Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

OEP-főigazgató: javítani kell az összképet

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgatója szerint javítani kell a szervezetről kialakult összképet, a hatékonyabb működés érdekében további belső szervezeti átalakításokra van szükség, és felül kell vizsgálni a gyógyszerek és a gyógyászati segédeszközök támogatási rendszerét.

Sélleiné Márki Mária az MTI-nek adott interjújában elmondta: a negatív összkép kialakulásának egyik legfőbb oka az, hogy az emberek nem tudják, mi az OEP feladata és hogy a jogszabályok meghatározzák mozgásterét. Összegzése szerint "az OEP egy biztosítási jogviszonyhoz kapcsolódó finanszírozási tevékenységet végez, amelyhez egy nagyon szűk mozgástér társul".

Kiemelte, hogy az előző kormány idején, az elmúlt három évben folyamatosan szűkítették az OEP mozgásterét. Az egészségbiztosítási pénztár jelenleg a rá vonatkozó ügyekben is csak javaslatot tehet a jogszabály-előkészítőknek. A jelenlegi egészségpolitikában viszont már napirenden van a kérdés, hogy az átalakulás előtt álló struktúrában hol lesz az OEP helye, hogyan működik majd a jövőben - tette hozzá a főigazgató. Jelenlegi helyzetüket szemléltetve a közelmúltból példaként felhozta azt az esetet, amikor a patikákban elfogyott az influenza elleni támogatott oltóanyag.

Leszögezte: az OEP-nek is az a célja, hogy legyen támogatott oltóanyag, ám a jelenlegi szabályozás szerint csak az adott gyógyszergyártó kezdeményezheti, hogy egy bizonyos szer támogatott legyen, az OEP nem. A mindenkori oltóanyagot tendereztetés során választja ki az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) és a szaktárca. Az OEP főigazgatója szerint ezért a tenderkiírásban kellene feltételül szabni, hogy csak támogatott szer indulhasson és így a gyártók is érdekeltek lennének abban, hogy kérvényezzék a támogatást. Sélleiné Márki Mária arról is beszélt, hogy a lakosság részéről sok panaszos levelet kapnak. Hangsúlyozta, hogy főigazgatóként minden panaszt maximálisan kivizsgáltat, a legtöbb esetben viszont nem tudnak mit tenni, mert nincs mozgásterük, kötik őket a jogszabályok. Ilyenkor a legtöbb, amit tenni tudnak, hogy a panaszost egy másik szervhez irányítják, amely remélhetőleg tud neki segíteni. Az OEP belső szervezeti struktúrája is átalakításra szorul, hogy hatékonyabban működjön a szervezet - mondta a főigazgató. Ennek kapcsán folyamatosan egyeztetnek az államtitkársággal, az előjelek alapján pedig talán már márciusban látni lehet, hogy a szervezeti rend hogyan módosul majd. Ha a kormányzati döntés alapján egyértelművé válik a szervezet jövőképe, akkor fel lehet építeni egy új OEP-et - tette hozzá.

Sélleiné Márki Mária elismerte, hogy korábban benne is egy rossz kép élt az OEP-ről, és szerinte ugyanez a helyzet az ellátórendszer szereplőinél, akik ezt azzal indokolják, "az OEP nem fogadta be, nem támogatja". A főigazgató közölte: feladatai ellátásakor most nagyrészt arra fókuszál, hogy "a bűnbakként megjelenő" OEP negatív imázsát megváltoztassa az emberekben. Követendő példának tartja a jelenlegi egészségpolitika által alkalmazott gyakorlatot, melyben nagy hangsúlyt fektetnek a kommunikációra. Az OEP főigazgatója is szeretne kialakítani rövid időn belül egy menetrendet a kommunikáció fejlesztésére, az imázsépítésre. "Nagyon fontos, hogy elérjük a szereplőket, legyenek találkozási pontok" - fogalmazott Sélleiné. Problémaként kiemelte, hogy jelenleg az egészségügyi szolgáltatók el vannak szakadva az OEP-től, nincs igazi kapcsolat. Ezért a területi hivataloknak most az a feladatuk, hogy megkezdjék a kommunikációt az egészségügyi ellátórendszer résztvevőivel, a kórházakkal, a háziorvosokkal, a megyei gyógyszertárakkal.

Véleménye szerint bizonyos időközönként - mondjuk negyedévente - szükség van arra, hogy találkozzanak és megvitassák az aktuális helyzetet. A legérzékenyebb pontok kapcsán pedig országos egyeztetésekre is készül az OEP főigazgatója, mint ahogy ezt Szócska Miklós, egészségügyért felelős államtitkár is teszi országjáró körútján. Sélleiné Márki Mária elmondta továbbá, hogy mindenképpen felül kell vizsgálni a gyógyszerek és a gyógyászati segédeszközök támogatási rendszerét. Számtalan rendezetlen és szabályozatlan kérdés van, amelyek kapcsán az OEP szerint mindenképpen változtatásra van szükség. Az MTI a gyógyszerár-támogatás Orbán Viktor miniszterelnök által említett módosításáról is kérdezte az OEP főigazgatóját. Ezekről viszont az OEP vezetője csak annyit mondott, hogy folyamatosan egyeztettek, jelenleg a döntéselőkészítés szakaszában tart a kormány, arról várhatóan a jövő héten kapnak tájékoztatást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

ÚSZT: 200 milliárd gazdaságfejlesztési forrásra lehet pályázni

Májusban várhatóan további 60 milliárd forint keretet hirdetnek meg kutatás-fejlesztésre. Tovább olvasom