Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Nyirő József-megemlékezés: főhajtás az író emléke előtt

Méltóságteljesen emlékeztek Székelyudvarhelyen Nyirő József íróra, akinek a hamvait a kialakult jogi helyzet miatt végül nem temették el a rendezvény végén.
17:00 - Főhajtás az író emléke előtt

Méltóságteljesen emlékeztek Székelyudvarhelyen Nyirő József íróra, akinek a hamvait a kialakult jogi helyzet miatt végül nem temették el a rendezvény végén. Kövér László, az Országgyűlés elnöke a megemlékezésen elmondta, győzelemre rendelt az a nép, amelynek olyan fia van, akinek a hamvaitól is félnek.

Az Országgyűlés elnöke elmondta, sokan szeretik Székelyföldet, kevesen tudtak annyi lelki erőt adni a székelységnek, amennyit Nyirő József adott és ad. Kövér László megemlítette, halálra ítélteknek is kijár, hogy teljesítik az utolsó kívánságukat. Nyírő József végakaratában csupán annyit kért, hogy hamvait a szülőföldjén temessék el, ám az akarata teljesülésére még várni kell.

Kövér László megemlítette, Nyirő életművében mindig szét tudta választani az irodalmat és a politikát. Úgy vélte, ha neki sikerült, az utókor is megtehetné ezt. Mircea Eliade, Emil Cioran és Lucian Blaga román írók neveit említette, akik életművében úgyszintén fontos szétválasztani az írói és a politikai vonatkozásokat.

Az Országgyűlés elnöke arra biztatta a jelenlévőket, adjanak gyerekeik kezébe Nyirő-könyveket. "Nyirő József hazatért, velünk van, mert szívünkbe zártuk, és anyaföldje is magához fogja ölelni" - jelentette ki Kövér László.

A megemlékezők sorában Szőcs Géza, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális államtitkára feltette a kérdést: ki fél a halottaktól, ki reszket a halott író hamvaitól? Elmondta, a karhatalom azért fél, "mert a hamvakat nehéz gumibotozni, vagy népbíróság elé állítani". Hozzátette azonban, hogy egy kicsit a közösség is fél, hiszen vannak olyanok soraiban, akik azt gondolják, hogy Nyirő József hamvait nem kellene az író végakarata szerint helyezni örök nyugalomra.

Szőcs Géza megállapította, az újratemetés ellenzői akaratlanul is fontos szívességet tettek: reklámozták Nyirő József műveit. Az államtitkár "ezerszer jobbnak" tartotta, ha egy halott a sírjában fekszik. "Itt maradtunk a meg sem ásott sír előtt, és nem félünk. (...) A szívünkben eltemettük Nyirőt, és reméljük, lesz még olyan konstelláció, mely lehetővé teszi, hogy Nyirő József hamvai megpihenjenek a szülőföld sokáig hiányolt mélyében" - fejezte be megemlékezését Szőcs Géza.
Szász Jenő, a szervező Székelyudvarhelyért Alapítvány és a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke Nyirő Józsefnek az egységről szóló írására építette beszédét. Köszönetet mondott azért, hogy a történelmi magyar egyházak székelyudvarhelyi képviselői együtt emlékeztek az íróra. "Köszönöm, hogy Nyirő József követőivé, a székely apostol követeivé lettek" - jelentette ki Szász Jenő.

A megemlékezésen áhítatot mondtak a magyar katolikus, református, evangélikus és unitárius egyház lelkészei, és az íróra emlékeztek élete fontos helyszíneinek szónokai, írásait színészek, és diákok elevenítették meg. A rendezvény kezdetén felolvasták a szervezők közleményét, amelyben tudatták, hogy a hamvak eltemetése elmarad. A mintegy kétezer fős hallgatóság a többször is eleredő esőben méltóságteljesen hallgatta a megemlékező beszédeket.

Noha Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke pénteki sajtótájékoztatóján a Nyirő-temetést Szász Jenő választási kampányrendezvényének tekintette, és elmondta, az RMDSZ nem vesz részt azon, a megemlékezők sorában jelen volt Borboly Csaba, Hargita megye önkormányzatának az RMDSZ színeiben megválasztott elnöke. Borboly az MTI-nek azt mondta: nem az RMDSZ az a magyar szervezet, amelyikben megparancsolják, hogy ki hova mehet.

