Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

Nyolcezren kaptak a krízisalapból

Eddig nyolcezer családnak ítéltek meg támogatást a krízisalapból, átlagosan 37 ezer forintot – mondta Neupor Zsolt, az MSZP győri elnöke, önkormányzati képviselő csütörtökön sajtótájékoztatón.

A politikus ismertetése szerint a Nyugat-Dunántúlról 350 igénylés futott be.

A kormányrendelet értelmében ilyen támogatás augusztus 1-jétől november 30-ig kérhető a települési jegyzőknél. A döntést a nyugdíjbiztosítási igazgatóság hozzá meg.

Azok jogosultak a 20 és 50 ezer – kivételes esetekben 100 ezer – forint közötti segítségre, akik 2008. szeptember 30. után vesztették el állásukat, vagy azóta 20 százalékkal csökkent a bérük, vagy 20 százalékkal emelkedett lakáshitelük törlesztőrészlete. Nyugdíjasoknak nem jár ilyen támogatás, de mint Neupor Zsolt hangoztatta, számukra a méltányossági nyugdíjemelés lehet a megoldás. Ilyet az első félévben 2300-an kaptak a régióban.

Karcagi-Mészáros Zsolt szocialista önkormányzati képviselő arról tájékoztatott, hogy Győrben mintegy százan kértek pénzt a krízisalapból. Az MSZP hétfőn és szerdán délelőttönként Győrben, a Herman O. u. 22. szám alatt tanácsadást tart az érdeklődőknek erről a támogatási formáról, és segít az igénylés elkészítésében.

Neupor Zsolt bejelentette: közgyűlési frakciójuk tíz tagja befizeti szeptemberi tiszteletdíja 10 százalékát a krízisalapba. Ez fejenként 6-10 ezer forint közötti összeget jelent. Az alap javára bármely magánszemély vagy gazdálkodó szervezet közvetlenül utalhat át pénzt. A számla száma 10032000-00285575-50000067.

A befizetés közérdekű kötelezettségvállalásnak (ebből eredően adózási szempontból közcélú adománynak) minősül, így utóbb a társasági adó, vagy a személyi jövedelemadó bevallásakor kedvezményre jogosít.

Olvasóink írták

 • 10. tricse 2009. szeptember 14. 09:45
  „A Magyar Nemzet úgy tudja, Szalainé Szilágyi Eleonóra, a BKV volt humánpolitikai igazgatója térítésmentesen megkapta a szolgálati autóját és elengedték a cégnél meglévő lakáshitelét.

  no comment”
 • 9. zotya975 2009. szeptember 12. 18:36
  „A kormány egymilliárd forintos induló összeggel krízisalapot hoz létre a leginkább hátrányos helyzetű családok megsegítésére, amiről a kabinet már meg is hozta a szükséges határozatot, a miniszterek pedig felajánlották egyhavi fizetésüket. Az egyszeri segély minimum 20 ezer, maximum 50 ezer forint, kivételes esetekben 100 ezer forint lehet, és azok a családok kaphatják meg a vissza nem térítendő támogatást, ahol az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a nettó minimálbért ( 57 817 forint). A családok augusztus 1-jétől fordulhatnak a helyi jegyzőhöz, aki a kérelmet a Nyugdíjfolyósító Igazgatósághoz továbbítja. Kedvező elbírálás esetén a kiutalásról 30 napon belül intézkednek.

  A krízisalap bevételeit többek között a banki bírságokból származó bevételek és az állami vállalatvezetők kétmillió forintos fizetése feletti összegek képezik, továbbá a Magyar Energia Hivatal döntése értelmében az áramszolgáltatók - extraprofitjuk terhére - mintegy 2-2,5 milliárd forinttal fejezik ki szolidaritásukat a szegényekkel. Létezik olyan elképzelés is, hogy a bankok, pénzintézetek és takarékszövetkezetek az állampolgárok bankkártyás tranzakciói után egy-egy forintot minden hónapban fizessenek be a krízisalapba.

