Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Nyeregszemle és lovasnapok a Hortobágyon

Mintegy négyszáz hazai és Kárpát-medencei magyar lovas felvonulásával szombaton megkezdődött az idei hortobágyi nyeregszemle és lovasnapok programsorozata.
Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke - miután a Csíksomlyóról érkezett lovas küldöttségtől átvette a székely zászlót - azt mondta a zászló Kárpát-medence minden településén azt hirdeti, hogy itthon vagyunk, együtt vagyunk.

A Himnusz és a Székely Himnusz eléneklése kapcsán Lezsák Sándor arról beszélt, hogy a lovasok nemcsak kívülről tudják, de belülről érzik is a nemzeti imádságot, és a "Ne hagyd elveszni Erdélyt Istenünk" sornál azt is érzik "ne hagyd elveszni Csallóközt, Nyitra és Kassa környékét, a Kárpátalját és Újvidéket, a Délvidéket és Drávaközt, de ne hagyd elveszni Somogyországot, Szabolcsot és Hajdú-Bihart, egyetlen magyar közösséget sem".

Lezsák Sándor azt mondta: "az erős Magyarországhoz, erős magyar nemzethez kell a ló", és hozzátette: "az ember lóvátesz, emberré a ló tesz".

Lezsák Sándor elismeréssel szólt a hortobágyi nyeregszemléről, amivel szavai szerint "sikerült újrateremteni, megerősíteni egy élő hagyományt".
Kazah vendégek a hortobágyi nyeregszemle és lovasnapok megnyitóján 2014. június 21-én. A mintegy négyszáz hazai és Kárpát-medencei magyar lovas látványos felvonulása után megkezdődtek a vasárnap estig tartó programok, versenyek, a különféle lovas egyesületek bemutatói.

A csíksomlyói lovasok lóháton tették meg az elmúlt napokban a Hortobágyra vezető 800 kilométeres utat, de többen érkeztek 400-450 kilométeres, több napos lovaglással a hortobágyi nyeregszemlére - mondták el a rendezők.

A megnyitón valamennyi lovas felvonult a mátai lovaspályán, ahova a híres debreceni ötösfogaton megérkezett a Szent Korona mása a Magyar Koronaőrök Egyesülete koronaőreinek és huszároknak a kíséretében.

A látványos felvonulás után megkezdődtek a nyeregszemle és lovasnapok vasárnap estig tartó programjai, versenyei, a különféle lovas egyesületek bemutatói.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megöltek egy idős nőt Hajdú-Bihar megyében

Egy 81 éves nő holttestét találták meg szombaton a Debrecen melletti Bocskaikertben. Tovább olvasom