Ami a temetést illeti, a szertartásra egy későbbi időpontban kerül sor - közölte Fráter Olivér, az újratemetésért felelős Országgyűlési Hivatal megbízottja vasárnap délelőtt az MTI-vel. Közleménye szerint 48 órával az újratemetés időpontja előtt a Hargita Megyei Prefektúra észlelte, hogy Bunta Levente székelyudvarhelyi polgármester egy hibás iktatószámú temetkezési igazolást írt alá és bocsátott ki a szervezők számára.

A törvényességet felügyelő Hargita Megyei Prefektúra megállapította, hogy az újratemetésnek egyébként jogi akadálya nincs, és kérte Bunta Levente polgármestert, hogy bocsásson ki egy formailag hibátlan igazolást annak érdekében, hogy az újratemetés szabályosan megtartható legyen. Bár a polgármester és pártja, az RMDSZ korábban ötnyelvű sajtóhirdetésben tájékoztatta a közvéleményt, hogy mindenben támogatják Nyirő József újratemetését, annak időpontjáig nem volt hajlandó egy hibátlan tartalmú új igazolást kiállítani. A fentiek miatt a Hargita Megyei Prefektúra közigazgatási bíróságon támadta meg a hibás tartalmú okiratot, melynek következtében az újratemetés vonatkozásában függő jogi helyzet alakult ki.

Mivel az újratemetés szervezői maradéktalanul eleget kívánnak tenni a hatályos romániai jogi szabályozásnak, az újratemetésre - a függő jogi helyzet megoldását követően - egy későbbi időpontban fog sor kerülni - ismerteti a közlemény.

Fráter Olivér közleményében hangsúlyozza, hogy Nyirő József író újratemetésének szervezője, az Országgyűlés Hivatala és társszervezője a Székelyudvarhelyért Alapítvány a hatályos romániai és magyarországi jogszabályok szerint minden törvényes feltételt teljesített az újratemetés zavartalan lebonyolítása érdekében.

A román hatóságok több ízben jelezték, hogy Nyirő 1940 és 1945 közötti politikai szerepvállalása miatt nem értenek egyet az író székelyudvarhelyi nyilvános újratemetésével

12:41 - Elkezdődött a ceremónia, csak a temetés marad el

A megemlékezők jelenlétében a székelyudvarhelyi papkertben elkezdődött vasárnap a Nyirő József-megemlékezés. Mint a szervezők közölték, a megemlékezést megtartják, csak a temetés marad el.

Mintegy kétezer megemlékező gyűlt össze a székelyudvarhelyi papkertbe, a Nyirő József újratemetésére meghirdetett rendezvényre. Többségük már értesült arról, hogy a szervezők csak ökumenikus áhitat keretében kívánnak emlékezni Nyírő Józsefre, a hamvak eltemetésére nem kerül sor. Szász Jenő, a szervező Székelyudvarhelyért Alapítvány elnöke az MTI-nek elmondta, a hamvakat ugyan nem temetik el, de a Nyirő Józsefre való megemlékezést megtartják.

Ennek részeként különböző magyar vidékek előadói búcsúznak az írótól, és beszédet mondanak a Nyirő József élete meghatározó helyszíneinek a szónokai is. A helyszínre érkezett Kövér László, az országgyűlés elnöke is.

A szervezők közleménye Bunta Levente székelyudvarhelyi polgármestert tette felelőssé amiatt, hogy az elhibázott iktatószámú temetkezési igazolás helyett nem bocsátott ki újabb, immár formailag hibátlan igazolást.

Vasárnap reggel a polgármester is közleményt bocsátott ki, amelyben tudatta, a hivatal által kibocsátott temetkezési okmány minden vonatkozásban megfelel minden követelménynek. "Az okmányt kibocsátó és aláíró Bunta Levente minden felelősséget vállal az igazolás törvényességéért" - áll a közleményben. Bunta sajnálatosnak tartotta, hogy a politika durván beleavatkozott Nyirő végakaratának a teljesítésébe.

11:10 - Nem tartják meg Nyirő József újratemetését vasárnap

Nem tartják meg Nyirő József író újratemetését vasárnap Székelyudvarhelyen, mivel a szervezők maradéktalanul eleget kívánnak tenni a hatályos romániai jogi szabályozásoknak.

A szertartásra egy későbbi időpontban kerül sor - közölte Fráter Olivér, az újratemetésért felelős Országgyűlési Hivatal megbízottja vasárnap délelőtt az MTI-vel.

