Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Nyirbálná a családi pótlékot a kormány

Magyarország - A politikai elemzők megerősíthetik, egyetlen választási kampány sem múlik el családipótlék-huzavona nélkül, a gyermekeknek járó összeg a pártok jolly jokere lett. Úgy hírlik, a magas jövedelműektől megint megvonnák az összeget, bár ezt sem a szakminisztérium, sem a szakértők nem erősítették meg, a jogászok pedig egyenesen aggályosnak tartják a változtatást.

Nem új keletű a terv, miszerint a magasabb jövedelműektől megvonnák a családi pótlékot, ez ugyanis a Bokros-csomaggal együtt már egyszer megvalósult. S a vita sem új keletű mind a pártok közt, mind pedig a közbeszédben, szóval úgy tűnik, visszatérő kérdés, mivel növelhetnénk e hazában a gyermekvállalási hajlandóságot, mivel fokozható a népesedési kedv. Hogy egyedül a családi pótlék rendszerének állandósításával vagy változtatásával nem, az szinte biztos.

Fliszárné Kollár Vera férjével együtt öt gyermeket nevel. Édesanyaként is aggályosnak tartja a tervezetet, hiszen a családi pótlék alanyi jogon kellene hogy járjon a gyermekeknek, ebben pedig – ahogyan fogalmazott – senki ne tegyen különbséget.

– Családi pótlék ügyében hiányzik a hosszútávúság, a tervezhetőség, a bizalom – vélekedett Bugovics Zoltán szociológus, a Széchenyi Egyetem docense. – Erre ugyanis nem lehet alapozni, a bizonytalanságnál pedig aligha létezik rosszabb. A gyermekvállalás így nincs, mert nem is lehet összefüggésben a családi pótlékkal, annak rendszerével.

A téma kapcsán ugyanezt erősítette meg lapunk érdeklődésére Peisser-Puli Edit egyetemi tanársegéd, aki kollégáival együtt egyelőre csak hallott a családtámogatás rendszerének lehetséges változtatásáról, de semmi konkrétumot egyelőre nem tud.

A győri Pej Dávid, Bedő Hajnalka (anyuka), kislánya Bedő Hajnalka és Bedő Radamesz. Nem szerencsés azikat büntetni, akik dolgoznak és gyermeket nevelnek. Fotó: H. B. E.
A győri Pej Dávid, Bedő Hajnalka (anyuka), kislánya Bedő Hajnalka és Bedő Radamesz. Nem szerencsés azikat büntetni, akik dolgoznak és gyermeket nevelnek. Fotó: H. B. E.

– A legrosszabbak az ilyen hirtelen ötletek, ráadásul sértik az esélyegyenlőséget – vélekedett Gyertyás János, a Família Nagycsaládosok Egyesületének elnöke. – A sok esetben pár száz forinton múló családi pótlék megvonásával megint csak azt a középréteget sújtják, aki dolgozik, ugyanakkor gyermekeket is nevel. Ugyanez vonatkozik a gázártámogatásra, egyébre, ahol jövedelemhatárt húznak. A pótlék megszüntetése véleményem szerint a feketegazdaságot erősíti, innentől kezdve pedig az egész intézkedésnek nincs túl sok értelme.


A szekember szerint idén nem változtathatnak

Idén nem változik a családi pótlék rendszere – nyilatkozott tegnap Lövétei István alkotmányjogász annak kapcsán, hogy a szaktárca minisztere felvetette, a legmagasabb  jövedelműek ne részesüljenek ebben a támogatási formában. Számos részletkérdés, így például a magasabb jövedelműek körének meghatározása vitatott, s ha túl szűkre szabják a családi pótlékban részesülők körét, a rendelkezéstől várható  megtakarítás nem éri el a bevezetéséhez szükséges adminisztrációs költségeket sem, ha viszont túl tágra, akkor azokat is sújtja, akiknél anyagi nehézségeket jelent a gyereknevelés.


Mennyi az annyi?

