Kisalföld logö

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 25°C Még több cikk.

Nyolcmilliárd forint közoktatásra

Elkészült a Sopron–Fertőd kistérség közoktatási fejlesztési terve, amely 2012-ig határozza meg a teendőket. A javasolt mikrotérségekben több mint 8 milliárd forintot fordítanak a különböző feladatok megvalósítására.
Iskolák felújítása, bővítése, iskolabuszok vásárlása, tanuszodák, tornatermek építése, akadálymentesítés, szakszolgálatok kialakítása és persze az intézményhálózat átszervezése szerepel a közelmúltban elkészült és holnap megtárgyalásra kerülő közoktatási fejlesztési tervben.

Csökken a tanulók száma

A kistérség területén működő intézmények fenntartóinak a közoktatásban való együttműködését nehezíti a korábbi körzetesítés számos negatív tapasztalata. A közeljövőben ennek ellenére lépni kell, mert összességében a tanulók létszámában további csökkenés várható. Ez tovább rontja majd a gazdaságossági mutatókat, annál is inkább, mert több intézményben az átlaglétszámok messze alatta maradnak a közoktatási törvényben előírtaknak. A 39 településből tizennégynek már nincs iskolája, önkormányzataik társulás keretében gondoskodnak a tanulók ellátásáról. Hat településen csak alsó tagozat működik. A felső tagozatot is működtető intézményekben sok helyen jelentős gondot okoz a szakos ellátottság biztosítása. Kilenc település alsó tagozatán osztatlan osztályokban tanítanak, de Újkér és Egyházasfalu felső tagozatán is osztatlan osztályba járnak a diákok. A fentiek indokolják – többek között – az intézményi struktúra felülvizsgálatát, az alábbi szempontok figyelembevételével. Fontos a szolgáltatást igénybe vevők (diákok, szülők) elégedettsége, biztosított legyen az oktató-nevelő munka személyi és tárgyi feltételrendszere, az állami hozzájárulások maximális lehívásának lehetősége, a pályázati feltételeknek való megfelelés, valamint a versenyképesség megteremtése.

Önkéntes együttműködés

A kistérség tanácsa már néhány alapelvet korábban kidolgozott. Ilyen például, hogy az óvodai és az alsó tagozatos ellátást lehetőség szerint helyben kell megoldani. A pedagógiai szakszolgáltatásokat – logopédia, korai fejlesztés és gondozás – területi központok kialakításával kell megszervezni. A lehetséges együttműködések az önkéntességen alapulnak.

Négy mikrokörzet

A koncepció négy mikrokörzet kialakítását javasolja a kistérségben. Nevezetesen: Sopron és környéke, Fertőd és környéke, Lövő és környéke, Iván és környéke. A célok megvalósítása érdekében elengedhetetlen, hogy körzetenként – a terv pontosan rögzíti, hogy hol és mit – eltérő mértékű fejlesztéseket valósítsanak meg. Ennek összege hat év alatt több mint 8 milliárd forint.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismeretlen holttest egy miskolci vízaknában

Ismeretlen 18 - 25 év közötti férfi holttestet találtak még tavaly októberben Miskolc-Alsóháborban… Tovább olvasom