A szervezők kérik Nyirő József tisztelőit, hogy jöjjenek el május 27-én, Pünkösd vasárnap 13 órára a székelyudvarhelyi papkertbe, és egy ökumenikus áhítat keretében imádkozzanak Nyirő Józsefért, és emlékezzenek rá egy szál virággal.

Közleménye szerint 48 órával az újratemetés időpontja előtt a Hargita Megyei Prefektúra észlelte, hogy Bunta Levente székelyudvarhelyi polgármester egy hibás iktatószámú temetkezési igazolást írt alá és bocsátott ki a szervezők számára. A törvényességet felügyelő Hargita Megyei Prefektúra megállapította, hogy az újratemetésnek egyébként jogi akadálya nincs, és kérte Bunta Levente polgármestert, hogy bocsásson ki egy formailag hibátlan igazolást annak érdekében, hogy az újratemetés szabályosan megtartható legyen.

Annak ellenére, hogy Bunta Levente polgármester és pártja, az RMDSZ korábban ötnyelvű sajtóhirdetésben tájékoztatta a közvéleményt, hogy mindenben támogatják Nyirő József újratemetését, annak időpontjáig Bunta Levente polgármester nem volt hajlandó egy hibátlan tartalmú új igazolást kiállítani. A fentiek miatt a Hargita Megyei Prefektúra közigazgatási bíróságon támadta meg a hibás tartalmú okiratot, melynek következtében az újratemetés vonatkozásában függő jogi helyzet alakult ki.

Mivel az újratemetés szervezői maradéktalanul eleget kívánnak tenni a hatályos romániai jogi szabályozásnak, ezért az újratemetésre - a függő jogi helyzet megoldását követően - egy későbbi időpontban fog sor kerülni - ismerteti a közlemény.

Fráter Olivér közleményében hangsúlyozza, hogy Nyirő József író újratemetésének szervezője, az Országgyűlés Hivatala és társszervezője a Székelyudvarhelyért Alapítvány a hatályos romániai és magyarországi jogszabályok szerint minden törvényes feltételt teljesített az újratemetés zavartalan lebonyolítása érdekében.

A külföldi emigrációban elhunyt Nyirő József erdélyi író újratemetési szertartására a tervek szerint vasárnap került volna sor a székelyudvarhelyi papkertben. A szervezők nyilatkozataik alapján szombaton este még az újratemetés vasárnapi megtartására készültek.

A román hatóságok több ízben jelezték, hogy Nyirő 1940 és 1945 közötti politikai szerepvállalása miatt nem értenek egyet az író székelyudvarhelyi nyilvános újratemetésével.

Az Agerpres hírügynökség jelentése szerint Mircea Dusa, a román kormány parlamenti kapcsolatokért felelős minisztere péntek este újságíróknak elmondta: személyesen járt Székelyudvarhelyen, hogy áttanulmányozza azokat a dokumentumokat, amelyek alapján a polgármesteri hivatal kibocsátotta a temetkezési engedélyt Nyirő József nevére.

"Megállapítottam, hogy léteznek olyan elemek, amelyek azt bizonyítják, hogy a temetkezési engedély semmisnek minősül, és még ma (pénteken) este Hargita megye prefektusi hivatala kérni fogja a temetkezési engedély semmisségének megállapítását" - jelentette ki Mircea Dusa, aki korábban Hargita megye prefektusi tisztségét töltötte be.

Augusta Cristina Urzica, Hargita megye prefektusa szombaton közölte, hogy a prefektúra megtámadta a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal által pénteken kiállított temetkezési engedélyt a közigazgatási bíróságon. A prefektus kijelentette, hogy az általa vezetett hivatal felfüggesztettnek tekinti az engedélyt, amíg a bíróság nem dönt a dokumentum törvényességéről. A Mediafax hírügynökség értesülései szerint a Hargita megyei törvényszék június 20-ra tűzte ki az első tárgyalást.

Lukács Csaba, az újratemetés kommunikációs vezetője szombaton este közölte, hogy információi szerint egy szám szerepel rosszul a dokumentumban. A szervezők helyesen és a megfelelő adatokkal nyújtották be a kérelmet - szögezte le. A vonatkozó jogi rendelkezés szerint ha a kérelem beadója helyesen tölti ki a dokumentumokat, de a hivatal hibázik, az nem halasztó hatályú - tette hozzá.

