Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Nyugdíj-ügyben azonnali egyeztetést követel a VDSZ

A vegyipari szakszervezet (VDSZ) azonnali egyeztetést követel nyugdíj-ügyben, mert véleményük szerint a felkészületlen, tájékozatlan döntéshozók százezrek életét kockáztatják zavaros nyugdíjtisztogatási elméletükkel - közölte az érdekképviselet szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint a "szakértői" döntés-előkészítését minősíti, hogy még a kormánytagok is keverik a korkedvezményes és a korengedményes nyugdíjrendszer fogalmát, ezért nem tudni melyiket akarják eltörölni. Az érdekvédők elképzelni sem tudják, milyen "új életpályamodellt" javasolhatnak a döntéshozók azoknak az embereknek, akik évtizedek alatt belefáradnak, kis híján belerokkannak a veszélyes, egészségre ártalmas munkába, ahonnan a korkedvezményes nyugdíj az egyetlen kivezető út - áll a közleményben.

Székely Tamás, a VDSZ elnöke úgy véli, szakmailag értékelhetetlen, sőt veszélyes a konkrétumok nélküli ötletelés, amely 3,8 millió munkavállaló bőrére megy. A kormány új gazdasági tervének nyugdíjakkal kapcsolatos kitétele szembe megy minden józan elképzeléssel, s ezért az elnök szerint aggasztó, hogy miközben a magánnyugdíjpénztárak megtakarításait kell felélni, az emberek nyugdíjba vetett hite is semmibe vész a kormány zavaros nyugdíjreform elképzelési miatt.

Ráadásul, az átgondolatlan kijelentések tovább növelhetik a "fekete megtakarításokat", a nyugdíjasokat pedig a létminimum alá taszítják - véli az elnök, aki szerint a korkedvezmény megszüntetése olyan veszélyes és egészségre ártalmas munkaköröket érint, amelyekben dolgozók százezreinek a védelme megköveteli az idő előtti nyugdíjazást.
A VDSZ közölte, csaknem 20 éve küzd egy olyan modern szabályozásért, amellyel megnyugtatóan lehet gondoskodni a veszélyes és egészségkárosító munkakörökben dolgozókról.

A vegyipari szakszervezet felháborítónak tartja, hogy a döntéshozók tíz hónapja egyetlen kérdésben sem tekintették partnernek a szakszervezeteket, holott az érdekvédők egyes kérdésekben szakmailag jóval felkészültebbek, mint az "ötletelő döntéselőkészítők". Az elnök szerint beláthatatlan következményekkel jár, ha a társadalmi párbeszéd kizárásával döntenek milliók sorsáról.

Olvasóink írták

  • 2. janika 2011. március 03. 10:23
    „Jé van, ahol van szakszervezet ez ügyben ?”
  • 1. miracle 2011. március 02. 11:02
    „Tetszettek volna másra szavazni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem meggyőző a csomag, maradt a leminősítés veszélye

Egy londoni elemező szerint a költségvetési terv nem hárította el az ország szuverén adósbesorolása rontásának kockázatát. Tovább olvasom