Kisalföld logö

2018. 08. 19. vasárnap - Huba 18°C | 31°C Még több cikk.

Nyelvünket védő üzletfeliratok

Az elsején életbe lépett, a nyelvhasználatot szabályozó törvény értelmében mostantól minden üzlet névfeliratában szerepelnie kell a közérthető magyar jelentésnek, s ha ilyen nincs, akkor a szakmai, tevékenységi kört kell megjelölni.
A legnagyobb gondja a külföldi multikkal van a hatóságnak. Ugyanis elsejétől nem elég a közismert, de idegen név, mellé meg kell jelölni, hogy cipőüzletről avagy gyorsétteremről van szó.
A törvény hatálya mindenkire vonatkozik, a területileg illetékes jegyző hatáskörébe tartozik a jogszabály betartásának ellenőrzése s a szankcionálás is. Akár azonnal is bezárathatják azt a boltot, vendéglátóhelyet, amelyik nem a szabályoknak megfelelően működik.

Kapásból kilenc

Győr sétálóutcáján végiglépkedve kapásból kilenc olyan üzletfeliratot számoltunk meg, amelyik nem felel meg a nyelvhasználatot szabályozó törvénynek. Mert hát sem a Pizza Hut vagy a New’s, Top Mode, Modiani, Signo, Time Out, DM, Adidas, Humanic, illetve a McDonald’s feliratok alatt nem szerepelt, hogy mi a tevékenységi körük.
A polgármesteri hivatal közigazgatási irodájának helyettes vezetője, Nagy György elmondta a Kisalföldnek, hogy a törvény előírja: az üzlet elnevezésében, valamint a kirakatok felirataiban – a fogyasztók tájékoztatásának érdekében – magyar nyelven kell megjeleníteni a tevékenységi kört. Az előírás teljesíthető úgy is, hogy a feliratban az idegen nyelvű szövegen kívül annak magyar megfelelőjét is feltüntetik. Legalább ugyanolyan jól érzékelhetőnek és méretűnek kell lennie mindkét feliratnak.

Akár 90 napig zárva

Az irodavezető-helyettes tájékoztatása szerint a törvény betartását az üzlet működési engedélyét kiadó jegyző ellenőrzi. A hivatal az első negyedévben folyamatosan végrehajtja az ellenőrzéseket, s ha szükséges, megteszi az intézkedéseket. Akár azonnal – romlandó áru esetén némi tűréssel – bezárathatja azt az üzletet, ahol nem tartják be a jogszabályt. A bezárás a kifogásolt hiányosság megszüntetéséig, de legfeljebb kilencven napig tarthat.
A nyelvészek által már a magyarban meghonosodott shop, butik nevek elfogadhatók, de csak a szakmai elnevezéssel együtt. Mint például „Cipő-

shop" vagy „Ruhabutik". A szakmát mindenképpen meg kell jelölni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kardos István-sorozat a Duna tévében

Kardos István a forgatókönyv-írója annak a négy filmnek, amelynek levetítésével nemrég elhunyt… Tovább olvasom