Kisalföld logö

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 0°C | 13°C Még több cikk.

Nyílt levelet írtak Orbán Viktornak fogyatékossággal élők

Nyílt levélben fordult a miniszterelnökhöz a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) az európai esélyegyenlőségi nap alkalmából.
Orbán Viktornak írt levelükben "csalódottságuknak adtak hangot azzal kapcsolatosan, amit a kormány tevékenysége során tapasztaltak a fogyatékos emberek életét befolyásoló kérdéseket illetően" - közölte a szövetség szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint a fogyatékos emberek sokáig küzdöttek azért, hogy méltó kifejezéssel illessék őket. Az új alkotmányban most mégis úgy szerepelnek, mint "elesettek". E kategóriát ráadásul a magyar jogrend sem ismeri. A MEOSZ szeretné tudni, hogy a kormány garantálja-e a szociális biztonságukat, vagy csak törekszik erre, ahogy az alkotmányban is szerepel.

A MEOSZ nemtetszését fejezi ki a tekintetben is, hogy "az érdekegyeztetési folyamat a fogyatékos emberek érdekképviseleti szervezeteivel – korábban soha nem látott – mélypontra süllyedt". A fogyatékos emberekkel kapcsolatban a kormány nem alkalmazza a világban általánosan elfogadott és a hatályos magyar törvényben is megerősített "Semmit rólunk nélkülünk" elvet. Az elmúlt évben egyetlen alkalommal sem hívták össze a kormány tanácsadó testületeként megjelölt Országos Fogyatékosügyi Tanácsot - áll a közleményben.

A szövetség szerint a kormány nem konzultált a fogyatékos emberek érdekképviseleti szervezeteivel az új alkotmánynak a fogyatékos emberek jogaival kapcsolatos rendelkezéseiről, a nemzeti szociális, valamint az oktatási koncepcióról. Nem kérte ki a véleményüket a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásának támogatására vonatkozó koncepcióról, illetve a rokkantsági nyugdíjrendszer átalakításáról.

A MEOSZ egyetért azzal, hogy kiszűrjék a visszaéléseket, de tiltakozik az ellen, hogy – egyfajta kollektív bűnösséget sugallva – a jogosan rokkantsági nyugdíjas fogyatékos embereket a kormányzati kommunikációban negatív módon tüntessék fel, és így a társadalom ne kapjon reális képet róluk, illetve e problémáról.

A MEOSZ a levélben ismételten felajánlja segítségét a kormánynak. Az Európai Fogyatékosügyi Fórum Magyarországon tartja közgyűlését május 28-án. A 600 ezer fogyatékos ember és családjaik bíznak abban, hogy kérdéseikre addigra érdemi választ kapnak Orbán Viktortól - írták az európai esélyegyenlőségi nap (május 5.)alkalmából.

Olvasóink írták

 • 5. janika 2011. május 05. 08:29
  „Öreg "meir" még mindig nem látod, hogy itt már régen a zsidók irányítják az emberek(gojok) életét.”
 • 4. meir 2011. május 05. 07:08
  „Na!! most mar CSAK a 33-34-bol ismert EUTHANASIA Program hianyzik!!
  Remelem OV nem gondol a "non-prodoktiv" szelekciokra???”
 • 3. rommel 2011. május 04. 23:18
  „ÉRDEKES HOGY MINDENKI MOST PANASZKODIK .
  AZ ELMÚLT NYOLC ÉVBEN MEG LAPITOTTAK !
  AKKOR TÖBB VOLT A PÉNZ ?
  VAGY KEVESEBB VOLT A BÁTORSÁG ?”
 • 2. dünnyögő 2011. május 04. 21:36
  „Már az is csoda hogy nem nyomoréknak nevezték a fogyatékosokat. Nem lepődtem volna meg.
  Mindez része annak az átgondolt, bölcs politikának, amivel ezt a fogyatékossággal élő országot irányítják az agyasok.”
 • 1. janika 2011. május 04. 18:03
  „A rokkant, fogyatékos, mozgáskorlátozott, egyszerűen halmozottan hátrányos egészségkárosodott embereket ép úgy fosztogatják mint a többi védtelen kispénzűvé tett embereket! Ez már húsz éve így megy ebben az országban. Teljesen mindegy, hogy milyen színű párt kormányoz! Ezek is csak a döglött oroszlánba képesek belerúgni.
  Még attól is megfosszák az ilyen embereket, hogy a saját ügyeikkel saját védelmükkel a tábla és a legfelsőbb bírói döntés elé kerüljenek. Egyszerűen törvényt kreálva rá(ügyvéd kell tolmácsnak) ha ügyvéd nem vállalja, kirúgják Őket!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keveslik az árvízi védelemre fordítható összeget az érdekvédők

Kevés az idei árvízi védekezésre fordítható keret, a Vidékfejlesztési Minisztérium leállította az… Tovább olvasom