Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 7°C Még több cikk.

Nyugdíj előtti teendők

Ha januártól szeretnék elmenni nyugdíjba, akkor mi a teendőm, például a vállalattal szemben, ahol dolgozom: gondolok a felmondásra, a szabadságra és a juttatásokra – kérdezte olvasónk. Utánajártunk.

 

– A nyugdíjba vonulás szándékát célszerű jelezni a munkaadónak, mert ilyen esetekben általában előzékenyen, méltányosan járnak el a cégek a tapasztalatok alapján. Így gyakran előfordul, hogy a munkáltató mond fel rendes felmondással dolgozójának vagy közös megegyezéssel szüntetik meg a felek a munkaviszonyt és ebbe az írásos egyezségbe belefoglalhatnak olyan juttatásokat, amikről megegyeztek – mondta el Molnár Ákos, a Vasas Szakszervezeti Szövetség regionális ügyvivője. Az is előfordulhat, hogy a dolgozónak kell felmondania rendes felmondással.

Ilyenkor az adott évre időarányosan járó szabadságát ki kell adni és az adott munkahelyen eltöltött idő függvényében felmondási idő illeti meg, minimum 15, maximum 90 nap. A felmondási idő alatt főnöke felmentheti a munkavégzés alól, ezért szokták ezt az időszakot nyugdíj előtti sétálóidőnek nevezni. Ha a nyugdíjba készülő munkahelyén az üzemi szakszervezet kollektív szerződést kötött a cégvezetéssel, akkor érdemes megnézni, hogy az ilyen esetekre rendelkezik-e pluszjuttatásokról, engedményekről.

Horváth Imréné, a Nyugat-dunántúli Regionális Nyugdíj-biztosítási Igazgatóság igazgatóhelyettese felhívta arra a figyelmet, hogy a nyugdíj megállapításának egyik feltétele, hogy a kérelmező a nyugdíj megállapításának időpontjában biztosítással járó jogviszonyban (például munkaviszonyban) nem állhat sem Magyarországon, sem külföldön. Tehát csak a munkaviszony megszűnését követő naptól lehet a nyugellátást megállapítani. A nyugdíjat írásban kell kérelmezni az erre a célra rendszeresített formanyomtatványon, ami a nyugdíj-biztosítási igazgatóságok ügyfélszolgálatain átvehető vagy a www.onyf.hu honlapról letölthető. A kérelmet a lakóhely szerint illetékes nyugdíj-biztosítási igazgatósághoz kell elküldeni postai úton vagy személyesen bevinni, illetve elektronikus úton az ügyfélkapun keresztül lehet eljuttatni.

Olvasóink írták

  • 1. janika 2010. augusztus 13. 12:28
    „Valóban utána jártak? No és nem szégyellették leírni, közzé tenni, amikor tudják, hogy ez nem is így működik!
    Persze ezért nincs is nevesítve e cikk szerzője, nehogy szégyenkezni-e kellene amikor rákérdeznek az érintettek?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkarmolta a jegyellenőrt fiatal nő

Megkarmolta a jegyellenőrt egy mezőnagymihályi nő Miskolcon, miután megpróbálták ellenőrizni a… Tovább olvasom