Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Nyomoznak az Il Ferro-szerződések miatt

A Budapesti Rendőr-főkapitányság tegnap elrendelte a nyomozást az autóreklámokkal foglalkozó Il Ferro Kft. ügyében csalás megalapozott gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen. Rábaközi ügyfelük is vár a pénzére.
Az Il Ferro Kft. autónk motorháztetejére és ajtajára reklámmatricát helyez el, nekünk nincs más dolgunk, mint minden munkanapon 40 kilométert megtenni a felmatricázott járművel. Havonta egyszer meg kell jelennünk egy szemlén, majd számolják is a kezünkbe a pénzt, havi ötvenezer forintot.

A cég országosan nyolcezer, s megyénkből is számos ügyfele közül egy rábaközi fiatalember nagyobbik fiát naponta egy másik településre hordja óvodába. A távolság nagyjából 20 kilométer, ezt naponta négyszer teszik meg. A neve elhallgatását kérő férfi januárban a cég szombathelyi irodáját kereste fel, befizette a regisztrációs díjat, aláírta a szerződést, majd elhelyezték az autóján az Il Ferrót reklámozó matricákat.

– Azt gondoltam, kétéves szerződést kötök, befizetek száznyolcvanezer forintot, ha négy hónapig fizetnek, pénzemnél vagyok. Amit azután kapok, az már ajándék – mondja. – Sajnos, nem lett négy hónap sem, ahogy elmaradt az ajándék is. Azt gondolom, hogy már ettől a cégtől pénzt nem látok, akármit is ígérnek, nem hiszek nekik – teszi hozzá.
– A szerződés szerint új autót vásárolhatunk a cég segítségével az általa meghatározott márkákból választva. A márkakereskedőnél alkudni nem lehet, listaáron vesszük a járgányt. Majd az Il Ferro Kft. szerződik velünk
autóreklámozásra. Havi negyvenezer forintot kapunk, aminek fejében a cég az ajtókra és a motorháztetőre reklámmatricát helyez el.

Szerződésünk azonban határozatlan időre szól, azaz bármikor felbonthatják. Használt autónkon szintén reklámmatrica elhelyezésre biztosítunk felületet, de a lehetőségért regisztrációs díjat kell fizetnünk a cégnek. A díj 2 vagy 5 évre kötött határozott idejű szerződés esetében 180, illetve 333 ezer forint. A szerződést 30 napos felmondási idővel bármelyik fél megszüntetheti.

Jogi szakértők szerint e szerződés egyoldalú. Például az autónak fokozott tisztasági feltételeknek kell megfelelnie. Ennek hiányában a szerződést rendkívüli felmondással megszünteti az Il Ferro és a regisztrációs díj sem jár vissza. Visszaélésre adhat alapot az is, hogy le kell mondanunk az autónkról készített fényképek, videók valóságtartalmának vitatására vonatkozó jogunkról. A cég a jogilag megfoghatatlan kritériumok – fokozott tisztaság, matricák sérülése – miatt rendkívüli felmondással megszüntetheti a szerződést, és nem kell visszafizetnie a regisztrációs díjat. Ugyanakkor reklámszakemberek szerint sem áll meg a lábán a nagy üzlet.

Az Il Ferro februárban még fizetett az autósok- nak. Ám a március elején esedékes díjakat először március végére, majd áprilisra csúsztatták. Jelenleg már 8000 szerződésük van. Mint ismeretes, április 20-án sajtótájékoztatójukon Budapesten Körmendi Ákos ügyvezető-tulajdonos bejelentette: ügyfeleiket június elejére szemlére hívják és ígérete szerint nyolc napon belül utalják a májusra járó pénzüket.

Az elmaradt három hónapra az autósok nem kapnak pénzt, de ezen időtartammal meghosszabbítják a szerződésüket, melyre az ügyfelekkel kötött megállapodások szerint lehetőségük van. Megerősítette, hogy június elején mintegy 300 millió forintot kell kifizetniük, és reményét fejezte ki, hogy a meglévő és új reklámozó cégek befizetéseiből ezt teljesíteni tudják. Körmendi Ákos a felvetésekre visszautasította azokat a vádakat, hogy a cég tevékenysége piramisjáték lenne.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság az Il Ferro Kft. ügyében tegnap csalás megalapozott gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen rendelt el nyomozást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cáfolják az iraki al-Kaida-vezér halálát

Egy iszlamista szervezet kedden cáfolta azt a bagdadi bejelentést, miszerint megölték az al-Kaida… Tovább olvasom