Szász Jenő, a Székelyudvarhelyért Alapítvány és a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke az MTI-nek szombaton nyilatkozva kétségbe vonta a prefektus jogosultságát arra, hogy egy temetkezési engedélyt támadjon meg a közigazgatási bíróságon. Azt is megemlítette, hogy 12 éves tapasztalata szerint a bíróság nem áll hét végén éjjel is a prefektus rendelkezésére. "Egy szándék bejelentése nem jár jogi következményekkel" - magyarázta Szász Jenő, kételyeit érzékeltetvén azzal kapcsolatban, hogy a bíróság iktatta a prefektusi keresetet.

Szombat:

20:37 - Lukács: nem számolnak atrocitással

Nem számolnak atrocitással vagy bármilyen erőszakkal a vasárnapi szertartáson az emigrációban elhunyt erdélyi magyar író, Nyirő József újratemetésének szervezői - mondta Lukács Csaba kommunikációs vezető szombat este az MTI-nek, megerősítve: mindent megtesznek azért, hogy megtartsák az újratemetést.

Arra készülünk, hogy megtartjuk a vasárnapi újratemetést, és mindent megteszünk ennek érdekében - közölte a kommunikációs vezető, hozzátéve: nem számolnak atrocitásokkal vagy erőszakos cselekményekkel. A XXI. században elfogadhatatlan lenne az erőszak egy kegyeleti cselekmény kapcsán - fogalmazott Lukács Csaba. Hozzátette: az újratemetésre megfelelői szervezői és biztonsági csapattal készülnek. Arra a kérdésre, hogy a hamvak már Románia területén vannak-e, azt válaszolta: a temetés időpontjára a helyszínen lesznek.

A külföldi emigrációban elhunyt Nyirő József erdélyi író újratemetési szertartására a tervek szerint vasárnap kerül sor a székelyudvarhelyi papkertben a Magyar Országgyűlés Hivatala és Székelyudvarhelyért Alapítvány szervezésében. A román hatóságok több ízben jelezték, hogy Nyirő 1940 és 1945 közötti politikai szerepvállalása miatt nem értenek egyet az író székelyudvarhelyi nyilvános újratemetésével.

19:30 - Öt és fél óra veszteglés után elengedték a korondi rendőrségről Lukács Csabát, a Nyirő József erdélyi író újratemetéséért felelős kommunikációs vezetőt és Kovács Tamást, az MTI fotóriporterét szombaton kora este, s már folytatják útjukat Székelyudvarhelyre.

Lukács Csabát kihallgatták a rendőrségen, miután a román főügyészi engedéllyel átkutatott csomagjaiban találtak egy urnát. Lukács előbb kegyeleti okokra hivatkozva nem engedélyezte az urna kinyitását, majd a kihallgatáson már ragaszkodott annak felnyitásához. Az urna üres volt, így okafogyottá vált minden eljárás, s szabadon engedték Lukács Csabát és Kovács Tamást.

Az MTI-nek adott nyilatkozatában Lukács Csaba elmondta, hogy az üres urna utaztatása "egy figyelemfelkeltő gesztus volt". Arra akarta felhívni a figyelmet, hogy nem illik hajtóvadászatot folytatni emberi hamvak után Romániában. Úgy fogalmazott: Nyirő Józsefet nem a csomagtartóban kell keresni, hanem az emberek szívében.

Lukács Kovács Tamással, az MTI fotóriporterével együtt taxival utazott a marosvásárhelyi repülőtérről Székelyudvarhelyre, az újratemetés helyszínére, amikor Korondon kora délután feltartóztatta és igazoltatta őket a rendőrség. Ellenőrizték a taxis és a két utas személyazonossági iratait, majd azt kérték, hogy nyissák fel a kocsi csomagtartóját, mert meg akarják nézni a csomagokat. Ezt Lukács Csaba megtagadta, ezért a rendőrök közölték, hogy kábítószer-csempészet gyanúja miatt bekísérik a rendőrségre, s ott megvárják a csomagok átvizsgálásához szükséges hivatalos engedélyt.

A csomagok átkutatására a román főügyész adott engedélyt, amelyben a gépkocsi és a csomagok átkutatásának indokaként már fasiszta és irredenta jelképek, tárgyak birtoklásának gyanúja szerepelt. Filip Gheorghe, a Hargita megyei rendőrség szóvivője szombaton azt közölte az MTI-vel Lukács Csaba rendőri feltartóztatása kapcsán, hogy csak rutinellenőrzéseket végeznek a közutakon.

