Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Nyárig állami kézbe kerülhet az időjárás-előrejelzés

Még ebben a félévben elfogadhatja az Országgyűlés a meteorológiai törvényt, amely alapján állami monopólium lehet az időjárás-előrejelzés.
Még ebben a félévben elfogadhatja az Országgyűlés a meteorológiai törvényt, amely alapján állami monopólium lehet az időjárás-előrejelzés - mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára pénteken a pápai bázisrepülőtéren az MTI-nek nyilatkozva.

Illés Zoltán a Magyar Honvédség meteorológiai mérőműszereinek korszerűsítése alkalmából tartott átadóünnepséget követő sajtótájékoztatón emlékeztetett: az 1990-es évek elején elhibázott döntések következtében a honvédségnél és másutt is, olyan meteorológiai műszereket vásároltak, amelyekről később megbizonyosodott, hogy nem kompatibilisek az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) rendszerével és nem alkalmasak nemzetközi adatcserére sem.

Az államnak egységes meteorológiai rendszerre van szüksége, ami a honvédség és az OMSZ együttműködésének köszönhetően létre is jött: a pápai, a szolnoki és a kecskeméti katonai meteorológiai mérőállomásokon mért adatokat az OMSZ is megkapja - tette hozzá. Illés Zoltán azt javasolta, hogy a már működő rendszerbe vonjanak be újabb, katonai mérőállomásokat is.

A pápai, a szolnoki és a kecskeméti mérőállomásokat összesen 24,3 millió forintból korszerűsítették - közölte Illés Zoltán.

Az államtitkár az MTI-nek nyilatkozva azt is elmondta, a közösség érdekében végzett feladatokat - mint a meteorológiai előrejelzéseket - nem lehet magánérdekeltségekre, önkormányzatokra bízni: ennek állami feladatnak, állami monopóliumnak kell lennie.

Kitért arra, hogy a magyar állam milliárdokat fizet a meteorológiai adatok összegyűjtéséért, és hogy magánszervezetek nem lehetnek tagjai azoknak a nemzetközi szervezeteknek, amelyek a meteorológiai rendszereket, műholdakat működtetik, mert se pénzük, se tudásuk, se számítógépes kapacitásuk nincs hozzá.

Illés Zoltán kitért arra, hogy az állami monopólium nem jelenti azt, hogy ne lehetne bárkinek az interneten egy honlapja, amin valahonnan megvett, beszerzett időjárási adatokat közöl. Azt viszont meghatározzák, ki mindenkinek kell az állami monopóliumtól megvennie ezeket az adatokat, ha közölni akarja.

Az államtitkár szerint a meteorológiai törvénytervezet két-három héten belül a parlament elé kerül, s még ebben a félévben meg is szavazhatja azt az Országgyűlés.

Benkő Tibor vezérezredes, a honvéd vezérkar főnöke a sajtótájékoztatón rendkívül fontos eseménynek nevezte az időjárás-megfigyelő rendszer felújítását. A különböző katonai bázisokon jelenleg 42 mérőállomás van országszerte, ezek adatait továbbítani tudják az OMSZ-nek, plusz pénzbe nem kerül - válaszolta az államtitkár felvetésére.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. dödike 2013. március 31. 08:14
  „Érdek az egész.Hamarosan kiderül kik azok a fideszes meteorológusok akiknek kell ez a biznisz.”
 • 22. miracle 2013. március 30. 19:17
  „Cumulus
  Nem így lesz.”
 • 21. Cumulus 2013. március 30. 11:56
  „Goldmund: mindkettő igen. Lehet majd továbbra is előrejelzéseket készíteni, saját adatokat megjeleníteni. Aki viszont pénzt csinál belőle annak fizetni kell. Két példa: Időkép-profitorientált, Metnet- nonprofit.”
 • 20. pamutzokni 2013. március 30. 06:56
  „Meg az állam fizessen az időkép.hu-nak, ugyanis a káoszban, hogy hol milyen hó és egyéb akadályok vannak, tőlük nyúlták le (igen azt, amit mi egyébként ingyen továbbítottunk az időképnek)”
 • 19. öregmotoros01 2013. március 30. 06:39
  „Már nincs messze Észak Korea!”
 • 18. Goldmund 2013. március 29. 22:25
  „Aki jobban ismeri a tervezetet, kérem mondja meg nekem:

  1. Szabad lesz-e az OMSZ-en kívül másnak észlelési pontokat fenntartania és az észlelt adatokat közzétennie és abból következtetést levonnia?
  2. Ha egy magáncég fizet az OMSZ-től átvett adatokért, számolhat-e belőle saját előrejelzést (ami esetleg eltér az OMSZ-étől) és közzéteheti-e honlapján?

  Ha mindekettőre igen a válasz, akkor nincs bajom a törvénytervezettel. Ha egyik (vagy pláne mindkettő) válasz nem, akkor viszont annál inkább bajom van vele!”
 • 17. Lobbo71 2013. március 29. 21:35
  „16. miracle: "az állami monopólium nem jelenti azt, hogy ne lehetne bárkinek az interneten egy honlapja, amin valahonnan megvett, beszerzett időjárási adatokat közöl."
  Amúgy meg várjuk meg a törvénytervezetet és ne az alapján ítéljük meg, amit valaki nyilatkozik róla.”
 • 16. miracle 2013. március 29. 21:21
  „Lobbo71
  Még egyszer mondom, oda van írva: "állami monopólium lehet az időjárás-ELŐREJELZÉS". Tudod mit jelent a monopólium? Senki más nem jelezhet előre (akár pl más forgatókönyvet) csak ÁTVEHETI UGYANAZT és azt közölheti. Hiába fizet, akkor is csak ugyanazt.
  Nincsenek a neten adatok? Millió gépi modellfutás, statisztika, hőmérsékleti adat (magyar is, külföldi oldalról) elérhető, ami alapján én is össze tudnék dobni egy előrejelzést.”
 • 15. Lobbo71 2013. március 29. 21:01
  „13. ISU: az időkép műszerei a pillanatnyi időjárás jelzésére jók. Előrejelzéshez nekik is szükségük van az OMSZ adataira és számítógépes kapacitására. Egy meteorológiai előrejelzést nem lehet egy otthoni számítógépen kiszámolni.

