Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Nyitva áll Montenegró előtt az uniós csatlakozás lehetősége

Montenegró előtt nyitva áll annak a lehetősége, hogy idővel csatlakozzon az Európai Unióhoz - közölte kedden Brüsszelben Olli Rehn, a szervezet bővítési biztosa, miután Podgoricában megerősítették, hogy a függetlenségpártiak győztek a hétvégi népszavazáson.
Az Európai Bizottság először tett erre utaló kijelentést azóta, hogy a vasárnapi montenegrói referendumon a szavazók 55,5 százaléka a függetlenségre voksolt. Közleményében Rehn hangsúlyozta: nemcsak Montenegrónak, hanem Szerbiának is esélye van az EU-csatlakozásra, amennyiben Belgrád teljesíti az EU által szabott különböző feltételeket.

Az EU tavaly októberben kezdett megbeszéléseket az akkor még Szerbia és Montenegró alkotta államszövetséggel egy stabilizációs és társulási szerződés megkötésének a lehetőségéről, ami az EU-tagság felé vezető úton az első lépés lenne. A tárgyalások azonban májusban megszakadtak, miután Belgrád ígéretei ellenére nem volt képes letartóztatni és kiadni az NT-nek Ratko Mladicsot, a boszniai szerb hadsereg háborús bűnökkel vádolt egykori főparancsnokát.

Az unió bővítési biztosa keddi közleményében kijelentette: a Bizottság a 25 tagállamtól felhatalmazást kér arra, hogy külön kezdeményezzen tárgyalást az immár független Montenegróval, és külön egy módosított másikat arra, hogy folytassa a megbeszéléseket Szerbiával Montenegró nélkül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fél külföldön turistaként?

Tovább olvasom