Kisalföld logö

2018. 11. 13. kedd - Szilvia 9°C | 17°C Még több cikk.

Nyilvánosak képviselői vagyonok

Gyurcsány Ferenc (MSZP) évek óta egy pápai, kisebb méretű lakás valamint az Altus Zrt. tulajdonosa, vagyoni helyzete egy év alatt gyakorlatilag nem változott, hasonlóképpen Orbán Viktorhoz (Fidesz), aki pártbeli munkájáért viszont tavaly jóval kevesebb pénzt kapott, mint egy évvel korábban.

Gyurcsány Ferenc kormányfő, az MSZP elnöke 2008. évre szóló vagyonnyilatkozatából megtudható, hogy - az elmúlt évekhez hasonlóan - továbbra is egy pápai 50 négyzetméteres lakás tulajdonosa, amelyet még 1995-ben vásárolt. Miniszterelnöki munkájából havi 1,507 millió forint jövedelme származott, emellett tavaly összesen 114 millió forint osztalékjövedelme volt a száz százalékban tulajdonában lévő Altus Befektetési Zrt-től. 2007. évre szóló vagyonnyilatkozata alapján tudható, hogy abban az évben 1,435 millió forint havi, miniszterelnöki fizetése és 110 millió forint osztalékjövedelme volt.

Gyurcsány Ferencnek az Altuson kívül más cégben nincs részesedése. Ezt a tulajdonát már a tavaly ilyenkor közzétett nyilatkozatában is feltünteti. A vagyonnyilatkozata szerint a politikusnak nincs nagy értékű ingósága, így autója sincs, de nincs védett műalkotás sem a birtokában, védett gyűjteménnyel, valamint értékpapírban elhelyezett megtakarítással, egyéb befektetéssel sem rendelkezik. A nyilatkozat szerint bankszámláinak egyenlege december 31-én nem érte el a rendelkezések szerint bevallásköteles összeget (ami hathavi képviselői alapdíjnak felel meg).

Képviselők vagyonnyilatkozatai >>

Orbán Viktor továbbra is felerészben tulajdonosa a feleségével közösen 2002-ben vásárolt budapesti, XII. kerületi háznak. Ezen túlmenően a politikus feltünteti 2006-ban vásárolt felcsúti, összesen 5.035 négyzetméter belterületi földjeit, amelyeket 50 évre ingyenesen átengedett a Felcsúti Utánpótlásért Alapítványnak. Ez nem változott a megelőző évhez képest.

Védett műalkotása nincs Orbán Viktornak, s nincs a mindenkori képviselői alapdíj hathavi összegét meghaladó érétkű ingósága; értékpapírban, takarékban elhelyezett megtakarítása sincs. A 2007-es évben Orbán Viktornak még volt egy 2001-ben vásárolt VW Golfja, ám ezt a gépkocsit a 2008-as évről szóló bevallásában már nem tünteti fel. A Fidesz elnöknek 1 millió 685 ezer forint készpénze van, míg feleségével közösen 587 ezer forint van a számlájukon. Banki tartozása a 2002-ben felvett 20 millió forintos hitel időarányos része.

A Fidesz elnöke jövedelméről azt írja: képviselői munkájáért a törvényben előírt díjat kapja, ám összeget nem tüntet fel (a képviselői alapdíj 2008-ban 231.900 forint volt). Emellett pártelnöki munkájáért a Fidesztől havi 402 ezer forint bruttó összeget kap, ami a megelőző két évhez viszonyítva jelentős csökkenést jelez. A politikus ugyanis 2007-es bevallásában még azt tette közzé, hogy pártelnöki fizetése bruttó 723 ezer forint, ami 2006 óta nem emelkedett.

Orbán Viktor további jövedelemként tünteti fel a 2008-as évre a Helikon Könyvkiadótól származó 4,2 millió forintot.

Dávid Ibolya a tavalyi évben egy fővárosi, III. kerületi 60 négyzetméteres társasházi lakás haszonélvezeti jogával gyarapodott. Az MDF elnöke nagy értékű ingósággal - hasonlóan mint a korábbi években - nem rendelkezik, így autója, műtárgyai sincsenek. Ugyanakkor két biztosító társaságnál van egymillió-egymillió forintos biztosítása, valamint egymillió forint összegű részvénye. Dávid Ibolya hiteltartozásának összege némiképp csökkent a tavalyi évben, hiszen míg 2007-ben hatmillió forint tartozása volt, addig tavaly ez már csak 5,5 millió. A pártelnök vagyonbevallásából - hasonlóan mint tavaly - nem derül ki, hogy 2008-ban az MDF irányításáért kapott volna tiszteletdíjat.

