Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett -3°C | 6°C Még több cikk.

Nyílnak a mocsári kardvirágok az ásotthalmi Csodaréten

Már százával nyílnak a mocsári kardvirágok (Gladiolus palustris) az ásotthalmi Csodaréten, ahol a nősziromfélék közé tartozó növény legnagyobb hazai állománya él.

A fokozottan védett növényritkaságból, amelynek eszmei értéke
egyedenként 250 ezer forint, a magyar-szerb országhatártól csupán néhány kilométerre található lápréten a becslések szerint akár negyvenezernél is több tő élhet, ami a hazai mocsárikardvirág-állomány kétharmada. A 30-50 centiméteresre megnövő virág neve hosszan hegyesedő csúcsban végződő egy-másfél centiméteres szélességű leveleinek alakjából származik.

A növény június elejétől megjelenő virágai a száron egymás fölött ülnek, egy irányba néznek, lilás bíborpiros színűek. A virág tölcsérhez hasonló állású lepellevelei eltérő alakúak és nagyságúak, s az alsók hosszanti fehér csíkkal tarkítottak. Egy-egy virág hét-tíz napig nyílik, s a virágzás júliusig tart. A Csodarét nevét rendkívüli fajgazdagságáról kapta, a kardvirágok mellett számos hazai orchideafaj nyílik itt: a kirándulók találkozhatnak mocsári kosborral (Orchis laxiflora), vitézvirággal (Anacamptis pyramidalis), poloskaszagú kosborral (Orchis coriophora) és pókbangóval (Ophrys sphegodes). Szintén előfordul a réten a mocsári kardvirággal növénytani rokonságban álló szibériai és fátyolos nőszirom is (Iris sibirica és spuria).

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elmenekült a balesetet okozó sofőr Versegnél

Árokba hajtott, majd egy sérültet hátrahagyva elmenekült a helyszínről egy férfi a Pest megyei… Tovább olvasom