Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 23°C Még több cikk.

Nyilvánossá tették az ételfertőzési listát

Az interneten olvasható azon konyhák, kifőzdék, vendéglátó-ipari egységek névsora, melyek augusztus óta ételmérgezések, ételfertőzések okozói voltak. Egy mosonszentmiklósi pizzériában nemrégiben nyolc embert fertőzött meg szalmonellával a szalontüdő.
Az ÁNTSZ országos listájára felkerültek azok az egységek, melyek élelmiszer eredetű megbetegedést okoztak az elmúlt néhány hónapban. Olyan közétkeztetők, vendéglátóegységek, valamint élelmiszergyártók és -forgalmazók adatai kerültek fel az internetre, melyek augusztus után bizonyítottan ételfertőzések és ételmérgezések okozói voltak.

Visszatartó erőt remélnek

Ennek a közzétételnek elsősorban az az oka, hogy évente még mindig több mint kétezren betegednek meg bizonyítottan nem megfelelő minőségű élelmiszertől. Ugyanakkor a legtöbb megbetegedés a vendéglátásban, közétkeztetésben készített és kiszolgált étel fogyasztására vezethető vissza. Az Állami Népegészségügy és Tisztiorvosi Szolgálat azt reméli: ez a nyilvánosságra hozott lista nagyobb visszatartó erejű lesz, mint a pénzbírság.
A listán azok az esetek szerepelnek, amelyekben a beteg váladékából és az ételmintából is kitenyésztett a kórokozó, vagy egyértelműen bizonyítható az ételfogyasztás és a megbetegedés közötti összefüggés.
A tisztiorvosi szolgálat felsorolásában most négyen szerepelnek: egy szombathelyi bölcsőde intézményei (itt összesen négyszáztizenhárman betegedtek meg szalmonellás fertőzéstől), egy szekszárdi és egy kiskunhalasi étterem, valamint egy mosonszentmiklósi panzió pizzériája. Ez utóbbi esetben augusztusban nyolcan betegedtek meg szalmonellafertőzésben.

Konyhatechnológiai hiányosságok

Dr. Kiss Imre megbízott mosonmagyar-

óvári tisztiorvos elmondta: szalontüdő zsemlegombóccal okozta a mosonszentmiklósi megbetegedést, melyben ketten kórházba is kerültek, ám azóta már ők is felépültek.
– Konyhatechnológiai hiányosságok okozták a szalmonellás fertőzést – kezdte. – Ezzel a pizzériával egyébként sosem volt gond, ez volt az első eset, hogy ilyen előfordult. Az ételből a vendéglátó-ipari egységben is fogyasztottak, illetve volt, aki ételszállító edényben vitte haza.

Ötvenezres bírság

– Az egyik lefagyasztott edényben ugyanolyan típusú baktériumot találtunk, mint a megbetegedettek székletében. A pizzériára ötvenezer forintos minőségvédelmi bírságot szabtunk ki egészséget veszélyeztető élelmiszer-biztonsági hiba miatt. Érdekesség, hogy az országos listára – mely augusztustól működik – a mosonszentmiklósi eset került fel először – mondta dr. Kiss Imre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Internet-elérésben továbbra sincs javulás

Az Eurostat adatai szerint Magyarországon nagyon alacsony, mindössze 32 százalékos az internet… Tovább olvasom