Kijelentette, hogy a csíksomlyói búcsú miatt a megye több pontján rutinellenőrzéseket végeznek, hogy elejét vegyék mindenféle törvénysértésnek, kiszűrjék az alkoholos befolyásoltság alatt vezető sofőröket, azokat, akik gyanús tárgyakat szállítanak - jelentette Baranyi László, az MTI tudósítója.

Az MTI kérdésére, hogy kábítószert keresnek-e, a szóvivő azt mondta: "keresünk mindent, amivel megelőzhetjük a törvénysértést és leleplezhetjük azokat, akik megsértik a törvényt". Közlése szerint ahhoz, hogy a közúti ellenőrzést végző rendőrök átvizsgálják egy gyanús személy autóját, nem kell bírósági felhatalmazás. "A rendőrségnek joga van átvizsgálni az autót, ha olyan információi vannak, hogy az illetőnél kábítószer, fegyver vagy egyéb tárgyak vannak" - szögezte le a Hargita megyei rendőrség szóvivője.

Az MTI-nek szemtanúk megerősítették, hogy a rendőrök a Székelyudvarhelytől 25 kilométernyire lévő Korondon több autót megállítottak és a gépkocsivezetőknek azt mondták, kábítószert keresnek.

A külföldi emigrációban elhunyt Nyirő József erdélyi író újratemetési szertartására a tervek szerint vasárnap kerül sor a székelyudvarhelyi papkertben a Magyar Országgyűlés Hivatala és Székelyudvarhelyért Alapítvány szervezésében. A román hatóságok több ízben jelezték, hogy Nyirő 1940 és 1945 közötti politikai szerepvállalása miatt nem értenek egyet az író székelyudvarhelyi nyilvános újratemetésével.

16:23 - Hargita megye prefektusa szerint felfüggesztették Nyirő József erdélyi magyar író újratemetési engedélyét, amelyet a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal bocsátott ki.

Augusta Cristina Urzica szombaton közölte, hogy a prefektúra megtámadta az engedélyt a közigazgatási bíróságon. A prefektus, azaz a közigazgatási törvényesség ellenőrzésére hivatott kormánymegbízott kijelentette, hogy a prefektúra felfüggesztettnek tekinti az engedélyt, amíg a bíróság nem dönt a dokumentum törvényességéről.

A Mediafax hírügynökség értesülései szerint a Hargita megyei törvényszék június 20-ára tűzte ki az első tárgyalást. A prefektus szerint egy elírás történt, így nem teremthető jogi kapcsolat a kibocsátott engedély és Nyirő halotti bizonyítványa között.

A prefektus szerint vélhetően "emberi hibáról" lehet szó, amelyet a polgármesteri hivatal anyakönyvvezetője követett el. A prefektus szerint nem lenne semmi akadálya az újratemetésnek, ha a polgármesteri hivatal visszavonta volna az engedélyt és helyette újat bocsát ki. Mircea Dusa parlamenti kapcsolatokért felelős miniszter péntek este közölte: személyesen járt Székelyudvarhelyen, hogy áttanulmányozza azokat a dokumentumokat, amelyek alapján a polgármesteri hivatal kibocsátotta a temetkezési engedélyt Nyirő József nevére. Megállapította, "léteznek olyan elemek, amelyek azt bizonyítják, hogy a temetkezési engedély semmisnek minősül". Jelezte, hogy a Hargita megye prefektusi hivatal még pénteken kéri a temetkezési engedély semmisségének megállapítását.

Lukács Csaba, az újratemetés kommunikációs vezetője szombaton az MTI kérdésére elmondta: információi szerint egy szám szerepel rosszul a dokumentumban. A szervezők helyesen és a megfelelő adatokkal nyújtották be a kérelmet - szögezte le.

A vonatkozó jogi rendelkezés szerint, ha a kérelem beadója helyesen tölti ki a dokumentumokat, de a hivatal hibázik, az nem halasztó hatályú - tette hozzá. Lukács szerint az engedélyt csak a Hargita megyei közigazgatási bíróság semmisítheti meg.

16:18 - A Hargita megyei rendőrség szóvivője szombaton azt közölte az MTI-vel Lukács Csaba rendőri feltartóztatása kapcsán, hogy csak rutinellenőrzéseket végeznek a közutakon, és tudomása szerint senkit sem állítottak elő.

