Kisalföld logö

2018. 07. 19. csütörtök - Emília 18°C | 27°C Még több cikk.

Nyolc éves elévülési időt javasol a pénzügyi tárca

A pénzügyi tárca javaslata szerint a jövőben az adóügyek elévülési ideje egységesen 8 évre nő, a tervezett törvénymódosítás két évet biztosít az új elévülési idő alkalmazására való felkészülésre.
A Pénzügyminisztérium közleményében emlékeztet arra: a jelenleg hatályos jogszabályok szerint az adómegállapításhoz és az adóvégrehajtáshoz való jog külön-külön – esetenként több éves időbeli eltéréssel évül el. Ez nemcsak bonyolulttá teszi a jogalkalmazást, de el is tér a hazai jogban, például a közigazgatási vagy a polgári jogban megszokottaktól.

Az adózás rendjéről szóló törvény jelenleg hatályos 95. paragrafusa külön szabályozza az adó megállapításához és a megállapított adó végrehajtásához való jog elévülését. Az elévülési idő mindkét esetben öt év, amely a bevallás, illetve az esedékesség évének az utolsó napján kezdődik.

Az elévülési idő így külön-külön mindig hosszabb, mint öt év. Szélsőséges esetben ezek az idők összeadódnak, és így a bevallani, megfizetni elmulasztott adót tíz évet meghaladóan is lehet érvényesíteni. Ezzel szemben a tervezett módosítás összesen 8 évet javasol.

A PM közleménye szerint az is tény, hogy az adóalany által meg nem fizetett adót az állam más adózókkal fizetteti meg, ezért a kötelezettségteljesítés elmulasztása után öt évvel mentesülni a számonkérés lehetőségétől az adóterheket viselő adózókkal szemben méltánytalan.

Ezzel párhuzamosan a tervezett módosítás értelmében a költségvetési támogatáshoz, adóvisszatérítéshez (például a fogyasztói árkiegészítés) való jog érvényesítésére az adózónak a jelenlegi öt évvel szemben 8 év áll majd a rendelkezésére.

A 8 év elévülési idő megegyezik az adócsalás büntethetőségének elévülési idejével, és a számviteli törvény is 8 évben határozza meg az iratmegőrzési határidőt.

Ugyanakkor az illetékek sajátosságaira tekintettel megmaradnak az illeték megállapításához való jog általánostól eltérő elévülési szabályai. E szerint bármikor keletkezett a kötelezettség, illetve ezzel kapcsolatban bármikor történt a mulasztás, az elévülési idő csak akkor kezdődik, ha erről az illetékhivatal tudomást szerez vagy a vagyonszerzést illetékkiszabásra bejelentették – áll a PM közleményében.

Az elévülési idő megszakadására, nyugvására, illetőleg meghosszabbodására vonatkozó szabályok sem változnak.

A javaslat szerint az új elévülési szabály 2005. január 1-jétől lépne hatályba. Ennek következtében a 2004. december 31-éig elévült adómegállapítási jog, illetőleg végrehajtási jog tekintetében az új szabályt nem kell alkalmazni, az elévülés bekövetkezik.

A 2005. január 1-jén fennálló megállapítási, illetőleg végrehajtási jog elévülési ideje meghosszabbodik, de csak annyival, amennyi a 8 éves elévülésig még hátra van.

A módosítás az adózó számára megfelelő felkészülési időt biztosít, hogy a hosszabb elévülési idő hatálya alá kerülő adókötelezettségeit szükség esetén önellenőrizhesse, így a ne érje joghátrány nem éri.

(MTI)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balogh kontra Mécs

A Balogh László vezette, a miniszterelnök szigorúan titkos tiszti tevékenységét vizsgáló parlamenti… Tovább olvasom