Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

NYERJEN A HÍRLEVÉLLEL - MINDEN HÉTEN!

Ha még nem jár Önnek a Kisalföld Online hírlevele, iratkozzon fel a honlap bal oldalán!

Már jár Önnek hírlevelünk? Ez esetben nem kell mást tennie, mint türelemmel várni hétfőig - és persze játszani velünk!

MIT NYERHET A JÖVŐ HÉTEN?

5 olvasónk megnyeri Sébastien Japrisot: Hosszú jegyesség c. könyvét!

Az első világháború alatt/után játszódó szerelmi-krimiből készült filmet, melynek főszerepét Audrey Tautou (az Amélie csodálatos életének sztárja) játssza, Magyarországon 2005. elején kezdik vetíteni.

Öt francia katona hátrakötözött kézzel menetel a lövészárkokon keresztül. A haditanács ítélete szerint szándékos öncsonkítás miatt ki fogják lökni őket a "senki földjére", a németek első vonalai elé, hogy az ellenség végezzen velük.

1917 januárjában, Pikárdia hóval borított harcmezején az öt elítélt egy teljes napon és éjszakán át küzd a túlélésért. A legfiatalabbik, a Búzavirágszemű, még húszéves sincs.

A háború után a Franciaország túlsó végében élő Mathilde nem tud belenyugodni kedvese halálhírébe. Még ő sincs húszéves, ráadásul százszor kiszolgáltatottabb a többieknél - hároméves kora óta tolószékhez van kötve -, de szerelme a Búzavirágszemű iránt erősebb, mint valaha. Meg kell tudnia mindent arról az iszonyatos januári napról, bármibe kerül is. Meg kell tudnia, mi is történt valójában az öt halálra ítélt katonával, hogy mit műveltek a szerelmével. Mathilde magányos és eltökélt nyomozásba kezd, s miközben a vele egykorú fiatalok a jazz "bolond korszakát" élvezik, ő visszatér a múltba, és addig nem nyugszik, míg meg nem találja a kiutat a háború
hazugságainak bonyolult útvesztőjéből.

Sébastien Japrisot számos igen jelentős francia bestseller szerzője. Az 1991-ben írt Hosszú jegyesség talán a legjelentősebb műve, amelyben korrajz, lélektani hitelesség és az olvasónak lélegzetet sem hagyó           cselekményszövés találkozik, de legfőképpen egy olyan hősnő születik, aki méltán foglalhat majd helyet az irodalom legendás nőalakjainak sorában.

A szerzőről

Sébastien Japrisot 1931-ben született Jean-Baptiste Rossi néven Marseille-ben. 1950-ben, tizennyolc évesen, még a saját neve alatt jelentette meg Les mal partis címmel első regényét, amely az 1966-os második kiadás után megkapta az Unanimité Díjat - attól a zsűritől, amelynek tagjai Sartre, Aragon, Elsa Triolet, Adamov, J.-L. Bory és R
Néhány évnyi reklámszakmai tevékenység után adta ki a Gyilkosok kupéja és a Csapda Hamupipőkének című regényeit - az utóbbi megkapta a Krimi Irodalom Nagydíja elismerést. A művek egyszerre nyerték el a szakma és az olvasóközönség tetszését. Ezt a sikert erősítette meg A hölgy az autóban, szemüveggel és puskával, amelynek Nagy-Britanniában odaítélték a Legjobb Bűnügyi Regény Díjat.

Egy, a forgatókönyvírásnak szentelt időszak után a Gyilkos nyár (Deux Magots Díj 1978-ban; legjobb filmadaptációért járó César-díj 1984-ben) című regénnyel tért vissza az irodalomhoz. Azóta mindegyik regénye megfilmesítésre került.1986-ban jelent meg a La passion des femmes, és 1991-ben az Interallié díjas Hosszú jegyesség.

A 2003-ban elhunyt író már nem élhette meg a Hosszú jegyességből készült film bemutatóját, de Jean-Pierre Jeunet rendezővel még együtt dolgozhatott a forgatókönyvön. Az Audry Tautou főszereplésével készült filmet 2005  elején mutatják be Magyarországon.

A játék-kérdést keresse hétfőn a Kisalföld Online Hírlevélben!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szombaton Révai-nap

Ma délelőtt kilenc órától rendezi hagyományos Révai-napját a győri Révai Miklós Gimnázium (Jókai M.… Tovább olvasom