A román rendőrség szombat délután feltartóztatta Korondon Lukács Csabát, a Nyirő József erdélyi író újratemetéséért felelős kommunikációs vezetőt, valamint a vele együtt utazó Kovács Tamást, az MTI fotóriporterét, akik taxival utaztak a marosvásárhelyi repülőtérről Székelyudvarhelyre.

Ellenőrizték a taxis és a két utas személyazonossági iratait, majd azt kérték, hogy nyissák fel a kocsi csomagtartóját, mert meg akarják nézni a csomagokat. Ezt Lukács Csaba megtagadta, ezért a rendőrök közölték, hogy kábítószer-csempészet gyanúja miatt bekísérik a rendőrségre, s ott megvárják a csomagok átvizsgálásához szükséges hivatalos engedélyt. Filip Gheorghe, a Hargita megyei rendőrség szóvivője az MTI megkeresésére azt mondta, a csíksomlyói búcsú miatt a megye több pontján rutinellenőrzéseket végeznek, hogy elejét vegyék mindenféle törvénysértésnek, kiszűrjék az alkoholos befolyásoltság alatt vezető sofőröket, azokat, akik gyanús tárgyakat szállítanak.

A szóvivő leszögezte: senkit nem vettek őrizetbe. Az MTI kérdésére, hogy kábítószert keresnek-e, a szóvivő azt mondta: "keresünk mindent, amivel megelőzhetjük a törvénysértést és leleplezhetjük azokat, akik megsértik a törvényt". A szóvivő azt mondta, nem tudja, hogyan reagált Lukács Csaba arra, hogy ellenőrizni akarták a csomagját, de ahhoz, hogy a közúti rendőrség átvizsgálja egy gyanús személy autóját, nem kell bírósági felhatalmazás. "A rendőrségnek joga van átvizsgálni az autót, ha olyan információi vannak, hogy az illetőnél kábítószer, fegyver vagy egyéb tárgyak vannak" - szögezte le a Hargita megyei rendőrség szóvivője. Az MTI-nek szemtanúk megerősítették, hogy a rendőrök a Székelyudvarhelytől 25 kilométernyire lévő Korondon több autót megállítottak és a gépkocsivezetőknek azt mondták, kábítószert keresnek.

Az újratemetés kommunikációs vezetője, Lukács Csaba pénteki sajtóértekezletén közölte: Nyirő József földi maradványait a kegyeleti szempontok messzemenő figyelembe vételével kedden elhamvasztották. Hozzátette: mivel az emberi hamvak szállításához Romániában nem kell halotti útlevél, nincs akadálya Nyirő József hazaszállításának.

A külföldi emigrációban elhunyt Nyirő József erdélyi író újratemetési szertartására a tervek szerint vasárnap kerül sor a székelyudvarhelyi papkertben a Magyar Országgyűlés Hivatala és a Székelyudvarhelyért Alapítvány szervezésében. A román hatóságok több ízben jelezték, hogy Nyirő 1940 és 1945 közötti politikai szerepvállalása miatt nem értenek egyet az író székelyudvarhelyi nyilvános újratemetésével.

Korábban:

A szervezők továbbra is úgy készülnek, hogy megtartják Nyirő József újratemetését vasárnap - közölte Lukács Csaba, az újratemetés kommunikációs vezetője szombaton az MTI kérdésére.

A román kormány parlamenti kapcsolatokért felelős minisztere pénteken azt mondta: Hargita megye prefektusi hivatala kérni fogja a Nyirő József nevére kibocsátott temetkezési engedély semmisségének megállapítását.

Az Agerpres hírügynökség jelentése szerint Mircea Dusa miniszter pénteken este újságíróknak elmondta: személyesen járt Székelyudvarhelyen, hogy áttanulmányozza azokat a dokumentumokat, amelyek alapján a polgármesteri hivatal pénteken kibocsátotta a temetkezési engedélyt Nyirő József nevére. "Megállapítottam, hogy léteznek olyan elemek, amelyek azt bizonyítják, hogy a temetkezési engedély semmisnek minősül, és még ma (pénteken) este Hargita megye prefektusi hivatala kérni fogja a temetkezési engedély semmisségének megállapítását" - jelentette ki Mircea Dusa, aki korábban Hargita megye prefektusi tisztségét töltötte be.

Lukács Csaba, aki úton van az újratemetés helyszínére, azt mondta: információi szerint egy szám szerepel rosszul a dokumentumban. A szervezők helyesen és a megfelelő adatokkal nyújtották be a kérelmet - szögezte le.

