Kisalföld logö

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 23°C Még több cikk.

Nyolc év alatt hétszer eltiltották, mégis vezetett

Győr-Moson-Sopron - A húsvétkor tartott ötnapos ellenőrzés-sorozaton 2300 járművezetőnél végzett ittasság-ellenőrzést a rendőrség, 17-nél színeződött el a szonda. Öten vezettek engedély nélkül, egyiküket 2001 óta hétszer tiltották el a vezetéstől ittasság miatt. Igaz, húsvéthétfőn nem ivott, viszont még nem vezethetett volna.
Az országos rendőri vezetés ötnapos fokozott ellenőrzési szolgálatot rendelt el a húsvéti ünnepek előtt egy nappal. Az akcióban nagy hangsúlyt fektettek az ittas vezetők kiszűrésére. Nyolc esetben olyan értéket mutatott a szonda, hogy büntetőfeljelentés lett az ellenőrzés vége.

A közúti közlekedés szabályainak betartását is ellenőrizték az öt napban, 315 helyszíni bírságot szabtak ki, összesen 2,8 millió forint értékben. Ennek egyharmadát a biztonsági öv, gyermekülés és a bukósisak használatának elmulasztása miatt, egyharmadát kisebb mértékű sebességtúllépésért. Az alezredes elmondta, hogy jelentős számban voltak olyanok, akik kézben tartott mobiltelefonnal telefonáltak vezetés közben, de sokan nem tartották be az elsőbbségi szabályokat sem.

Büntetőfeljelentés 321 született, ebből 229 jelentős mértékű gyorshajtás miatt. Öten vezettek engedély nélkül, tették ezt annak ellenére, hogy tudott volt, a rendőrség fokozott ellenőrzést tart. A megyei közlekedésrendészeti osztály autópálya-alosztályának vezetője, Perjámosy István alezredes hangsúlyozta, sokan nem tartották be az előzésre vonatkozó szabályokat. Az akcióban 7 vezetői engedélyt vettek el a járőrök.

Az alosztályvezető összehasonlítva a tavaly húsvétkor és az idén történt baleseteket, elmondta: 2008-ban egy halálos, egy súlyos és öt könnyű sérüléssel járó baleset volt, most nem volt haláleset, egy súlyos és négy könnyű sérüléssel járó baleset történt.

– Az objektív felelősség elvének bevezetése óta hónapról hónapra szabálykövetőbbek a járművezetők, tartva a szankcióktól. Ennek jótékony hatása látszik a balesetek számának csökkenésében. A megelőzési célzatú ellenőrzések hatására egyre többen használják a biztonsági rendszereket, aminek köszönhetően a balesetben bekövetkezett sérülések is enyhébbek – hangsúlyozta Perjámosy István.

Most nem ivott

Az engedély nélkül közlekedők között már sokadszor akadt fenn az ellenőrzésen az a férfi, akit 2001 óta hétszer tiltottak el a vezetéstől ittasság miatt. Legutóbb április elején buktatta le a szonda, akkor még tartott előző eltiltása. Húsvéthétfőn sem vezethetett volna, de mit sem törődött ezzel. Győrben az Árpád úton meszelték le a járőrök, akik meglepődtek rajta, hogy a vezető nem volt ittas. Eljárást mégis indítottak ellene, hiszen el van tiltva a vezetéstől.

Olvasóink írták

  • 1. MTT 2009. április 17. 08:39
    „azt szokják mondani, - nem a jogsitól megy az autó, hanem a benzintől, meg a sofőrtől...
    Fenti úriember is így gondolta”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

ÚMVP: egészséges környezet – megbízható élelmiszerek

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) megvalósítása során elsődleges szempont a vidék… Tovább olvasom