Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Nyolc nőből egy mellrákos

Minden magyar család szűkebb vagy tágabb rokonságában pusztít a rák. A daganatok miatti halál második leggyakoribb oka – a tüdőrák után – az emlőben burjánzó rosszindulatú sejtcsomó. A pusztító kór megjelenése anyagi és lelki válságot okozhat egy családban, de szűrőprogramokkal, életmódváltással működésbe hozható a „ráktérítő".
A betegségről, a kezelésről mindenkit egyéni igényei szerint tájékoztatnak. Fotó: Frank Yvette
– Méhrákban halt meg az anyai nagyanyám. Azóta édesanyám és mi, a lányai is rettegünk a daganattól – magyarázza szomszédjának a középkorú nő, miért kért beutalót, s nem várta, hogy beidézzék a mammográfiai vizsgálatra.

Nyolc nőből egynek mellrákja lesz élete so rán – ez a leggyakoribb rosszindulatú daganatos elváltozás a gyengébbik nem testében. E szempontból a második helyezett a méhnyakrák: Magyarországon évente 500-550 asszony hal meg, pedig egészségneveléssel, szűrővizsgálatokkal e szám minimálisra csökkenhetne.

– A kiszűrt esetek száma nőtt – ad magyarázatot a daganatos betegségek burjánzására dr. Pál Attila, a szegedi egyetem szülészeti és nőgyó-
gyászati klinikáját vezető egyetemi tanár. – A tünet- és panaszmentes daganatos betegek megtalálása a szűrőprogram fő előnye. Márpedig harmincéves praxisom tapasztalata alapján mondhatom: a korai stádiumban fölismert rosszindulatú daganat gyógyítható.

A professzor által sokszor ismételt recept egyszerű: a mell önvizsgálatát a nők havonta egyszer, a ciklus azonos időszakában végezzék el, illetve évente egy alkalommal vegyenek részt nőgyógyászati szűrővizsgálaton!
– Még a korai diagnózisnál is fontosabb lenne a megelőzés – véli dr. Kahán Zsuzsanna, a szegedi egyetem onkoterápiás klinikájának docense.
A túlzott kalóriabevitel és csökkent kalórialeadás rossz egyenlegével, a szenvedélyek és az élvezeti szerek habzsolásával jellemzi a civilizációs betegségeket, melyek 90 százalékban felelősek azért, hogy immáron magyar népbetegség a test különböző pontjain felbukkanó rákos daganat.
Hormonális okok elsősorban a mellben, a prosztatában és a méhben okoznak rosszindulatú daganatot. Ezek lassan növekednek, legnagyobb részük csak 50 éves kor után válik észlelhető méretűvé.

– Visszahívtak! – suttogja rémülten a fiatalasszony, aki azt is elmeséli: tusolás közben vette észre a mellében növekedő csomót, és – bár nem tartozik az ötvenévesek rizikócsoportjába – néhány nap múlva már a mammográf előtt állt félmeztelenül. Az okos gép és a szövettan pedig azt mutatta, testéből azonnal el kell távolítani azt a halálos sejtburjánzást.
Miért pont én?! – ez a leggyakoribb reakció, amit az onkológus segítségére szoruló beteg mond. Vagy azért, mert eddig nem volt semmiféle panasza, vagy azért, mert amúgy is sok a baja.
– A betegségéről, annak kimeneteléről, a kezelésről, a terápia megtervezéséről mindenkit egyéni igényei szerint tájékoztatunk – mondja az onkoterápiás klinika docense, ahol évente 250 új emlőrákos beteg gyógyulásáért küzdenek.

A kezelőben egy kényelmes vizsgálószéken ül a jól öltözött asszony, mellette könyv, mintha csak ebédidőben sziesztázna. A kezéből az infúzióig kígyózó csövek sejtetik, hogy épp kemoterápiás kezelést kap. Az arca nyugodt, hisz nem érez közvetlen fájdalmat, tudja, hogy a daganatot sejtmérgek bejuttatásával bombázzák, s ezek következtében kialakul a rossz közérzet, amely aztán a gyógyszer kiürülésével elmúlik. Ezért képes munka mellett, szinte titokban járni a kezelésre.

– A pozitív gondolkodás vezethet a gyógyuláshoz, vagyis az, hogy a beteg betegségében fölismerje a „Változtasd meg az életed!" katarzisát – összegzi tapasztalatait a szegedi Támasz Egyesület elnöke, Kakujáné Söszler Gertúd szociális munkás. – Segítünk a daganatos betegtársaknak például a Simonton-tréninggel, vagy a kéthetente szerdánként tartott, pszichológus vezette foglalkozásokkal. Az életminőséget javítja gyógyászati boltunk, ahol parókákat, emlőprotéziseket árulunk, beszerzési áron. Mert – bár a gyógyszer ingyenes – sokba kerül ám a daganat legyőzése: egy emlőprotézis közel háromezer, egy ahhoz szükséges melltartó több mint kétezer forint, a táplálékkiegészítőkre havi tízezer forintot kell költeni. Az újrakezdésben jelent támaszt a számítógépes tanfolyamunk, vagy az „Újra dolgozom!" programunk, mert szociális krízisbe sodorhat egy ilyen betegség egy egész családot.

Ugyanakkor látni kell: nem mindenki akar meggyógyulni. Például azért, mert nem lát kiutat gondjai közül, nem érzi, hogy feladata van e világon. Vagy azért, mert helyzeti előnynek érzi a betegséget, mellyel kivívhatja és fenntarthatja maga számára a figyelmet. A rákot a szeretethiány betegségének tartom, mint ahogy gyógyító erőnek a szeretetenergiát.


Közelről nem olyan félelmetes

Talán a ki nem mondott félelmek miatt is kerüljük a csomókat keresgélő önvizsgálatot, és távol tartjuk magunkat a szűrővizsgálatoktól. Pedig régi tapasztalat: amitől félünk, azt nem kerülni kell, hanem közel kell mennünk hozzá, hogy minél jobban megismerjük, mert a dolgok közelről nem olyan félelmetesek.
A szegedi onkoterápiás klinika nemcsak a betegek reménysége, hanem az IBIS-2 prevenciós program révén azon nők számára is nyitott, akik egészségesnek érzik magukat, de a fokozottan veszélyeztetettek csoportjába tartoznak. Ha például családjukban halmozottan előfordult daganatos megbetegedés, illetve ha nem vagy későn szültek, továbbá ha a mellükből már eltávolítottak jóindulatú csomót, akkor az a megelőzés szükségességére, vészhelyzetre utal. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Klonkai László: A padlóról is fel kell állni

Klonkai László statisztikus, a KSH nyugalmazott Csongrád megyei igazgatója Lee Iacocca Egy menedzser… Tovább olvasom