A vonatkozó jogi rendelkezés szerint, ha a kérelem beadója helyesen tölti ki a dokumentumokat, de a hivatal hibázik, az nem halasztó hatályú - tette hozzá. Ilyenkor ezt a hivatalnak kell rendeznie - jelentette ki a kommunikációs vezető, hozzátéve, hogy egy jogállamban a hivatal hibája miatt az ügyfél nem szenvedhet kárt.

Lukács Csaba rámutatott, hogy Romániában is munkaszüneti nap van, és az engedélyt a Hargita megyei közigazgatási bíróság semmisítheti meg. Azt elképzelhetetlennek tartja, hogy a bíróság egy nap alatt befogadja a kérelmet, lefolytassa az eljárást és döntést is hozzon. Az 1953-ban emigrációban elhunyt író madridi sírjának feltárását a magyar Országgyűlés kezdeményezte.

Az újratemetést az Országgyűlés Hivatalának közreműködésével a Szász Jenő, a Magyar Polgári Párt elnöke vezette Székelyudvarhelyért Alapítvány szervezi. Nyirő József hamvait szerdán ravatalozták fel a budapesti Fiumei úti Nemzeti Sírkertben. A tervek szerint a temetést vasárnap tartják Székelyudvarhelyen.

Olvasóink írták

129 hozzászólás
 • 129. Eva- 2012. június 01. 15:58
  „én régtől az adófélére gondolva Eva-

  legalább 4 éve!pontosan nem tudom, mert volt már itt ilyenfajta megtévesztés, akkor választottam mérgemben ezt a nicket

  azóta a többit nem használom, nem is nyitnak már
  de az a pont azért mégis megtévesztő, ha nem figyel eléggé, aki régóta itt múlatja az időt”
 • 128. gjozsi88. 2012. június 01. 11:08
  „127. Eva-
  Ezek szerint van egyy "Eva" nevű is "-" jel nélkül, a tied is nick lopás
  én már több mit 3 éve vagyok ezen a néven, ki dönti el hogy ki milyen nick nevet "lopott"?
  Te, vagy a másik joci?
  A döntést minek hívnád? ha már sz eszméknél vagyunk”
 • 127. Eva- 2012. június 01. 09:56
  „126-hoz

  az meg igaz!
  bár egyik a másik nélköl nem jöhetett volna létre

  ezek a pontok pedig .......
  a megtévesztés egyik formája

  )nick csere esetén pedig jöhet a felismerés hatalmas szajkója-----

  ez is az eszmehűség által van tanulva a fasizmus/nácizmusból”
 • 126. gjozsi88. 2012. május 31. 18:51
  „124. gjozsi88
  Gobbels soha az életében nem volt fasiszta
  Legalább az alapfogalmakkal légy tisztában , segitek fasizmus/nácizmus, google a barátod nézz utána

  égeted itt a nicknevemet”
 • 125. gjozsi88 2012. május 31. 18:11
  „121. gjozsi88
  (A rövid i-s a hosszú í-snek)

  "Egy közel 60 éve elhunyt ember újratemetése nem románellenes cselekedet. "
  ezt nem itt kell eldönteni, hanem bizzuk a románokra.....ők tiltakoznak ellene!

  "Annál is kevésbé, mert Nyirő Józsefnek 2004 óta áll szobra Székelyudvarhelyen. "
  Képzeld el, hogy milyen régóta van Budapesten szovjet emlékmű, még sem értünk vele egyet....!
  Ja....az újra temetés mizzériával elértük, hogy hamarosan nem lesz ott szobor, ahogy szedik le hamarosan az utca táblákat is!
  Ahogy a románok neki buzdultak!
  Székelyudvarhely az nem a románok által sürün lakott terület, azaz eddig nem szóltak érte!
  Az újra temetés provokáció elősegítette a folyamatot!”
 • 124. gjozsi88 2012. május 31. 18:05
  „vérnarancs
  119
  Biztos, hogy nem tapsoltam volna a göbbelsi fasizmusnak.....ugyanis Nyirő az ideológia lelkes követője volt!!!!
  Ráadásul akkor sem volt kötelező politikusnak lenni!
  Nem véletlenül próbálják Nyirő védelmében szétválasztani, a politikai tevékenységét, irodalmi tevékenységétől, akik az újra temetést szorgalmazták!”
 • 123. gjozsi88 2012. május 31. 18:01
  „Pretorianus
  105!
  Megint abban a tévedésben vagy, hogy a vélemény formálót próbálod előtérbe helyezni!
  Én a véleménnyel vitatkoztam....!
  Az, hogy ez idézet volt, vagy hamisítvány az mellékes!!
  A szöveged tartalmát szedtem izekre!!!!”
 • 122. Eva- 2012. május 31. 09:14
  „121-hez

  Pontosan erről van szó!