Az SZDSZ elnöke egy zuglói 60 négyzetméteres társasházi lakás résztulajdonosa, amit még 1991-ben vásároltak. Fodor Gábornak van egy 2005-ben vásárolt Saab 95-ös gépkocsija, ám más nagy értékű ingósága nincs. Bankszámláján 1,2 millió forint van, kölcsöne nincs.

A szabad demokrata politikus a vagyonnyilatkozat jövedelem rovatában csak az ELTE jogi karán végzett munkájából származó havi bruttó 15 ezer forintos bevételét tünteti fel. Az nem szerepel a bevallásban, hogy pártelnöki posztjából bármilyen jövedelme származna. Fodor Gábornak gazdasági társaságban nincs érdekeltsége.

Semjén Zsolt vagyoni helyzete az elmúlt egy év alatt gyakorlatilag nem változott, hiszen továbbra is egy II. kerületi 123 négyzetméteres és egy 42 négyzetméteres lakás tulajdonosa felerészben. A KDNP elnökének emellett továbbra is haszonélvezeti joga van egy balatonfenyvesi üdülőben. A nagy értékű ingóságok terén sem volt változás, hiszen a politikusnak vannak antik bútorai, de autója nincs. Ugyanakkor most sem szerepel a vagyonnyilatkozatában az a rendjelgyűjtemény, amit tavaly már nem, ám 2006-ban még feltüntetett. Készpénze 1,9 millió forint, tartozása 4,6 millió forint és 43,5 ezer svájci frank.

A KDNP elnöke jövedelemnyilatkozatában szerepel a Pázmány Péter Katolikus Egyetemtől vizsgáztatásért esetenként kapott 30 ezer forintos összeg - ami megegyezik a tavalyi bevallásában szereplő adattal -, ám nyilatkozata szerint pártelnöki munkájáért nem kap tiszteletdíjat. Semjén Zsoltnak gazdasági társaságban továbbra sincs tulajdonrésze.

Olvasóink írták

 • 17. gjozsi88 2009. február 08. 09:03
  „Kami45! És még mindig nem tudjuk a Fidesznél mi lesz jobb! Álmok,vágyak eszközök nélkül!Miért gondolod,hogy beledöglesz,egy nagy reformot nem tudott végig csinálni,le népszavaztattátok!Pl.az egészségügybe ment a duma: kettészakad az ellátás,nem lehet VIP terem,nem kell vizitdij...Mit tesz a fideszes csornai önkormányzat? Csekket küld ki adományt gyüjt, VIP kórtermet hoz létre... Hogy is van ez?Miért hiszel a Fidesz-nek?”
 • 16. Kami45 2009. február 06. 20:54
  „gjozsi88
  Feco reformjától addig, már, régen éhen döglünk! Te lehet, hogy még mindig hiszel neki, de szerintem nem sok ember van, aki ennyit ártott az országnak. Sajnos sokan vannak akik még mindig istenítik.”
 • 15. gjozsi88 2009. február 05. 18:45
  „Kami45!Több napja probálkozunk szót érteni,csak a kormány szapulásáig jutottál,semmit nem tudtál mondani,az Orbán mit kezdene az országgal,pedig sem a kormányának a teljesítménye, sem a komoly programja(csökkentsünk adót,ebből növeljünk kiadást!) nem jósol semmi jót!Ezt fogja csinálni,amit a Gyurcsány szeretne és ti örömmel feltöltitek a kiürült pártkasszáját,kifizetitek a holdudvart és éhen döglünk!”
 • 14. Kami45 2009. február 04. 21:50
  „gjozsi88
  Húzd már ki a fejed fecó seggéből, mert nem látsz semmit. Esetleg nem te vagy a fecó.”
 • 13. gjozsi88 2009. február 04. 19:38
  „Egyébbként nem gondolom,hogy az ország 80%-nak Gyurcsány fóbiája van!Azt sikerült elérnie a Fideszes vicsorgóknak,hogy kevesen mondják meg,hogy nem szimpatizálnak a jobb oldallal!Mert lehet 60%-os választási gyözelemről beszélni a ferencvárosi időközi voksolás kapcsán,de ide tartozik,hogy a választásra jogosultak csak 26%-a mondta el a véleményét! Ha fontosabb lesz szerintem sokan el fognak menni a Fidesz ellen szavazni!Ne igyatok előre a medve bőrére!”
 • 12. gjozsi88 2009. február 04. 19:33
  „pmfc!Igy eladósodva,mennyit tudtál volna adni a MÁV Cargó ba,hogy versenyképes maradhasson,mert fejleszteni kell!Zuchlag ügy:Most legalább aki botlik az megy a helyére,ugyan ez az ingatlanpanamára!Talán tudsz mondani az Orbán kormány idején hasonló lebukásokra!Nagyon naiv vagy ha azt hiszed,hogy akkor minden rendbe volt!Akkor volt a következmények nélküli ország!A Keller féle lehallgatási blöfföt egy bíróság sem tudta igazolni,de a Demeter és Kövér elvtársaknak még lesznek meleg percei!Az öszödi beszédre utalva elmondhatjuk,hogy a mai napig igaz:elmondhatjuk,már 20 éve egy szoci ellátó rendszert nem tudtunk teljesen átalakítani!Leszavaztuk az e.ü.i ,oktatási reform törekvéseket,pedig európába a tervezett modell a divat! A szem kilövésekről az a véleményem,hogy a szegény hülyéket belekergette a Viktor a saját hatalmi törekvésének eszközeként egy olyan utcai harcba,améllyel addig még a rendőrség nem találkozott,nem mindig tudott megfelelően kezelni!Az egy puccs kisérlet volt,amit a rendőrség alkotmányos kötelezettségét teljesítve,kezdetleges eszközökkel,de megakadályozott!Tán nem véletlen az Unió sem szankcionálta az országot a Fidesz nagy bánatára!”
 • 11. pmfc 2009. február 04. 18:57
  „GJozsi ma Magyarország 80%ának Gyurcsány fóbiája van. :)

