Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Nyugdíjreform: 150 ezren rosszul jártak

Nagyjából 150 ezer ember járhatott rosszul azzal, hogy 1998-ban magán-nyugdíjpénztári tag lett – írja a Népszabadság. A szaktárca nem döntött a kárpótlásukról - közölte pénteken a Pénzügyminisztérium.

A több-biztosítós modellváltásról szóló viták közepette akár figyelmeztető jel is lehet: a Pénzügyminisztérium (PM) számításai szerint nagyjából 150 ezren vannak, akik lényegesen alacsonyabb nyugdíjjal kénytelenek számolni azért, mert megalakulásukkor a magánnyugdíjpénztárakat választották, s nem maradtak a tisztán állami rendszerben.

A PM a lap szerint szeretné kárpótolni azokat, akik veszítenek a magánpénztári tagsággal, a minisztérium viszont a FigyelőNettel közölte: ilyen döntésük nincs.

A hatályos jogszabály szerint azok, akik a nyugdíjjogosultság megszerzésekor még nem töltöttek el tíz évet pénztári tagként, és 2012. december 31. előtt mennek nyugdíjba - illetve a várható pénztári járadékuk nem érné el az állami nyugdíj 25 százalékát -, eddig is visszaléphettek az állam által finanszírozott rendszerbe.

Különösen sokan jártak rosszul a váltással a rendvédelmi szervek, illetve a honvédség dolgozói között a, akik a szolgálati idő alapján viszonylag fiatalon mehetnek nyugdíjba. Közülük sok, rövidesen nyugdíjba vonuló tíz éve, a pénztárak indulásakor még abba a harmincas korosztályba tartozott, amelynek ajánlották az átlépést a magánpénztári rendszerbe - ők így most 10-15 százalékkal kisebb nyugdíjra lesznek jogosultak.

Az érintettek számáról van persze vita szakmai körökben. Gál Róbert Iván szociológus, a Tárki kutatója szerint a PM által becsült 150 ezer érintettből sokan csak most tűnnek vesztesnek, mire azonban nyugdíjba vonulnak, az állami nyugdíjakat is korrigálni fogják, hisz a jelenlegi szisztéma fenntartására hosszú távon nincs fedezet.

1997-ben a Horn-kormány törvényt alkotott a nyugdíjrendszer reformjáról, és a felosztó-kiróvó állami nyugdíjat többpilléressé tették. A koncepció lényege az volt, hogy a járulékok negyedét ne az állami nyugdíjkasszába, hanem a tőkefedezeti alapon működő magánpénztárakba fizessék be a foglalkoztatottak. (A második pillér a pályakezdők számára kötelező, a 37 év alattiaknak ajánlott volt, a 47 évesnél idősebbeknek pedig nem tanácsolták, hogy átlépjenek a vegyes rendszerbe.) Az indulás pillanatában 49 magánnyugdíjpénztár kapott alapítási engedélyt, és 1999 végére az átlépők száma megközelítette a kétmilliót. 
  
Forrás: Figyelőnet

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szülők tartozása miatt raboltak el egy 11 éves gyermeket

Emberrablással gyanúsít a rendőrség több személyt is, akik egy 11 éves gyermeket tartottak fogva -… Tovább olvasom