  Ez nem kegyeleti aktus lett volna, hanem rendezvény az indulatok és a múltba révedés újraélesztése okán.”
 • 121. gjozsi88. 2012. május 31. 07:34
  „Nyirő József temetése körüli botránysorozat teljesen fölösleges volt.
  Egy közel 60 éve elhunyt ember újratemetése nem románellenes cselekedet.
  Annál is kevésbé, mert Nyirő Józsefnek 2004 óta áll szobra Székelyudvarhelyen.
  Politikai eseményt legfeljebb azok kreálnak belőle, akik így szeretnék sütögetni a pecsenyéjüket. Mindkét oldalon.”
 • 120. pancser 2012. május 30. 18:38
  „119!"vérnarancs" Azt biztosan nem amit ő. Még az utólsó pillanatban is szerkesztőja volt a Sopronból sugárzott Elő újság" nyilas mocsoknak! Térjünk már végre észhez, egy vérnyilast nevezünk apostolnak, no nem én meg a többség, de néhány ........... igen! Sopron bizonyára "büszke" rá, néhány szélsőjobbos még emléktáblát is fog avatni a helyszínen!”
 • 119. vérnarancs 2012. május 30. 17:00
  „Üdv géjozsi és pancser!
  Az akkori állapotokhoz képest Ti mit tettetek volna politikusként Nyirő József helyében?”
 • 118. Eva- 2012. május 30. 07:31
  „117-hez

  a lapos kék üveggolyóval tudsz valamit kezdeni?

  :)”
 • 117. Pretorianus 2012. május 29. 23:04
  „http://www.youtube.com/watch?v=sntrbP1UDBI&feature=related
  Amorf ördögök: parti lány
  :)))”
 • 116. Pretorianus 2012. május 29. 23:00
  „vicuska,ne kényszeríts rá,hogy egy amorf ördög képével kelljen küzdenem.:)”
 • 115. Eva- 2012. május 29. 22:41
  „114-hez

  mert az életedbe avatkoztam?

  Pedig csak az alkalmazott módi aljasságát bíráltam!
  de itt egy ajándék:
  http://atv.hu/cikk/video-20120529_vadai_agnes”
 • 114. Pretorianus 2012. május 29. 22:34
  „113. Eva- 2012.05.29. 21:36
  Hogy viccesre vegyem egy kicsit,ugye nem kell nálad laknom? :) Csak civódnánk.... :)
  És hol van józsi? Nem tudom így az igazi poént lelőni... :)”
 • 113. Eva- 2012. május 29. 21:36
  „"Ha nem tudsz adni kalácsot,akkor ne nyújt tanácsot"

  "Ha nem tudod hazavinni, akkor ne avatkozz az életébe!"”
 • 112. Eva- 2012. május 29. 21:31
  „110-hez

  dehogy Pretorianussal

  mégcsak szerény pretorianussal sem

  Az aljas karaktergyilkos fideszes "hadműveléssel" igen.
  Olyan rombolást csinált a ma élők lelkében, hogy azt ők--amíg élnek ki nem heverik!
  Csak úgy keresztényi szeretetből bárki felé, aki útban van!”
 • 111. kotorék 2012. május 29. 20:53
  „Komcsi az komcsi ,a náci az náci ! Akárhogy cifrázzuk az így van . Ma a náciknak van a szezonja , máskor meg másoknak lesz!”
 • 110. Pretorianus 2012. május 29. 20:53
  „vicuska!
  Örülök, hogy ennyit foglalkozol egy szerény pretorianussal!
  De a hozzászólásod fényében ez nem más,mint mellébeszélés.Tanácsod adsz másnak,de te áthágod...:)Belefolysz olyan dologba,amitől mást óvsz... Ez kemotoxos egér effektus.
  "Ha nem tudsz adni kalácsot,akkor ne nyújt tanácsot"
  Egy ismeretlen demokrata”
129 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megvertek és kiraboltak egy taxisofőrt Budapesten

Megvertek és kiraboltak egy taxisofőrt Budapest VIII. kerületében vasárnap délután. A férfit súlyos… Tovább olvasom