Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Nyilvánosságra hozza a rektorok fizetését a szaktárca

Napokon belül közzéteszi honlapján a Nemzeti Erőforrások Minisztériuma az egyetemi és főiskolai rektorok fizetését.

Réthelyi Miklós, a nemzeti erőforrás minisztere egy kérdésre válaszolva a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón közölte: a napokban kapták meg a Magyar Rektori Konferencia levelét, amelyben a testület kérte, tegyék közzé a minisztérium honlapján az egyetemi, főiskolai rektorok fizetését. A tárcavezető közölte: a kérésnek napokon belül eleget tesznek.

Az ügy előzménye: Fővárosi Ítélőtábla május 27-i jogerős ítélete megállapította, hogy a Szent István Egyetem rektorának, rektorhelyetteseinek és dékánjainak a fizetése közérdekből nyilvános személyes adatnak minősül, ezért azok nyilvánosságra hozandók.

Bodoky Tamás, az Index újságírója indította a pert a közérdekű adatok kiadásáért a Magyar Rektori Konferencia és az egyetem ellen. Az újságíró 30 egyetemtől próbálta sikertelenül megtudni a rektorok jövedelmét. Az elutasító válasz a rektori konferenciától érkezett: álláspontjuk szerint e fizetések nem nyilvánosak.

A Magyar Rektori Konferencia június elején a honlapján összeállítást tett közzé a rektorokra vonatkozó fizetési kategóriákat és egyes juttatásokat felsoroló, a különböző jogszabályokban rögzített szempontokról. Akkor a rektori konferencia azt hangsúlyozta: bár az ítélet csak a Szent István Egyetemre vonatkozóan tartalmaz kötelezést, az állami fenntartású felsőoktatási intézmények rektorai úgy döntöttek, hogy figyelemmel az ítélet rendelkező részére - hasonlóan a kötelezett intézményhez - meghatározott összeállítás szerinti szerkezetben hozzák nyilvánosságra a rektorok tisztségük gyakorlásával összefüggő juttatásait.

Utaltak arra is, hogy a felsőoktatásról szóló törvény szerint az állami felsőoktatási intézmény esetén a fenntartó az intézmény gazdasági tanácsa javaslatára határozza meg a rektor juttatásait; a javaslatot a rektor érintettsége okán az intézmény gazdasági és műszaki főigazgatója vagy igazgatója készíti elő. Az intézmény gazdasági tanácsa a rektor távollétében dönt a juttatás mértékéről, megállapítva, hogy annak mekkora hányada fedezendő az állami támogatásból és mekkora az intézményi saját bevételi forrásból.

Olvasóink írták

  • 1. igazszó 2010. június 16. 21:33
    „Tisztelet már végre ezért a gondokodásért Dr Réthelyi Miklós, a nemzeti erőforrás miniszterének...csak igy tovább! Takarítsunk, mindenki tegye meg a tőle telhetőt, és akkor a remény is felcsillanhat az alagút végén!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kábítószer-kereskedőket ítélt el a Debreceni Ítélőtábla

Nyolc személyre szabott ki jogerősen börtönbüntetést a Debreceni Ítélőtábla kábítószerrel való… Tovább olvasom