Kisalföld logö

2018. 07. 17. kedd - Endre, Elek 18°C | 28°C Még több cikk.

OEP: 83 milliárdot kell megspórolni

Szeptember végéig kell elkészülnie a részletes intézkedési tervnek, ami alapján jövőre 83 milliárd forintot takarít meg az Országos Egészségbiztosítási Pénztár.

Szeptember végéig kell elkészülnie a részletes intézkedési tervnek, ami alapján jövőre 83 milliárd forintot takarít meg az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) - nyilatkozta a Népszabadság szombati számában Sélleiné Márki Mária, az OEP főigazgatója. A főigazgató asszony - megjegyezve, hogy az OEP végrehajtója és nem formálója az egészségpolitikának - azt mondta: "most az egészségbiztosítási rendszer kiadásainak felét az állam finanszírozza, és tartozik azzal a polgárainak, hogy takarékosan bánik a pénzükkel ...".

Az OEP az idén mintegy 30 milliárd forinttal kevesebbet költhet gyógyszer-ártámogatásra és táppénzre, mint tavaly. Az első fél évben a gyógyszerkasszában időarányosan 18 milliárd forinttal több lett a támogatási kiadás, mint lehetne. A várható változtatásokról Sélleiné Márki Mária a Népszabadságban többek között az eredményalapú támogatási rendszer bevezetéséről beszélt.

A nagyon drága és ritka betegségek esetében az első néhány kezelést a gyártó finanszírozná, és azt a biztosító csak akkor folytatná, ha gyógyul a beteg. Ezen az elven alapul az is, hogy a meglévő, hosszan tartó betegségek terápiáját időszakonként felülvizsgálnák azért, hogy megismerjék annak eredményét.

Ezért a tervek szerint a kórházak nem csak arról adnak majd tájékoztatást az egészségbiztosítónak, hogy hány milyen ellátást végeztek el, hanem arról is, hogy pontosan milyen készítményeket kapott a beteg és hogyan változtak laboreredményei vagy egyéb paraméterei. Mindezt úgy kell megoldani - mondta a Népszabadságnak az OEP főigazgatója -, hogy az orvosok adminisztrációja ne növekedjen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A T. Ház első féléve: Schiffer beszélt a legtöbbet

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője beszélt a legtöbbet, mintegy kilenc órát a parlamentben… Tovább olvasom