Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Nyirő-ügy: a román sajtó szerint felesleges feszültségkeltés

Felesleges feszültségkeltésnek tartják a Nyirő-ügy körüli magyar-román vitát és a nézeteltérések elsimítását várják a politikusoktól a román online sajtóban közölt cikkek szerzői.
Felesleges feszültségkeltésnek tartják a Nyirő-ügy körüli magyar-román vitát és a nézeteltérések elsimítását várják a politikusoktól a román online sajtóban közölt cikkek szerzői.

Az ortodox pünkösd munkaszüneti nap, ezért nem jelentek meg hétfőn nyomtatásban román lapok, de a közéleti újságok internetes oldalain két véleménycikk is foglalkozik a Nyirő-ügy körüli magyar-román vitával.

Az Adevarul publicistája, Ovidiu Nahoi úgy véli: Bukarestet és Budapestet sokkal fontosabb érdekek kötik össze, semmint megengedhetnék maguknak, hogy életre keltsék a múlt kísérteteit. A Magyarország és Románia problémája című cikkben a szerző rámutat, hogy a két ország ugyanazon az oldalon áll, amikor meg kell akadályozniuk a felzárkóztatási pénzek csökkentését az unió költségvetésében, amikor magának az eurónak és az európai integrációnak a jövője forog kockán.

"Lehet, hogy a túlfűtöttek Magyarországról, vagy az álmodozók Romániából 19. századi nemzeti projekteket dédelgetnek, de az európai konstrukció összeomlása nekünk is és szomszédainknak is a poklot jelentené. Márpedig az európai összetartozást leginkább a populizmus és a nacionalizmus veszélyezteti" - írja Nahoi. A szerző szerint a magyar hazafiak is lemondhattak volna Nyirő József újratemetéséről, tudván, hogy az zavarja a románokat, és Victor Ponta miniszterelnöknek sem kellett volna a 15 évvel ezelőtti Románia, Gheorghe Funar és Vadim Tudor nevével fémjelzett nacionalista hangvételét felmelegítenie.

A publicista úgy véli, a nacionalizmus feléledéséért Orbán Viktor magyar miniszterelnök is felelős, akivel Traian Basescu román államfő pragmatikus okokból ápolt partneri kapcsolatot, azért, hogy a magyar radikálisok támogatásával sakkban tartsa a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ).

A Gandul című napilap internetes kiadásában Lelia Muntean A barbár Románia és a "csend legyen" barátai című írásában foglalkozik a Nyirő-ügy miatt kialakult magyar-román vitával. A cikk a magyar házelnök azon nyilatkozatán ironizál, amelyet Kövér László Székelyudvarhelyen tett, amikor a szervezők a temetési engedély felfüggesztése miatt kénytelenek voltak elhalasztani Nyirő József újratemetését. Kövér akkor arról beszélt újságírók előtt, hogy hosszú hónapokon keresztül folyt nyugodt, csöndes mederben a szervezés, és "derült égből villámcsapásként jött az új román kormánynak ez a meglehetősen barátságtalan, civilizálatlan, barbár viselkedése", az, hogy egy halottól akarják megtagadni azt a jogot, hogy szülőföldjén nyugodhasson.

A szerző szerint Kövér László kijelentése volt "barátságtalan, civilizálatlan és barbár", amit azonban Traian Basescu államfő elmulasztott szóvá tenni Orbán Viktor miniszterelnöknek pénteki találkozójuk alkalmával. Victor és Viktor (Victor Ponta román és Orbán Viktor magyar miniszterelnök) csak kezet fogott Bukarestben, de nem vettek tudomást egymásról - írja Muntean.

Az újságíró szerint Nyirő József urnája csak ürügy volt arra, hogy kirobbanjon az "urnák valódi botránya", amely a választásokra készülő erdélyi magyar pártok között zajlik. Mivel ebbe magyar hivatalosságok is bekapcsolódtak azzal, hogy "egy üres urnát sétáltattak egy barátságtalan, civilizálatlan és barbár országban", most Victor Ponta bocsánatkérést vár Orbán Viktortól - írja a Gandul publicistája.

Olvasóink írták

 • 4. Köszörűs 2012. június 05. 06:48
  „FIDESZ: 16%
  MSZP: 15%
  AJHA !!!!!”
 • 3. rommel2 2012. június 04. 19:59
  „NEM , HOLNAP A KOMMUNISTÁKAT TEMETJÜK ,
  ÉS A BARÁTAIKAT !!!”
 • 2. kotorék 2012. június 04. 17:23
  „Holnap Szálasit temetik?”
 • 1. embertelen 2012. június 04. 14:58
  „A fidesz, de főleg személy szerint Orbán és Kövér jól felsültek ezzel a Nyírő-üggyel. Jönnek a kokik csőstől, nyugatról, keletről egyaránt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Székesfehérvár helyreállítja a meggyalázott zsidó temetőt

Székesfehérvár városgondnoksága helyreállítja a múlt héten meggyalázott Óvoda utcai zsidó temetőt,… Tovább olvasom