  De azért ennyi mocskosság után, hogy MávCargo privatizáció, Malév priv. Zuschlag ügy. Ifjú szocik lopása, Szoci cigányok sikkasztása, Budapesti ingatlanpanama, ország eladósítása, ország lekurvázása, emberek szemének kilövése stb. stb. stb. te még ORBÁN BÁNYÁKKAL jössz, ami egyrészt 10 évvel ezelőtti "sztori", és még szegény Keller Lacink se tudta bebizonyítani, pedig az egész Fideszt lehalgatta. Azért ez nem semmi...

  :)”
 • 10. k 2009. február 04. 18:34
  „Átlag Béla ( Pártatlan) / jelenleg munkanélküli,/ Egy panel lakás 1/5 -én osztozik feleségével, 2 gyerekével és a bankkal.
  Mikor még volt munkája bruttó 150000 keresett. Túlóráiból sikerült a gyermekeit felöltöztetni a szeptemberi iskola kezdéshez.
  Megtakarítása nem volt ( elvitte a műszaki vizsga ). Hitel tartozásainak kamatai nőttek, a bére alig vagy egyáltalán nem.
  A 14 éves Opelját most nem cserélte ki . Érték papírja az autó törzskönyve és zöldkártyája. Vagyona a" csillagoség garázs" amit közösen használnak a többi lakóval.
  Részvényes a "3-ak bandájában" akik hetente 5 lottót adnak fel. Ebből a részesedése, ha nyernek 1 üveg sör.
  Euró megtakarításról csak álmodik.Befektetése a felesége az ágyban.
  Gyermekeinek papírra rajzol lakást (házat már nem mer)
  Igaz még vannak álmai is egy szebb jövőről, de már azok is szürkülnek.”
 • 9. proview 2009. február 04. 14:36
  „Vagyonbevallásuk a viccújságba való, mert azok elolvasása után röhögőgörcsöt lehet kapni. Szegényeknek adományt kell gyűjteni.”
 • 8. gjozsi88 2009. február 04. 11:52
  „pmfc!Látod neked Gyurcsány fóbiád van,a sok közül az Ő bevallása szúrja a szemed,pedig tudott,hogy a gazdasági életből jött,aminek az alapjait többek közt a megélhetési politikusok,mint pl az Orbán,teremtette gazdasági körülményeket kihasználva szerzett és minden igyekezet ellenére sem sikerült törvénytelennek minősíttetni!A hasonló módon szerzett vagyonok,mint pl a Széles Gáboré,aki a Fideszt támogatja,miniszteri szék reményében,miért nem szúrja a szemed? Az Orbán által,más nevén elrejtett,Tokaji hegyvidék..Az Orbán bányák...?Ja ezek be sincsenek vallva!Szegény Kósa Lajos,aki nagyon tud bírálni,uszik az adósságba!A Varga Misike,aki nagyon jó gazdaságpolitikus,még a saját költségvetését sem képes kézben tartani?Tehát vagy hiteltelen,nem ért a gazdasághoz,vagy hazudik,eltikolja a vagyonát...Egyik sem biztató a jövőre nézve egy esetleges kormányzati szerepvállalása esetén!”
 • 7. kulica 2009. február 04. 11:19