  14. miracle: "Arra sem lesz lehetőség, hogy valaki pénzért megvegye ezeket az adatokat". De, pont erről van szó. Az OMSZ azokat az adatokat fogja pénzért adni, amiket eddig ingyen adott. A többiek ugyanúgy fognak tovább dolgozni, csak most kifizetik az adatokat. És nem tudom, milyen alapadatokról beszélsz, de amik egy előrejelzéshez kellenek, azok biztos nincsenek fenn a neten.”
 • 14. miracle 2013. március 29. 18:23
  „Lobbo71
  Állami monopólium legyen,érted? Arra sem lesz lehetőség, hogy valaki pénzért megvegye ezeket az adatokat, majd újrahasznosítva, feldolgozva előrejelzést adjon és bevételt csináljon belőle.
  Ugyanakkor a kész jelentéseket átvenni, de legalábbis azért fizetni meg kötelező lesz az OMSZ felé. Akár kéri valaki, akár nem azt az időjárásjelentést.
  Ezek is rendben vannak?
  Egyébként is: az alapadatok nagy rész elérhető - ingyen - a neten, honlapot meg lehet működtetni külföldi szerverről is. Úgyhogy görcsöljenek csak nyugodtan. Államosítsunk mindent, éljen a cuclizmus.”
 • 13. ISU 2013. március 29. 18:13
  „Jelenleg az országban működő leghitelesebb, percre kész adatokat az időkép.hu honlapon lehet megnézni.
  Ők saját műszerekkal rendelkeznek több ponton (pld.: Pozsonyban is) és a honlap látogatói is küldenek prcről percre adatokat.Jelenleg ők konkurensek, szerintem ezért van a nagy államosítási láz.”
 • 12. Lobbo71 2013. március 29. 16:56
  „7. ambi65: a kormány célja az, hogy az adónkból finanszírozott OMSZ adatokból XY kft ne tudjon magának pénzt csinálni. Ugyanis jelenleg az van, hogy az OMSZ megveszi és üzemelteti milliárdokért az időjárás előrejelző rendszereket, az összes többi meg átveszi az ingyenes adatokat. Így a többi oldal a mi adónkból jut adathoz és csinál belőle saját magának bevételt. Nem hiszem, hogy ez így rendben lenne.”
 • 11. wunderli 2013. március 29. 16:49
  „Kisfőnöknek üzenem,már közeleg az az idő is,és még azt is megmagyarázzák hogy ezt is a nép akarta így,lásd kétharmad.”
 • 10. miracle 2013. március 29. 16:17
  „ambi65
  Majd én megmondom.
  1. Kötelező lesz megvenni az adatokat a média elég nagy körének.
  2. Csak egy valakitől lehet majd.
  1+2 = újabb sápot lehet húzni, miközben nem változik semmi, pontosabban ráadásul még rosszabb lesz.”
 • 9. oPTiKa 2013. március 29. 16:13
  „jövöre államosítják a 100 holdnál nagyobb földbirtokokat és a pékségeket...”
 • 8. Mankapunka 2013. március 29. 16:05
  „Jéééééé,végre észreveszitek, hogy nálunk nincs bal és jobb oldal. Csak 1 oldal.”
 • 7. ambi65 2013. március 29. 16:02
  „Ez szerintem nem így van, amit leírtatok, de ha tájékozódnátok a fejlettebb nyugati országokban mi és mik vannak állami tulajdonban, lehet sokan meglepődnétek.
  Hogy ezzel mi a célja a kormánynak? Bevallom én sem tudom, de az ellenkezőjéről sem tudok se jót se rosszat mondani.
  Nem olyan nagy dolog ez szerintem.”
 • 6. oxana 2013. március 29. 15:07
  „1. kisfönök Beteg ember. De van ennek jó oldala is. Ha Orbán azt mondja, nem lesz hó, akkor megusszuk a telet káosz nélkül.”
 • 5. L.L.ZS. 2013. március 29. 15:04
  „Javasolnám még a "Pontos Idő Kijelzést" és a "Dátum Jelzést" is Állami monopóliumba tenni, hiszen abban is nagy lehetőségek rejlenek! :)”
 • 4. szimre50803 2013. március 29. 15:02
  „Na végre valami örömhír! Így legalább akkor lesz tél,tavasz, nyár,és ősz,amikor szeretett kormányunk akarja. Akkor fog fújni a szél, akkor fog esni az eső,a hó, és akkor fog sütni a nap mikor ők akarják! Lehet nagy örömünkre a tél el is fog maradni, és nem kell fűtenünk. Ez lesz az igazi rezsicsökkentés!”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hófúvások, ónos eső, buszok az árokban

Több megyében újra havazik, Pest megyében pedig hófúvások nehezítik a közlekedést. Buszok csúsztak… Tovább olvasom