Egy gyermek után ma havonta 12 ezer 200 forintot kap a szülő, az egyedülállók 1500 forinttal többet vehetnek fel. Két gyermek után a gyermekenkénti családi pótlék összege 13 ezer 300 forint (egyedülállók esetében 14 ezer 800 forint), 3 és többgyermekes családnál gyermekenként 16 ezer forintot kap kézhez a szülő (egyedülállóknál 17 ezer forintot). A tartósan beteg gyermek esetében havonta 23 ezer 300 forint a családi pótlék, az egyedülállók gyermekenként 25 ezer 900 forintot kapnak.

Olvasóink írták

 • 11. Zaraki_Kenpachi 2009. január 22. 15:14
  „Jaj már szárnyas madaram :)) Alanyi jogon?:)) keres apuci anyuci összesen 1 misit havonta is alanyi, meg akinek minimálbérből kell élnie, mert pl meghalt a férje, és tart el két gyereket is kap? A kettő között éles különbség van.

  Az utóbbi szélsőséges példa percről percre küzd a gyerek és saját megélhetéséért, minden egyes forintra szüksége van ételhez, innivalóhoz, ruhához, a gyógyszerre, stb.

  De mi van az 1 misissel? Akinek a wc nyele is aranyból van? Belehalna, ha 2 gyerek utáni 25 ezer Ft-ját elvennék? Na ne már!!!

  Járjon annak, aki valóban rászorul és vonják meg a milliomosoktól, akiknek a bőrük alatt is cash van.”
 • 10. load 2009. január 22. 01:49
  „9. albatrosz
  "A családipótlék alanyi jogon jár, ..."
  Éppen arról szól a vita, hogy helyes-e, hogy alanyi jogon jár.
  Szerintem akinek a családipótlék a heti zsebpénzével egyenlő, az ne kapjon, mert nincs rá szüksége.

  "A miniszter asszony, és kormánya sürgösen mondjon le, és adja át a helyét egy olyan kormánynak, amelyik az ország gazdasági helyzetét, nem a népnyuzásával akarja megoldani!"
  Hány éves vagy királyfi? :)”
 • 9. albatrosz 2009. január 22. 00:23
  „Olvasva a hozzászólásokat, csodálkozom,hogy egyesek mit, mér és félre beszélnek! A családipótlék alanyi jogon jár, még akkor is, ha ez egyeseknek nem tetszik. Teljesen mindegy, hogy kinek mennyi a jövedelme! A családipótlékot azért kapja, hogy azt a gyermekeire forditsa! Ez egy jó trükk, hogy a valós problémákról kormányunk elterelje a figyelemet, és ellenségeskedést szitson egyes társadalmi rétegek között. Mi az az összeghatár ami felett nem, és ami alatt adható családipótlék? Kinek van joga ezt eldönteni? Netán Szücs Erika miniszterasszonynak? Kár ezena témán nyargalni! A miniszter asszony, és kormánya sürgösen mondjon le, és adja át a helyét egy olyan kormánynak, amelyik az ország gazdasági helyzetét, nem a népnyuzásával akarja megoldani!”
 • 8. Zaraki_Kenpachi 2009. január 21. 23:16
  „Az utazást pontosítanám: 70 éves kortól jár az ingyenes utazás, legalábbis attól szokták megadni .... gyakorlati tapasztalataim alapján

  Ami viszont tény:
  Nem mindenki keres havi nettó 200 - 300 ezer Ft-kat. Az emberek többsége, így a gyerekes nőké is, főleg 80 - 120, jobb esetben 150 között keresnek nettóban, ha hasracsapással akarok átlagolni. Ha az a nő 300 ezret keres + a férj még hazadob ugyanennyit már nem érzi meg a 10 ezer Ft kiadást, mint az, ahol mondjuk ketten együtt keresnek 150 - 250 között, amelyet, ha elosztjuk 4 fővel, akkor 35 - 60 ezer Ft jön ki egy főre, a 600 ezernél viszont ugyebár 150 ezer fejenként.

