Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 1°C Még több cikk.

˝Nyilvánvalóan politikai tisztogatás áll az iskolaigazgatók elbocsátása mögött

Az LMP azt kéri a Fidesz-KDNP-től, hogy szakmai alapon döntsön azokról az iskolaigazgatói posztokról, amelyekre tavasszal kell újra pályázni.
Az LMP azt kéri a Fidesz-KDNP-től, hogy szakmai alapon döntsön azokról az iskolaigazgatói posztokról, amelyekre tavasszal kell újra pályázni - írta az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében Osztolykán Ágnes.

A politikus úgy fogalmaz, hogy tavasszal a gimnáziumokban, a szakközépiskolákban és a szakiskolákban "erőltetett ütemű kádercsere kezdődik". Csütörtökön az Index számolt be róla, hogy március végén megszűnik azoknak az igazgatóknak a megbízatása, akik a megyei önkormányzatoktól az államhoz átkerülő középiskolákat vezetik, helyükre szűk határidővel új pályázatot írnak ki, amelyeken a mostani vezetők is indulhatnak.

A hírportál szerint az érintett 210 igazgató között több olyan is van, akit tavaly szeptembertől neveztek ki. Most zajlik az iskolák átadás-átvétele, amely komoly terhet ró az iskola gazdasági vezetésére. Jelentős adminisztrációval jár az előkészület a felvételikre, az érettségikre vagy a szakmai vizsgákra, nagyon nem szerencsés, ha ilyenkor még a vezetői megbízatások is megszűnnek, ez komoly zavarokat okozhat az iskolák működésében - mondta az Indexnek Galló Istvánné a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke.

A szakszervezet január 3-án megkereste Réthelyi Miklós szakminisztert, hogy vonja vissza a pályázatokat és egyeztessenek a kérdésről. Választ nem kaptak, majd január 20-án a Közoktatási Érdekegyeztető Tanács ülésén Gloviczky Zoltán közoktatásért felelős helyettes államtitkár már azt közölte, hogy kiírták a vezetői pályázatokat, amelyeket 30 napon belül kell benyújtani. "A miniszter az új rendszer tisztasága érdekében úgy döntött, hogy a kormányhivatalok egységesen kiírják az intézményvezetői pályázatokat.

Döntésével éppen azokat, a többnyire politikai indíttatású támadásokat kívánta elkerülni, amelyek azt sugallják, hogy egy-egy intézményvezető megbízásának meghosszabbítása vagy visszavonása mögött a szakmai szempontokon kívül bármiféle megkérdőjelezhető szándék áll" – indokolta a döntést Glovicky Zoltán az Indexnek. Osztolykán Ágnes szerint viszont "nyilvánvaló" (...), hogy politikai tisztogatás áll az igazgatók elbocsátása mögött". Egyúttal kérdésesnek nevezi, hogy mi indokolja az erőltetett menetet, a miniszter ugyanis szeptemberre is halaszthatta volna a pályáztatást.

Az LMP-s képviselő úgy fogalmaz, hogy habár a jelenlegi igazgatók újra jelentkezhetnek a posztra, mindenképpen hátránnyal indulnak, mert energiáikat most az érettségik megszervezése, a diákok – "Orbán-kormány által megnehezített" – továbbtanulásának segítése köti le. Annak a véleményének is hangot ad, hogy az igazgatók "tömeges kirúgásával" teljes bizonytalanságban tartják "a megszorítások sújtotta, és egyébként is teljesen szétzilált ágazatot". "Ennek az eljárásnak a célja nem más, mint egy rendszerhű, lojális, új narancs elit pozícióhoz juttatása és az intézménybezárások megkönnyítése" - foglalja össze véleményét.

Végül az LMP nevében arra kéri a kabinetet, hogy "ne rombolja tovább az oktatási rendszert", és várja meg például az LMP közoktatással kapcsolatos, ügydöntő népszavazásának eredményét.

Olvasóink írták

 • 12. gjozsi88 2012. január 29. 18:50
  „még annyit.
  Nem váltották le! Lejárt a mandátumuk!!!!!
  Ti ezt sem tudjátok kivárni......mindenkit leváltotok!!!!”
 • 11. rommel 2012. január 29. 18:34
  „ÉN NEM IGY EMLÉKSZEM !!!
  A KELLERNEK HABZOTT A SZÁJA , HOGY NEM TALÁLT SEMMIT !!!
  DE IGY IS LEVÁLTOTTAK MINDENKIT !!!”
 • 10. gjozsi88 2012. január 29. 17:07
  „rommel!
  Melyik balos tisztogatásra gondolsz?
  Melyik bennt hagyta a Járayt és a fideszes mutyikat elévülésig fedező Poolt Petit????”
 • 9. rommel 2012. január 29. 15:52
  „józsi
  2002-ES BALOS TISZTOGATÁSOKRÓL MI A VÉLEMÉNYED ???
  REMÉLEM UGYANEZ !!!”
 • 8. gjozsi88 2012. január 29. 15:22
  „Ikvafalvy!
  Akkor mégsem ok nélkül emelt szót Brüsszel?????”
 • 7. Gőcze_László 2012. január 29. 10:48
  „Azt ugye mindenki figyelembe veszi, hogy milyen színezetűek voltak a megyék? Nos, virított/virít a narancs. Ennek tükrében mi is indokolja a személycsere-lavinát?”
 • 6. Ikvafalvy 2012. január 29. 01:14
  „Kommunista uldozes,csak igy tovabb!!!!!!”
 • 5. Eva- 2012. január 27. 22:11
  „Brüsszelben jó labans
  amikor hazajön segédei szövegei segítségével meg kurockodi--mondta az LMP-s Vágó Gábor
  és igaza volt.

  Itt viszont nem volt:
  "Ultimátumot kapott Görögország az eurócsoport elnökétől. Jean-Claude Juncker kijelentette, hogy az athéni kormány nem kap több pénzt, ha nem fog össze a három legnagyobb görög párt. Továbbra sincs megállapodás a hitelezők és a görög kormány tárgyalásán az adósságok egy részének elengedéséről. Az európai vezetők Davosban a Világgazdasági Fórumon újra reális lehetőségként számolnak a görög államcsőd lehetőségével. "”
 • 4. öszödiböszme 2012. január 27. 19:49
  „1. miracle 2012.01.27. 13:06
  Nem őket kell hibáztatni. Senki sem gondolta volna, ezek a narancsagyúak ilyenek lesznek!”
 • 3. gjozsi88 2012. január 27. 18:13
  „rommel!
  Halkabban......főnököd Brüsszelben a demokráciáról beszél!
  Legalábbb ne cáfold!
  A "balos ördögüzés" nem demokratikus!!!!”
 • 2. rommel 2012. január 27. 17:50
  „HÁLA ISTEN !!!
  A BALOS ÖRDÖGŰZÉS FOLYTATÓDIK !!!”
 • 1. miracle 2012. január 27. 13:06
  „A fele a fideszre szavazott. Teteszettek volna másra, remélem most megtanulják.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ellenőrizze! - lejár az éves autópálya matrica

A 2011-ben vásárolt éves autópálya matricák érvényessége január 31-én, jövő kedden éjfélkor jár le. Tovább olvasom