  Felcsuti Péter, a Magyar Bankszövetség elnöke populistának bélyegezte az elképzelést. A Baptista Szeretetszolgálat, a Katolikus Karitász, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a Magyar Vöröskereszt közös állásfoglalása érthetetlennek tartja a kormány kezdeményezését, hiszen mint mondják, a kormány nem karitatív szervezet, erre ott vannak ők. Kérdéses persze, hogy tiltakozásuk mögött mennyiben játszanak szerepet az elvi fenntartások, és milyen mértékben az anyagiak.
  Sehol senki nem írta, hogy a szogáltatók túlszámlázásából kapnak a rászorulók. Amit én pluszban befizetek az én pénzem, senkinek nincs joga abból akár rászorulónak, akár bárki másnak egy petákot sem adnia.”
 • 8. kolombela 2009. szeptember 11. 15:11
  „5. Tapmancs 2009.09.11. 07:13
  Ez így igaz! Csak annyival egészíteném ki, hogy a cigány önkormányzattól kell igazolást hozni, olyan nyilatkozattal, hogy cigány származásunak vallod magad és máris kinyílnak előtted az állam pénzcsapjai, minden támogatást megkapsz.”
 • 7. Agent 2009. szeptember 11. 14:19
  „6. ez régebbi cikk, azóta a dolog lefutott, igen, ezt a többletbefizetést mindenki elbukta.”
 • 6. zotya975 2009. szeptember 11. 07:43
  „Hát erre kiváncsi leszek. Azért érdekes lesz, ha a többletbefizetést az ember elbukja. Én nem így értelmeztem a dolgot, de majd kiderül.”
 • 5. Tapmancs 2009. szeptember 11. 07:13
  „4. coolzsu

  Mondd azt hogy cigány vagy, egyből kapni fogsz. Ráadásul még "védett fogyasztó" is leszel, így akkor sincs gond ha nem fizeted a villanyszámlát, mert a többi adófizető ezt jó szívvel megteszi helyetted.”
 • 4. coolzsu 2009. szeptember 10. 20:59
  „Három gyereket nevelek egyedül, minimálbérből. Kértem támogatást a krízisalapból, mert a devizás lakáshitelem havi törlesztése már több mint 60%-al nőtt egy év alatt. Papíron igazolva. De nem kaptam egy vasat sem, csak az elutasító határozatot, mert az idén már kértem és kaptam segélyt. Fűtési támogatást, év elején, 20 e ft-ot. És ez kizáró ok. De nem tudtam kifizetni a távhő számlát januárban. Igy már nem is vagyok rászoruló????.. Röhejes. Ha éhesek a gyerekek, és segélyt kérek, akkor kzárom magam a támogatási lehetőségekből. De ha nem kérek, akkor nem tudom a rezsit fizetni. Avagy a kígyó a saját farkába harap.... Aki eddig nem szorult segélyre, az most se kérjen, mert nincs szüksége rá... Akinek meg szüksége lenne rá, az magasról le van... ugyebár...”
 • 3. Agent 2009. szeptember 10. 20:44
  „2, ebben tévedsz:

  "A jelenlegi rendelkezések értelmében a négy érintett szolgáltatónak július 31-ig kell a "kríziskasszába" befizetnie a túlszámlázásból származó bevétel 60 százalékát, a 40 százalékot pedig alapítványoknak és kiemelten közhasznú társadalmi szervezeteknek.

  A FEOSZ álláspontja szerint az áramszolgáltatóknak a fogyasztók részére kell a túlszámlázásból eredő teljes összeget visszafizetniük - írta az MTI."

  http://www.168ora.hu/itthon/hogy-es-honnan-kerult-penz-a-krizisalapba-40472.html

  Tehát magasabb számlát kaptál, befizetted, az így befolyt pénzt, ami gyakorlatilag a tiéd, hoszen a szolgáltató ellenszolgáltatás nyújtása nélkül szedte be - szétosztják a rászorulók között - ezzel speciel nem is lenne bajom, legyen, viszont - mint mindig - ezt az alapot is biztosan szépen csapolja pár politikus, illetve az alap kezeléséhez létrehozott bizottságba is be lehet tolni jópár haveri segget, na ez a bajom.”
 • 2. zotya975 2009. szeptember 10. 20:20
  „Hát szerintem senki nem fogja azért nem visszakapni a plussz befizetést, mert másnak adták a pénzét. Ilyet senki nem mondott. Amúgy nem kell meglepődni a vilanyszámlán januárban, le kell olvasni minden hónapban az órát, és máris tudja az ember, hogy annyit használ-e amennyit fizet. És még mielőtt bárki leszólná azokat, akik a krízisalapból kapnak, ismeritek a mondást, egyszer fent, egyszer lent.”
 • 1. tettes 2009. szeptember 10. 20:01
  „Nem értek egyet ezzel,ugyanis én nem azért fizetem a villanyszámlámat ráhagyással,hogy másnak jó legyen,hanem azért,hogy január havában ne kelljen meglepődnöm.Én nem szeretném felajánlani a plusszban befizetett pénzemet.Bocs,de ilyen vagyok...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Morvai Krisztina és Brüsszel - online interjú

Morvai Krisztina Brüsszelből válaszolt a kisalfold.hu olvasóink kérdéseire. Szó volt gazdaságról és… Tovább olvasom