  Igen is kell módosítani, mert sokszor segélyekért azok rohannak, és azok sírnak mindenért, akik azt se tudják mire költsék a pénzüket.”
 • 7. PrettyWoman 2009. január 21. 15:38
  „Szerintem az teljesen igazságos dolog, ha valamit, ami segély vagy szociális juttatás, rászorultsági alapon ad az állam és nem alanyi jogon. Kár, hogy a konkrét határt még mindig nem hallottuk, olvastuk. Nyilván, ha valaki 300 ezer forintot keres, és mondjuk két gyereke van, kevésbé van rászorulva a családi pótlékra, mint az, aki keres 80 ezret. Azt sem értem pl., hogy miért utazhat valaki ingyen, ha elmúlt 65 éves? Az nem érdem, hanem szerencse, hogy megérte ezt a kort. Azt is rászorultsági alapon kéne valahogy szabályozni. Ha valakinek 70 ezer a nyugdíja, az utazzon egy jelképes összegért, vagy ingyen. De ismerek olyat, akinek 140 ezer a nyugdíja, ő miért utazik ingyen? Bőven ki tudná fizetni a jegyet. Ahol meg van egy négytagú család, ott vehet mindenki bérletet, aminek az ára egy hónapban komoly százaléka a bevételnek.”
 • 6. TancsKaszabell 2009. január 21. 10:05
  „Hát ?
  Az újságíró hölgy már a cím választásban leverte a lécet!Vagy csak politizál?
  Ugyanis nem a családi pótlékot"nyírbálják",hanem a jogosultak körét szűkítik.
  Mindezt persze nem abból a "feltételezett aljas" szándékból,hogy a gyerekvállalási kedvet csökkentsék.
  Sokkal inkább azért,hogy ezt az időszakot mindnyájan túléljük.
  Bizony így van ez,kedves újságírónő!”
 • 5. jasper 2009. január 21. 07:11
  „KEDVES MTT.Szeretném megkérdezni mivel fűtenek a szüleid arannyal?A távhő nem kerül ennyibe mert volt távhős lakásom.Most gáz van 100nm-es házat fűtöttem40000ezerft.Beállítottam egy kandallót ez meg még olcsóbb!Sajnálom a nyugdíjast mert biztos kevés az a pénz egy élet munkájáért!DE a gyereknek nem mondhatom,hogy hord egy két évet ezt a ruhát,meg cipőt mert kinövi és mindig kell venni újat ami sokba kerül.Az iskolába is mindig kérnek valamit.És még nem beszéltünk arról a nyugdíj egyellőre fix,de most szinte olyan családok vannak akinek nincs munkahelyük akkor mi van?”
 • 4. Gringo 2009. január 20. 22:19
  „MTT

  Ha a szüleidnek kettejüknek van 120 ezer nyugdíja, feltételezve, hogy mindketten kapnak nyugdíjat, akkor senki sem vette el tőlük a 13.havit, hisz 80000Ft-ig mindenki megkapja. Ha csak egyiknek van nyugdíja (120000), akkor is megkap 80000-et.”
 • 3. Gringo 2009. január 20. 22:15
  „Azért egy jó újságíró megkérdezhette volna a cikkben szereplő, már előre síró-rívó nagycsaládos hölgyikéket, ugyan miért félnek annyira attól, hogy azoktól vennék el a családi pótlékot, akik magas jövedelmük miatt nem éreznék meg annak a pár tízezer forintnak a hiányát? Talán ők is beleesnek ebbe a körbe?”
 • 2. MTT 2009. január 20. 21:55
  „Mit is várhatunk attól a kormánytól, amelyik a nyugdíjastól is megvonja a 13.-ik havi nyugdíjat? Az én anyám meg apám összesen havi 120ezerből él, a 13.-ik haviból szoktak bespájzolni a Tescóból sok olcsó gazdaságos gagyit télire... Most már erre sem fog telni nekik, mert a kis pénzükből csak a havi fűtés számla 56ezer és akkor még van villany, víz, ja, -és még nem ettek!!! El nem tudom képzelni, -pedig van - aki még ennél is kevesebből él(?) havonta...Most jönnek a fiatalok, meg a gyerekesek, lehetetlenítsük el azokat is. Korrekt, nagyon korrekt.”
 • 1. iparos 2009. január 20. 21:05
  „A 300 Ft-ot sokmindent fedezett volna. Most duplán fizetünk.Megérdemeljük! Érdekes, Viktor már abba hagyta az adocsökkentés szajkozását is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A gázolaj öt, a benzin hét forinttal drágul

A múlt szerdai hat-hat forintos áremelkedés után ismét emelkedik a benzin és a gázolaj ára is a… Tovább olvasom