Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Nyugdíjaskorú háziorvosok

Régió - Öregedőben az orvostársadalom, nem vonzó a háziorvoslás. A tárca szakorvosokat hívna az üres körzetekbe, a körorvosok szerint ez aláássa a szakma presztízsét. Munkájuk ugyanis széles körű és nem csak a gyógyításról szól.
Hazánkban több mint száz helyen nem folyik rendelés, mert nem találnak orvost az adott településre. A praktizáló doktorok fele nyugdíjaskorú, a háziorvosok többsége 50 éven felüli. Félő, hogy egyre több praxis marad üresen, mert a frissdiplomásoknak a háziorvoslás nem rejt szakmai kihívást, karrierlehetőséget és biztos megélhetést.

– Tavaly október 30-án járt le a háziorvosunk szerződése, aki már jó ideje nyugdíjasként praktizált. A pályáztatás mindeddig sikertelen maradt – mondta el a Kisalföldnek a minisztérium statisztikájában ellátatlan körzetként megjelölt Rábakecöl jegyzője, dr. Gál László.

– Kicsi a körzet, optimális esetben is csak nyolcszáz körüli kártyát tud összegyűjteni a doktor, így nem vonzó a településünk. Volt egy jelentkező, de időközben ő Sopronból jobb ajánlatot kapott, érthető a döntése. Az OEP kártyaszám után finanszíroz ugyanis, így a nagyobb települések ez esetben is vonzóbbak. De a mi betegeink sem ellátatlanok, hiszen a szomszédos falvak doktornője helyettesítőként nálunk is folytat rendelést.

Szabó István, Rábatamási polgármestere elmondta, náluk ugyan papíron betöltetlen a praxis, de a szomszédos körzetben rendelő orvos tartós helyettesítést vállalt a településen és hetente háromszor Rábatamásiban rendel. A betegek tehát nem maradnak ellátatlanul és mindenki elfogadta ezt a helyzetet.

A bajt csak tetézi a doktorok elvándorlása. Éger István, az orvosi kamara elnöke szerint hiába hallani elbocsátásokat mindenfelől, a jól képzett magyar orvosokat most is hívják és várják a határainkon túli egészségügyi intézményekbe.

– Évek óta százas nagyságrendű a betöltetlen praxisok száma, most 102 helyen nincs orvos az országban. Győr-Moson-Sopron megyében Rábakecölön egy felnőttpraxis, Rábatamásiban egy vegyes praxis betöltetlen – tudta meg a Kisalföld az Egészségügyi Minisztérium sajtóirodáján. A szaktárca módosítja a háziorvosi tevékenységről alkotott miniszteri rendeletet, hogy javítsanak a kedvezőtlen helyzeten. Praxisprogramot hirdettek, ami lehetővé teszi, hogy háziorvostani szakképesítéssel nem rendelkező orvosok dolgozzanak a körzetekben, ami mellett elvégzik a klinikai gyakorlataikat.

Éger István szerint a praxisprogram veszélyezteti az ellátás minőségét. A körorvosoknak ugyanis tevékenységükhöz tisztában kell lenniük a gyógyszer- és gyógyászatisegédeszköz-felírási szabályokkal, a beutalási renddel vagy az alapvető társadalombiztosítási ismeretekkel is. – Hatalmas problémát jelent az elöregedés is, komoly ellátási zavarhoz vezethet a létszámhiány, elértéktelenedett és alulfinanszírozott az alapellátás. A háziorvoslás szép és vonzó életpálya lehetne, de nem nyújt anyagi biztonságot. Ezért nehezen mennek a praxiscserék, vannak, akik képtelenek nyugdíjba vonulni, mert nem tudják eladni körzetüket és nem akarják ellátatlanul hagyni betegeiket – tette hozzá.

Olvasóink írták

 • 1. Goldmund 2009. március 30. 19:15
  „"A háziorvoslás szép és vonzó életpálya lehetne." Na persze!

  Egy háziorvos munkájának egyre nagyobb részét papírok töltögetése teszi ki. Bejön a beteg, influenzás, meg kell írni a táppénzes papírt, fölírni az obligát antibiotikumot és elmondani a betegnek, hogy feküdjön ágyba, igyon sok teát és szedjen lázcsillapítót. Amit a beteg pontosan ugyanígy tenne magától is, csak valakinek igazolnia kell, hogy nem lóg a munkahelyről/iskolából.
  Egy falusi háziorvos gyakorlatilag az év minden napján éjjel-nappal ügyel: hiába van, hogy az ügyeletes orvos a másik faluban, vagy a közeli városban van, bármikor bezörgetnek hozzá. Sok esetben indokolatlanul és még fenyegetőznek is (különösen részegek, cigányok stb.).

  "A jól képzett magyar orvosokat most is hívják és várják a határainkon túli egészségügyi intézményekbe."

  És hogy célba is érjen a hívás, a Magyar Orvosi Kamara saját fejléces papírján küldözgeti nyugati és amerikai intézmények ajánlatait az orvosoknak. Nem annak, aki jelentkezik, hogy ilyet szeretne kapni, hanem mindenkinek (minden prakitzáló orvos kamarai tag, címét tehát ismerik).
  Ez talán az Éger István-féle "minél rosszabb, annál jobb" elv miatt történik.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soha nem látott pesszimizmus

Sem az üzleti szféra, sem a lakosság nem volt olyan pesszimista, mint idén márciusban. Tovább olvasom