  „Ott kezdem, hogy 45 évig dolgoztam, 14 évig tanultam, ebből 6 évet munka mellett. Közalkalmazottként mentem nyugdíjba. Nem ittam, nem dohányoztam, felneveltünk egy gyermeket - akit családjával együtt a mai napig segíteni kell, pedig tisztességesen dolgoznak - vettünk egy panel lakást, így ott élünk a mai napig. Vettünk egy telket, amin 20 év alatt építettünk egy 35 m2-es házikót. Van egy "van egy mia utónk", amin jelenleg még van részlet. Külföldre nem jártunk, csak egy-két alkalommal a közeli országokba. Szüleink korán meghaltak, nem örököltünk semmit. De tisztességben élünk, igaz már csak a nyugdíjból. Ennyit lehet egy átlag élet munkája után felmutatni. Ja és van 1 mill. Ft-unk, amiből majd eltemetnek. Slussz-passz ! Ennyit a vagyonbevallásomról. Tisztességes munkával e körüli értékeket lehet összegyűjteni.”
 • 6. Lovasbandi 2009. február 04. 03:38
  „A hiteles tájékoztatásért: Részben nyilvánosak a képviselői vagyonok!

  Arról vallottak a képviselők, hogy mennyi az igazolhatóan megszerzett vagyonuk! Ez nem a valóság!

  Bár megkérdezném, hogy a Sz. Péter győri narancsos hogyan vett 16 évesen 3/5 házrészt, 19 évesen lakást, 25 évesen társasházi lakást és hogyan lett 30 milla megtakarítása, úgy hogy az életében tényleges munkát soha nem végzett? Ja, van 19 millás hitele is! 23 éves koráig egyetemre járt, nem volt jövedelme.
  Ezt miért nem vizsgálja az APEH?”
 • 5. pmfc 2009. február 03. 23:28
  „Ez döbbenetes. Pártálástól függetlenül. Elképesztő.

  De a kedvenc mégis a mi becsületes sosem hazudó Ferinknek az évi 100milliós osztaléka. Tavaly is, idén is. Azonban megtakarítása továbbra sincs. Se kocsi, se új lakás.
  Kérdem én, mi lett azzal a tavalyi 100millióval??? Elköltötte kajára???”
 • 4. Judytka 2009. február 03. 16:29
  „Az egész bevallás egy nagy mese..felesleges.Mindenki szegény,mindent letagad,el van adósodva..”
 • 3. iparos 2009. február 03. 14:46
  „Számomra érdekes Kósa Lajos vagyonnyilatkozata!:-)

  77millio tartozás az otp-nél
  2x5millio magánszemélynek

  A brutto bevétel 550ezer forint!

  BAR listára fogsz kerülni Lajos!!!...”
 • 2. Poltergeist 2009. február 03. 14:43
  „Köszönjük Gyúrcsány,köszönjük Orbán ez volt az év vicce:D
  Ezeke után hogyan bízná az ember ezekre az ország irányítását,hogy ilyan böszmeséget meg mernek tenni,holott minden épkézláb ember tudja,hogy olyan vagyonokkal rendelkeznek ,hogy a kettőlyük vagyonából az ország 3 havi költségvetése kijönne.Miről beszélnek ezek a degenerált agyuak????”
 • 1. Tabornok 2009. február 03. 13:49
  „Miért nincs minden magyar állampolgárnak, vagyonbevallása? Akkor, nehezebben lopnának a gazdagok.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bútorozás milliárdokért? A Kormányszóvivói Iroda cáfol

Tavaly októberben Gyurcsány Ferenc miniszterelnök leállíttatta a minisztériumi eszközbeszerzéseket,… Tovább olvasom