkozat-tételt; megtiltotta volna, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) vezetői aktív politikusok lehessenek.

Az MSZP benyújtotta azt a választójogi törvényjavaslatot, amely szerint a 199 fős parlament tagjait egyfordulós választáson választanák és 176 képviselő a területi (megyei és fővárosi) listákról, 23 pedig országos listáról, a töredékszavazatok alapján nyeri el a mandátumát. A szocialisták e mellett a - legnagyobb visszhangot kiváltó javaslatukként - előterjesztették ironikus hangvételű törvényjavaslatukat a "Nemzeti Együttműködés Rendszerét Megtestesítő Személy iránt érzett szeretet, hűség és hála kifejezéséről". Az MSZP-sek javasolták azt is, hogy ha valaki korábban már más közjogi tisztség betöltésének jogcímén jogosultságot szerzett a lakáshasználatra, és azzal élt is, a későbbiekben újra, lakáshasználatra irányuló kérelmet ne terjeszthessen elő.

A Jobbik többek között alkotmánymódosításban kezdeményezte a koronás címert is ábrázoló nemzeti zászló újbóli használatát; törvénymódosítást nyújtott be azért, hogy felében minimalizálja a pártállam vezetőinek nyugdíját.

Az Országgyűlés többsége csupán 14 ellenzéki módosító indítványt fogadott el, ebből 5-5-t az MSZP és a Jobbik, 4-et az LMP nyújtott be.

Elfogadta a parlament az MSZP és a Jobbik által is kezdeményezett, a bírósági végrehajtásról szóló törvényhez benyújtott javaslatokat, hogy a kilakoltatási moratórium jövő év március 31-e helyett április 15-ig hosszabbítsák meg. A közbiztonsági csomaghoz benyújtott, elfogadott szocialista javaslat azt indítványozta, hogy ha az eljárás alá vont személyt ugyanabban az eljárásban több, elzárással sújtható szabálysértés miatt vonják felelősségre, az elzárás leghosszabb tartama kilencven nap, fiatalkorúak esetében pedig negyvenöt nap legyen.

Több, a sporttal összefüggő módosító indítvány is támogatott a Ház, így a Jobbik javaslatára azt, hogy a látvány-csapatsport terminus bevezetése esetén a sporttámogatásnak szélesebb körűnek kell lennie annál, mint hogy csupán öt sportág támogatására legyen kiterjesztve.

Támogatta a Fidesz-KDNP azt az LMP-s javaslatot is, amely kimondta: a köztársasági elnököt akkor ne illessék meg a törvényben garantált juttatások, ha hivatali idejét nem töltötte ki.

Olvasóink írták

 • 9. elihu 2010. augusztus 02. 12:44
  „Nem az a durva, hogy az ellenzék labdába sem rúg, hanem, hogy a fityesz azt hangoztatja, hogy készek bármikor a párbeszédre és az együttműködésre, mert nemzeti együttműködés van.”
 • 8. tosa2 2010. augusztus 02. 07:25
  „Nem is értem, hogy 2/3- os többségnél, minek kell szavazni a parlamentnek ? A végeredmény ugyis
  borítékolt !”
 • 7. embertelen 2010. augusztus 01. 23:27
  „GYMS-nek! Gyenge, népbutító fidesz stílus, az elmúlt 2 hónap történéseinek megvédésénél a korábbi 8 évre hivatkozni. Nem lehet példának felhozni az elmúlt 8 évet, mert a nép azért szavazott most a fideszre, hogy ne úgy legyen, mint az előző 8 évben volt. Egyébként ha nem vetted volna észre, ez az írás nem egy cikk, hanem tényeken alapuló MTI hírközlés. Jó lenne olvasás elött levenni a narancsszínű szemüveget.”
 • 6. spot 2010. augusztus 01. 18:53
  „2
  Így működik együtt magyar a magyarral.
  Gyerünk szavazni, és a haza fényre derül:))))))”
 • 5. adalfold 2010. augusztus 01. 16:54
  „TESSÉK NYOMORÉK, SZELLEMILEG LEÉPÜLT FIDESZNYIKOK!

  ÍME, ERRŐL BESZÉLTÜNK.
  SEMMI SZAKMAISÁG,
  SEMMI ORSZÁG VAGY NEMZETCENTRIKUSSSÁG.
  NULLA NÉPI KONZULTÁCIÓ.

  CSAK A HATALOM, A DIKTATÚRA, VIKTÁTOR EGYÉNI ÁLMAI.

  LESTEK MAJD HA ŐSZTŐL MINDEN VÁROSBAN FIDESZKÉTHARMAD LESZ MÁR 40%-OS FIDESZGYŐZELEMTŐL IS!!
  BUTA EZ A NÉP, KOMMUNIZMUS, NATO, EU. VAKOK. SEMMITTEVŐK, MÁNIÁKUS FIDESZNYIKOK.”
 • 4. GYMS 2010. augusztus 01. 00:03
  „A manipulatív címadás újabb gyöngyszeme...
  Istenem, istenem! 2 hónap alatt egyetlen ellenzéki törvényjavaslatot sem fogadott el a parlamenti többség! Ez már itt a vég!
  Az elmúlt 8 év alatt hány törvényjavaslatot fogadott el a parlamenti többség? Annyit elárulok, hogy az eredmény egyszámjegyű...
  Népbutító Népszava-stílus egy "pártatlan" napilaptól... Broáááf!”
 • 3. janika 2010. július 31. 18:06
  „Szerintem teljesen mindegy, hogy kik vannak hatalmon! Ami jó lenne a köznépnek, a választóknak az le van szavazva!Ezek sem a nép képviselői az biztos!”
 • 2. Deir_Yassin 2010. július 31. 17:30
  „Én meg azt nem értem, hogy mitől "Nemzeti Együttműködés Rendszere" a neve ennek a kabarénak?”
 • 1. Csetneky 2010. július 31. 12:21
  „Nem egészen értem a dolgot. Korábban, amikor 8 éven keresztül az éppen aktuális rablóbanda szipolyozta az országot, az okos Mszp-s agitátorok állandóan azt írogatták, hogy minden rosszért a parlamaneti kisebbségben lévő ellenzék a felelős. Hát akkor most alkalmazzák a saját maguk által feltalált módszert, és szavazzák le a parlamaneti többséget. Gyerünt elvtársak, húzzatok bele!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ifjúsági olimpia - Fogadalomtétel

Az első ifjúsági olimpiára utazó 51 fiatal magyar sportoló tett fogadalmat pénteken. Tovább olvasom